Wybieramy okap kuchenny: rodzaje i funkcje urządzeń. Poradnik

Zaparowane okna, intensywny zapach potraw, a nieraz i spalenizny w całym mieszkaniu, to efekt uboczny gotowania. No, chyba że mamy dobry okap kuchenny.
Okap kuchenny ukośny
Ukośny okap kuchenny pasuje do nowoczesnego wnętrza

fot. Beko

  • Okap kuchenny ukośny
  • Okap kuchenny
  • Okap kuchenny nowoczesny

Nadmiar pary w kuchni oznacza nadmiar wilgoci. Ta z kolei może zaowocować poważnym problemem na ścianach. Ponadto tłusta mgiełka na suficie i meblach to też nic przyjemnego. Dlatego wszelkich oparów znad kuchenki należy się pozbywać, gdy tylko wydostaną się z garnka.

Wyciągać, czy pochłaniać? 

Z odsieczą przyjdzie nam jeden z dwóch rodzajów okapów: wyciąg lub pochłaniacz. Choć zdarza nam się je mylić i brać za jedno, różnice są znaczące.

Wyciąg ma za zadanie wyciągać powietrze z parą i niepożądanymi zapachami i wyrzucać je na zewnątrz. Imponujący okaz tego gatunku z wielometrowym kominem można obejrzeć w Pałacu papieskim w Avignon, bo taki wyciąg to nie wymysł naszych czasów.

Zasada działania pochłaniacza jest nieco bardziej skomplikowana: w przeciwieństwie do działającego w układzie otwartym wyciągu, pochłaniacz pracuje w układzie zamkniętym. Pobrane przez niego powietrze oczyszczane jest z tłuszczy, zapachów i dymu, a następnie z powrotem wydmuchane do kuchni. Jest to mniej wydajne i ekonomiczne rozwiązanie. Wymaga wymiany co jakiś czas filtrów węglowych, kosztujących od ponad 20 zł do prawie 200 zł. Jeśli zaś filtrów nie wymienimy, trafiające do kuchni powietrze trudno nazwać oczyszczonym i świeżym. Można je jednak zastosować nawet w tych mieszkaniach, w których ze względów technicznych nie da się używać wymagającego komina wyciągu.

Inne okapy do różnych kuchni

Wydawać by się mogło, że co jak co, ale zakup okapu nie może być szczególnie skomplikowany. Nic bardziej mylnego. Jeśli nawet zadecydujemy, czy chcemy mieć wyciąg, czy też okap z filtrami węglowymi, wybór może nas zaskoczyć.

Najprostsze i najbardziej chyba klasyczne okapy przyścienne z charakterystycznym kominem podłączonym do otworu wentylacyjnego są bardzo wydajne, stosunkowo niedrogie i dlatego też może tak często można je zobaczyć w polskich kuchniach. W mniejszej kuchni sprawdzić się może dyskretny okap teleskopowy zamontowany pod szafką i włączany przez rozciągnięcie części roboczej. Jeśli zaś nie gotujemy zbyt intensywnie, być może wystarczy niewielki okap podszafkowy. Podobny na pierwszy rzut oka okap szafkowy z mechanizmem przystosowanym do zabudowy meblowej odznacza się z kolei dobrą wydajnością.

Model ukośny (pochylny) pasować będzie do nowoczesnej kuchni, a wyraźnie futurystyczny i drogi zarazem okaz okapu blatowego stanowić będzie niebanalny użytkowy akcent dekoracyjny. Specjalnie z myślą o kuchenkach ustawionych w rogu pomieszczenia, powstał okap narożnikowy. Właściciele dużych kuchni z wyspą również bez problemu dopasują odpowiedni okap wyspowy. Z reguły są pokaźnych rozmiarów i odznaczają się też wysoką wydajnością, jak każdy model przeznaczony do dużego pomieszczenia.

Wielkość, wydajność i poziom hałasu emitowanego przez okap kuchenny

Okapy występują w kilku rozmiarach dostosowanych do wielkości kuchenki. Najbardziej powszechny to 60 cm, ale są i węższe – 50 cm oraz szersze: 70, 90, a nawet 120 cm. O skuteczności ich działania decyduje wydajność określana w m3/h (metrach sześciennych na godzinę).

Dobierając urządzenie do konkretnego pomieszczenia skalkulujmy, czy okap będzie w stanie wymienić powietrze w kuchni sześciokrotnie w ciągu godziny. Innymi słowy: wydajność powinna wynosić sześciokrotność kubatury kuchni. Wysoka wydajność jest szczególnie istotna w kuchniach otwartych, gdzie zapach smażonych kotletów błyskawicznie dominuje aurę w salonie. Niestety, zdarza się, że producenci zawyżają deklarowaną wydajność urządzenia w informacji na opakowaniu. Dlatego warto wybrać model, dla którego producent określa wydajność rzeczywistą obliczaną dla każdego poziomu pracy.

Zobacz również: Kuchnia otwarta czy zamknięta. Wady i zalety obu aranżacji kuchni 

Każdy, kto spędza kilka godzin na przygotowywaniu posiłków wie, jak męczący może być jednostajny donośny dźwięk pracy okapu. Dlatego ważna jest jego głośność. Większość dostępnych na rynku urządzeń oscyluje w okolicach 50 dB, co nieco przekracza unijne normy w tym zakresie. Głośność pracy najcichszych modeli jest o 15 dB mniejsza i wynosi 35 dB, co stanowi niebagatelną różnicę.

Liczba biegów i sterowanie

Najmniejsze i najprostsze okapy kuchenne mają dwa biegi, bardziej zaawansowane – cztery. Zmienia się je skokowo przez naciskanie kolejnych przycisków. Każdemu przyciskowi przypisana jest określona wydajność. Najwygodniejsze do sterować są modele okapów, w których wydajność pracy zwiększa się w trybie ciągłym za pomocą pokrętła.

Funkcje mniej i bardziej przydatne

Okapy mogą mieć wiele funkcji ułatwiających i uprzyjemniających korzystanie z nich:

  • oświetlenie – to standard nawet w najstarszych modelach. Dzięki niemu lepiej widać przypalające się kotlety. Znaczenie ma jednak ilość zużywanej energii, dlatego warto wybrać model z żarówkami energooszczędnymi lub jeszcze lepiej LED;
  • wyłącznik czasowy – sprawi, że włączony po zakończeniu gotowania okap pozbędzie się nieprzyjemnych zapachów w czasie, gdy my będziemy jeść obiad, a po określonym czasie sam się wyłączy;
  • wbudowany minutnik – z sygnałem dźwiękowym przyda się szczególnie przy gotowaniu jajek na miękko i pieczeniu;
  • sensor zapachu – wyczuwa w powietrzu opary i sam się włącza. Przydatny dla zapominalskich, którzy o włączeniu okapu przypominają sobie zazwyczaj, gdy widzą parę na oknach. Kiedy powietrze jest już czyste, sensor również to wyczuwa i wyłącza urządzenie;
  • czujnik czyszczenia/wymiany filtrów – informuje o konieczności wyczyszczenia metalowych filtrów w wyciągu lub węglowych w pochłaniaczu;
  • wyświetlacz ciekłokrystaliczny – powiązany jest z wieloma zaawansowanymi funkcjami, których status wyświetla. 
Autor: Joanna Turakiewicz
Współpraca: Michał Grzeliński, Beko
0komentarzy