Suszarka do grzybów – jak kupić dobry model?

Suszarka do grzybów to prosty w obsłudze sprzęt, w którym można skutecznie wysuszyć i przygotować do dalszej obróbki zarówno grzyby, jak i owoce oraz warzywa. Dowiedz się, czym kierować się przy wyborze dobrej suszarki do grzybów.
  • Suszarka do grzybów

    Leśne grzyby idealnie komponują się z sosami, wywarami, nadają się do farszu i wielu innych zastosowań. Ich smak i aromat jest niepowtarzalny – nie potrafią go „podrobić” ani pieczarki, ani boczniaki. Żeby jednak cieszyły smakoszy zimą, trzeba je odpowiednio przygotować. Jednym ze sposobów jest ich suszenie w specjalnym sprzęcie. Najpopularniejszymi producentami suszarek do grzybów i owoców są m.in. Zelmer, MPM, Niewiadow, Eldom, Concept, Sencor. Firmy te mają w ofercie zarówno mniej jak i bardziej zaawansowane suszarki do grzybów.

    kropekk_pl (Pixabay.com)
  • Suszenie grzybów pozwala na zachowanie ich smaku i zapachu

    Idealnie gdy grzyby można suszyć na słońcu. Gdy jednak nie ma na to miejsca lub słońca brak, dobrym rozwiązaniem są suszarki do grzybów.

    claude05alleva (Pixabay.com)
  • Suszenie grzybów nawleczonych na nici

    Nawlekanie grzybów na nici jest pracochłonne, a do ich suszenia potrzeba sporo miejsca i odpowiednich warunków.

    Katarzyna Laszczak

Sezon grzybowy w pełni, zbiory są obfite, a grzybiarze zastanawiają się, jak szybko zabezpieczyć grzyby, by się nie zmarnowały. Powrót z lasu oznacza nie tylko kilka godzin spędzonych w kuchni na oczyszczaniu i krojeniu grzybów. Niestety, te psują się i robaczywieją bardzo szybko, dlatego z oczyszczeniem, obraniem i suszeniem grzybów nie można zwlekać.

 Polecamy wideo: Jak czyścić i konserwować grzyby 

Najczęściej małe owocniki zaprawia się i marynuje, większe grzyby natomiast przeznacza się do suszenia. Suszyć można nawet większe kawałki grzybów, zachowują lepiej smak i nie rozkruszają się w drobny pył – pokrojone paski powinny być na tyle duże, żeby można było w sosie czy zupie dostrzec, jaki gatunek grzyba jest właśnie zjadany. Wymaga to jednak prawidłowego wysuszenia.

Nadziewanie grzybów na nici i wieszanie jest czasochłonne, zabezpieczyć w ten sposób można niewielkie zbiory. Suszenie nad gazowymi palnikami jest może i szybkie, ale zabija zupełnie aromat grzybów. Podobnie bywa z piekarnikami – grzyby osuszane w ten sposób muszą być pilnowane, nie można przesadzić z temperaturą wewnątrz i ciągle pamiętać, by piekarnik był uchylony, by dać możliwość ujścia nagromadzonej w grzybach wodzie. Oczywiście najlepiej suszyć grzyby wyłożone na pełnym słońcu – nie tracą wtedy swoich walorów. Problem polega na tym, że nie zawsze słońce jest i nie każdy ma miejsce na tego typu „ekspozycję". Dobrym rozwiązaniem problemu są suszarki do grzybów. Odpowiednio dobrany model pozwoli nie tylko bardzo szybko „przerobić" nawet spore leśne zbiory, ale również wysuszy grzyby w sposób, który nie będzie miał negatywnego wpływu na ich smak i zapach.

Warto wiedzieć: Zastosowanie grzybów w profilaktyce i walce z różnymi chorobami

Suszarka do grzybów – na co zwrócić uwagę przy wyborze modelu?

Doświadczeni grzybiarze polecają zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które mają spory wpływ na komfort i wydajność użytkowania suszarki do grzybów. Pierwszy to zamknięcie suszarki – czy wykonane jest ono z przezroczystego materiału czy nie? Wygodniejsze są modele z przezroczystą powierzchnią, ponieważ pozwalają kontrolować proces suszenia grzybów bez konieczności otwierania urządzenia. Kolejny szczegół – rozmiar oczek w sitkach, na których będą suszyć się grzyby. Wiadomo bowiem, że w trakcie obróbki termicznej niekiedy mocno przywierają do powierzchni sita. Większe oczka oznaczają mniej tego typu kłopotów, a w razie przyklejenia się grzybów, łatwiej będzie sita wyczyścić (posiadacze zmywarek powinni dodatkowo sprawdzić, czy ruchome elementy suszarki do grzybów można w nich myć).

Zobacz równieżGrzyby jadalne, które boimy się je zbierać (ZDJĘCIA) 

Jeśli dysponujemy odpowiednią powierzchnią do przechowywania sprzętu, warto rozważyć zakup modelu, który ma większą liczbę „podłóg". Im więcej grzybów będzie można za jednym razem „załadować" do suszarki, tym szybciej zbiory znajdą się zabezpieczone w szklanych słoikach na półce. Duże kapelusze suszy się pocięte na kawałki – mogą być niekiedy sporych rozmiarów – trzeba więc sprawdzić, czy odległość pomiędzy „podłogami" jest odpowiednio duża, by grzyby się w nich zmieściły.


Suszone grzyby przechowywane w słoikach
Po wyciągnięciu grzybów z suszarki i upewnieniu się, że są dobrze wysuszone, można przechowywać je w szklanych słoikach lub płóciennych albo papierowych woreczkach.Fot. halibaba  (Pixabay.com)

Warto przeczytać: Suszone owoce i warzywa – w suszarce, piekarniku i na słońcu 

Sprzęt do suszenia grzybów i nie tylko

Kupowanie urządzenia wyłącznie po to, by przez dwa jesienne miesiące suszyć w nim grzyby, nie byłoby rozsądne. Jednak większość suszarek nadaje się także do suszenia ziół, owoców i warzyw (i warto z tych możliwości skorzystać). Niektóre modele pozwalają również na przygotowywanie mięsa i ryb (trzeba jednak wtedy zadbać o to, by pozbyć się niechcianych zapachów przed suszeniem grzybów). Dobrze więc, gdyby suszarka miała więcej niż dwa zakresy nastawienia temperatury do suszenia. Ceny tego rodzaju produktów są zróżnicowane – najtańsze modele suszarek kosztują niewiele ponad sto złotych, spotyka się również urządzenia w cenie znacznie przekraczającej tysiąc złotych. Moc urządzenia, producent, okres gwarancji – są już tylko niuansami, które mogą wpływać na taki, a nie inny wybór urządzenia. 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy