Sokownik - jak robić przetwory z owoców

Domowe przetwory przygotowane w oparciu o przekazywane z pokolenia na pokolenie sprawdzone przepisy kulinarne smakują najlepiej. W ich przygotowaniu pomoże sokownik.
  • Sokownik

    Dzięki sokownikowi możemy przygotować wyśmienite soki na jesień i zimę. Urządzenie to nie jest trudne w obsłudze. A co ważne z owoców nie trzeba wyciągać pestek. Aby przygotować smaczny sok wiśniowy, owoce wystarczy umyć i w całości umieścić w sokowniku.

    Galicja
  • Sokownik ze stali nierdzewnej

    W sokowniku sok z owoców uwalnia się w sposób naturalny - pod wpływem pary wodnej. Im dojrzalsze są owoce, tym więcej soku uzyskamy.

    Galicja

Po latach zapomnienia nastała moda na przetwory własnej roboty. Do przygotowywania owocowych soków możemy użyć sokownika. Dolne naczynie urządzenia napełniamy wodą i nakładamy na nie kolejne naczynia - środkowe i górne. Do górnego wkładamy następnie przebrane i dobrze umyte owoce. Możemy zasypać je dodatkowo cukrem (dodajemy go jeszcze przed wyciśnięciem soku, do naczynia z owocami). Przyjmuje się, że na kilogram owoców słodkich dajemy ok. 100–150 g cukru, a kwaśnych – 200–250 g cukru. 

Tak przygotowany sokownik nakrywamy pokrywą i zaciskamy klamerkę na wężyku.
Sokownik stawiamy na kuchence i doprowadzamy zawartą w nim wodę do wrzenia. Płomień nie może wychodzić poza krawędzie naczynia.

Warto wiedzieć: Jak sporządzać przetwory z warzyw i owoców

Owocowy sok zaczyna lecieć po około 20 minutach, gdy np. przetwarzamy truskawki, a po 50 minutach, gdy robimy sok z jabłek lub gruszek. Dlatego nawet już po około 15 minutach od zagotowania się wody otwieramy zacisk i zlewamy sok do wcześniej umytych i osuszonych butelek lub słoików. Pamiętajmy, by po napełnieniu słoików natychmiast je zakręcić. Następnie naczynia wypełnione sokiem pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 30 minut od zagotowania się wody. Pamiętajmy przy tym o odseparowaniu szkła od dna i innych słoików i butelek, by zapobiec jego pękaniu. Soki możemy pasteryzować również w piekarniku.

 Uwaga! Czas gotowania owoców zależy od sokownika, z którego korzystamy. Dlatego uważnie przeczytajmy instrukcję.

 Warto wiedzieć! Jeśli naturalna słodycz owoców jest niewystarczająca, a nie powinniśmy spożywać cukru, możemy dodać alkohol cukrowy – ksylitol – cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany z brzozy. Ksylitol to praktycznie jedyny cukier, który mogą spożywać osoby chore na cukrzycę. Jest słodki tak samo jak zwykły cukier, ale ma 40 procent mniej kalorii. I co równie ważne, nie wywołuje próchnicy zębów. Niestety ksylitol jest dość drogi. Jego kilogram kosztuje około 20 złotych.

Najtańszy sokownik można kupić już za 70 złotych. Obecnie sokowniki wykonane są ze stali nierdzewnej (dawniej było to aluminium).
Oprócz przygotowywania soków urządzenie to me być użyte również jako parowar. Wówczas przyrządzimy w nim np. ziemniaki, marchewkę czy buraki. 

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy