Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa do soków: które urządzenie jest lepsze? Jakie są różnice i co wybrać? Przepisy na soki warzywno-owocowe

Na rynku dostępne są dwa rodzaje urządzeń do wyciskania soków: sokowirówki oraz wyciskarki. Piszemy, czym się różnią oraz które rozwiązanie i kiedy się sprawdzi. Na koniec podajemy kilka propozycji na pyszne soki warzywne i owocowe.
  • Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa do soków?

    Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa do soków? Radzimy, w które urządzenie lepiej zainwestować.

    Pictrough, 123rf.com

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każdego dnia spożywć co najmniej 400 g warzyw i owoców, czyli około 5 niewielkich porcji. Wydaje się dużo, a z powodu braku czasu większość z nas nie przestrzega tego zalecenia. Aby dostarczyć organizmowi cennych substancji odżywczych, warto pokusić się o samodzielne wyciskanie soków warzywnych i owocowych. Sprawdź, jakie urządzenie najlepiej wybrać do przygotowywania zdrowych, domowych soków.

Przeczytaj: Sokownik - jak robić przetwory z owoców 

Sokowirówka –  jak działa? Wady i zalety sokowirówek

Zasada działania sokowirówki polega na wykorzystaniu siły odśrodkowej, która powstaje za sprawą szybko wirującego sita. Rozcieranie owoców i warzyw umożliwiają noże ścierające i wspomniane już sito, przez które „wyrzucany" jest sok. Wysokie obroty urządzenia powodują, że sok ulega napowietrzeniu i częściowemu utlenieniu, co niestety niszczy niektóre cenne enzymy. Z tego właśnie powodu sok wyciskany w sokowirówce należy jak najszybciej spożyć. W przeciwnym razie zacznie się on rozwarstwiać i brązowieć.

Do wyciskania soku w sokowirówce świetnie nadają się twarde warzywa i owoce takie jak: buraki, marchew czy jabłka. Warzywa warto jest wcześniej obrać – sok będzie wtedy smaczniejszy. Nie trzeba natomiast obierać jabłek, te można nawet w całości wrzucić do sokowirówki, pamiętając o wcześniejszym usunięciu korzonka.

A które warzywa i owoce nie nadają się do wyciskania w sokowirówce? Są to przede wszystkim miękkie owoce tj. banany, truskawki, kiwi, awokado, czy też mango – najlepiej je zmiksować za pomocą blendera. Z warzyw – przede wszystkim warzywa zielone, np. natka pietruszki, szpinak, sałata, jarmuż, zioła itp.

Zalety sokowirówki:

  • krótki czas wyciskania soku;
  • klarowny sok;
  • niska cena urządzenia.

Wady sokowirówki:

  • mniejsza wartość odżywcza soku;
  • nie sprawdza się do wyciskania soku z warzyw liściastych;
  • głośna praca urządzenia;
  • wodnista konsystencja soku;
  • większa ilość piany i krótki termin spożycia.

Zobacz też: Przetwory z owoców i warzyw. Jak je sporządzić? 

Wyciskarka wolnoobrotowa – jak działa? Jakie są jej wady i zalety?

To urządzenie, jak sama nazwa wskazuje, działa na wolnych obrotach, zupełnie inaczej niż sokowirówka. Wyciskanie soku odbywa się dzięki ślimakowi, który powoli miażdży warzywa i owoce. Z przeciskanego przez sitko miąższu wydobywany jest sok. Proces ten pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych, nie dochodzi bowiem do napowietrzenia, utraty enzymów i cennych witamin oraz minerałów.

Zalety wyciskarki wolnoobrotowej:

  • esencjonalny sok, przeważnie o większej ilości enzymów i składników odżywczych;
  • dłuższy termin przydatności do spożycia;
  • łatwe do czyszczenia, cicho pracujące urządzenie;
  • możliwość wyciskania soku z zieleniny.

Wady wyciskarki wolnoobrotowej:

  • wyższa cena i dłuższy czas wyciskania soku.

Czy sok z wyciskarki jest zawsze lepszy od tego z sokowirówki?

Otóż nie zawsze. Prawdą jest natomiast, że dobra wyciskarka pozwala zachować większa ilość cennych substancji odżywczych w soku, niż sokowirówka. Wszystko zależy jednak od jakości sprzętu. Jeśli chodzi o aktywność enzymów w wyciskanych sokach – tę kwestię badał doktor Michael Donaldson z Uniwersytetu Cornell, na przykładzie soku marchwiowego przygotowanego w 8 różnych urządzeniach. Wyniki pokazały, że sok uzyskany z najlepszej wyciskarki wolnoobrotowej był o ok. 50% bogatszy w aktywne enzymy, niż sok z najlepszej sokowirówki wykorzystanej do badania. Zdaniem ekspertów z dziedziny odżywiania to właśnie ilość enzymów, a nie witamin i minerałów zawartych w soku jest kluczowa, bowiem ich obecność zależy od metody pozyskiwania soku.

Co wybrać – sokowirówkę czy wyciskarkę wolnoobrotową?

Analizując zalety i wady obu urządzeń, może się wydawać, że korzystniejszy jest zakup wyciskarki wolnoobrotowej. Wysoki komfort użytkowania, bogatszy w wartości odżywcze sok, czy dłuższy termin przydatności przemawiają za wyborem wyciskarki. Nie zawsze jednak warto się decydować na to urządzenie. Dlaczego? Koszt dobrej jakości wyciskarki jest znacznie wyższy niż sokowirówki – ceny oscylują w okolicach 2000 złotych.

Jeżeli zależy nam na wartościach odżywczych soku i kierujemy się głównie aspektami zdrowotnymi, wówczas warto zakupić dobrą wyciskarkę wolnoobrotową. Najlepsze urządzenia tego typu są z reguły wykonane są z ultemu i tritanu, posiadają certyfikaty świadczące o ich bezpieczeństwie i co najważniejsze –  zachowują bardzo wysoką zawartość cennych enzymów.

Jeśli natomiast planujemy korzystać z urządzenia od czasu do czasu i nie chcemy wydawać zbyt dużej ilości pieniędzy, wtedy najlepiej zdecydować się na sokowirówkę. 

Nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi na pytanie „ które urządzenie jest lepsze?". Wszystko zależy od naszych oczekiwań, potrzeb i funduszy jakie chcemy przeznaczyć na zakup. Aby podjąć jak najlepszą decyzję podpowiadamy, jakie kwestie warto rozważyć przed zakupem.

Przed wyborem urządzenia do wyciskania soków, zastanów się:

  1. Jak często i ile soku chcesz wyciskać?
  2. Czy planujesz wyciskać sok z zieleniny i twardych, włóknistych warzyw?
  3. Czy potrzebujesz wyciskarki do kuracji leczniczych lub zależy Ci na wartościach odżywczych uzyskiwanego napoju?
  4. Ile czasu dziennie możesz poświęcić na obsługę urządzenia?
  5. Jaką kwotę możesz przeznaczyć na zakup?

Odpowiadając na te pytania postaraj się być realistą, bowiem najgorszy sprzęt to taki, z którego nie będziemy korzystać. Bardzo dobrej jakości wyciskarka jest lepsza niż bardzo dobrej jakości sokowirówka. Jeśli zatem nie mamy wystarczających funduszy na dobrą wyciskarkę, lepiej jest zakupić sokowirówkę. Ceny dobrej jakości sokowirówek zaczynają się już od kilkuset złotych.

Masz już sprzęt? Zanim zaczniesz wyciskać soki, zapamiętaj kilka ważnych rad:

  1. Wyciskaj soki z małych kawałków owoców lub warzyw – odciążysz urządzenie i uzyskasz więcej soku.
  2. Warzywa liściaste warto uprzednio namoczyć w wodzie, aby wydobyć z nich więcej soku.
  3. Wyciskaj owoce miękkie na przemian z twardszymi, żeby nie dopuścić do zapchania sita.
  4. Przygotowując musy i przeciery dobrze jest przepuścić produkty dwukrotnie przez urządzenie, aby uzyskać gładszą konsystencję. 

Soki z wyciskarki wolnoobrotowej

Sok z buraków

Przygotuj:

  • 1 burak,
  • 2 gruszki.

Wyciskarki wolnoobrotowe odfiltrowują sok oddzielając włókniste części i skórkę, dlatego przed wyciskaniem nie musimy obierać produktów. Pamiętajmy jednak żeby je umyć, a buraki pokroić na mniejsze części.

Sok z jarmużu

Przygotuj:

  • ok. 10 świeżych liści jarmużu,
  • 1 jabłko,
  • 1 ogórek,
  • pół limonki lub cytryny.

Wszystkie produkty myjemy i wrzucamy do wyciskarki.

Sok z selera naciowego i jabłka

Przygotuj: 

  • 1 seler naciowy,
  • 1 jabłko.

Produkty myjemy, a seler dodatkowo kroimy na mniejsze kawałki.

Soki z sokowirówki

Sok z marchewki i pomarańczy

 Przygotuj: 

  • 6 marchewek,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 cytrynę,
  • kawałek świeżego imbiru.

Warzywa i owoce myjemy, obieramy i kroimy na części. Jeżeli smak soku będzie zbyt wyrazisty, możemy go rozcieńczyć woda źródlaną.

Świeżo wyciskany sok z ananasa, marchewki i mięty

 Przygotuj: 

  • pół ananasa,
  • 3 marchewki,
  • garść świeżej mięty.

Marchewki i ananasa obieramy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do sokowirówki razem z miętą. 

Polecany artykuł: Jak przechowywać owoce w domu, by cieszyć się ich smakiem 

Autor: Marianna Leśniewicz
11komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (11)

ja mam wyciskarke wolnoobrotowa wczesniej sokowirówke i wyciskarka lepsza bo mniej materiału sie marnuje chociaz czasu wiecej zabiera sam proces ale na dłuzsza mete to dobry wybór
Ciepiel, 13.08.2019, 08:24
zdecydowanie wyciskarka :d lepsza mam Philipiaka wczesniej inna miałem ale i szybko sie zepsuła a gwarancja nie uwzgledniła naprawy :( ta co mam polecam bo juz rok działa bez problemu
koral, 19.08.2019, 22:40
a ile tak wyciskarka kosztuje ? te wolnoobrotowe to drozsze chyba :/
Mufasa, 29.09.2019, 18:31
Witam! Mufasa, wyciskarka Slow Juicer Philipiak jest dostępna w cenie 2800 zł. Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Marta Kowalewska, 06.10.2019, 09:28
A ja trochę zamieszam i dodam trzecie urządzenie w postaci blendera Storm Milano Speed. Ja go używam do robienia świeżych soków i jest w tym genialny więc przy wyborze warto się i nad nim pochylić.
Beata, 11.09.2019, 20:49
Beatko, a taki blender to za ile kupiłaś?
morfina, 14.09.2019, 16:56
Witam! Morfina, blender Storm Philipiak Milano High Speed kupisz już za 3160 zł. Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Marta Kowalewska, 20.09.2019, 22:36
Moim zdanie wolnoobrotówka jest lepsza. Mam philipiaka , więc sok wycisnięty w stu procentach.
Tania, 07.10.2019, 09:07
chyba wyciskarka wolnoobrotowa bo nie mieli tak i to co zostaje to sobie zasuszam i chipsy robie warzywno owocowe :D soki z wyciskarki najsmaczniejsze
delo, 15.11.2019, 22:46
Wyciskarka wolnoobrotowa o głowę bije sokowirówkę. To moje zdanie i dlatego kupiłam wyciskarke philipiaka , ponieważ jest wytrzymała , pracuje każdego dnia.
Birma, 24.11.2019, 16:14
ako główne zalety sokowirówki podawane są cena oraz szybkość robienia soku. Moim zdaniem sokiowirówka wcale nie musi wypadać na tym tle lepiej od wyciskarki. Było mi o tyle łatwiej, że miałam rekomendację siostry, która już z niej korzysta, ale kupiłam Sap Zeegmy - czyli właśnie wyciskarkę wolnoobrotową - i sok robi się szybko a kosztowała mnie 330 zł. Mitem jest, że cena dobrej wyciskarki musi iść w tysiące złotych.
Pronto, 09.12.2019, 22:19