Przechowywanie żywności w lodówce - na co zwracać uwagę

Przechowywanie produktów spożywczych w lodówce to skuteczny sposób na to, żeby żywność jak najdłużej była świeża. Niska temperatura hamuje rozwój niebezpiecznych drobnoustrojów i zapobiega psuciu się pokarmów. Zobacz, jak przechowywać żywność w lodówce
Lodówka pełna jedzenia
Aby żywność przechowywana w lodówce była długo smaczna i aromatyczna, owijaj ją w folię lub wkładaj do szczelnych opakowań. Resztki jedzenia wkładaj w czyste i płytkie pojemniki z przykryciem.

fot. dee (morguefile.com)

Jest wiele opracowań na temat sposobu układania żywności w lodówce, aby zachowała swoje wartości odżywcze i świeżość. Panowały przekonania, że górna półka oraz przegródki na drzwiach są najcieplejsze, a dolna półka jest najchłodniejsza; doradzano więc układanie produktów preferujących takie warunki. Dodawano również zalecenia, że ustawienie produktów powinno być raczej luźne, aby zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza. Czy obecnie, przy nowoczesnych rozwiązaniach stosowanych w chłodziarkach, podobne wytyczne będą aktualne? Mówimy, na co zwrócić uwagę przy zakupie i użytkowaniu lodówki.

Warto przeczytać poradnik: Jak używać sprzęt AGD, by działał sprawnie i długo

Na pewno nie zmieniły się rekomendacje związane z temperaturą chłodzenia lodówki – powinna być na poziomie 4–5˚C. Dlatego zwrócić uwagę, czy właśnie taka temperatura jest ustawiona w twojej lodówce. W zamrażarkach temperatura powinna wynosić od –18 do  –22˚C.

Czy temperatura na poszczególnych półkach chłodziarki znacznie się różni?

To jest mit. W klasycznych chłodziarkach (tzn. statycznych), jakie posiada większość Polaków, parownik, który chłodzi, znajduje się z tyłu, pod plastikiem na „plecach” lodówki i zazwyczaj nie sięga spodu chłodziarki, czyli nie obejmuje dolnych szuflad przeznaczonych najczęściej na warzywa i owoce.

Ponieważ w tego typu chłodziarkach nie ma wymuszonego (np. przez wentylator) obiegu powietrza, to ciepłe powietrze może mieć tendencję do zbierania się nad najwyższą półką. Ale paradoksalnie, ze względu na odcięty dostęp powietrza w dolnych szufladach i brak chłodzącego parownika z tyłu – może się okazać, że to właśnie wewnątrz tych szuflad panuje najwyższa temperatura w lodówce. Nieprawdą jest, że temperatura półek na drzwiach jest wysoka. Jest ona taka sama jak w środkowej części lodówki.

Jakie rozbieżności temperaturowe można zaobserwować wewnątrz lodówki?

Okazuje się, że to kwestia 1–2˚C, a nie jak kiedyś pisano 10˚C! Jeśli na najwyższej półce panuje 6˚C, w środkowej części będzie zapewne 5˚C, na półeczkach drzwiowych – 5–6˚C, a w pojemnikach na warzywa i owoce – ok. 7˚C. Wniosek? Tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na której półce przechowujemy produkty spożywcze.

Praktyczne porady przy użytkowaniu lodówki statycznej

Parownik zbiera wilgoć z powietrza na ściankach zamrażalnika. Warto unikać częstego i długotrwałego otwierania drzwiczek, by nie tworzyły się duże ilości lodu. Osadzający się lód powoduje, że drzwi zamrażalnika nie przylegają szczelnie i nie gwarantują pełnych możliwości mrożenia.

Zamrażalnik warto rozmrażać przynajmniej raz w roku. Nie ma potwierdzonych laboratoryjnie przeciwskazań, aby w tym celu pomagać sobie np. poprzez wkładanie do zamrażalnika naczynia
z gorącą wodą, byle nie bezpośrednio w sąsiedztwie plastikowych elementów. Nigdy nie należy za to używać ostrych narzędzi lub zeskrobywać lód.

Na czas rozmrażania, zamrożoną żywność można przechować w zamkniętej części chłodzącej. Zamrożone produkty same w sobie są akumulatorami zimna i czas rozmrażania sprzętu nie powinien wpłynąć na ich jakość.

Ciekawostki związane z użytkowaniem lodówek

Kupując nową lodówkę zadbajmy o przestrzeganie prawidłowych zasad. Najpierw pozostawmy ją bez podłączania do prądu przez czas sugerowany w instrukcji, aby po transporcie, nawet przebiegającym w pozycji pionowej, olej w kompresorze miał szansę wrócić do głównego zbiornika i nie doprowadził do zapchania cienkich rurek układu chłodniczego i nie został zassany wyżej, blokując układ chłodniczy.

Zobacz również: Jak nie marnować żywności

Ta sama zasada dotyczy sytuacji, w których kładziemy lodówkę na bok (co wbrew panującym przekonaniom, można zrobić).

Podłączając lodówkę do prądu, nie ustawiajmy jej od razu na najniższe rekomendowane wartości temperaturowe. Pozwólmy jej stopniowo osiągać docelowy poziom. Zadbamy tym samym o spokojną pracę układu chłodniczego.

Przy przekładaniu drzwiczek lodówki na drugą stronę, pamiętajmy o uszczelkach. Częstym błędem jest przekładanie jedynie zawiasów i uchwytów. Uszczelka ulega naturalnym odkształceniom i na stronie przy uchwytach znacznie silniej przylega do brzegów lodówki, przez co jest bardziej ściśnięta. W większości lodówek uszczelki można swobodnie wyjąć i przełożyć na drugą stronę.

Aby zapewnić lepsze przyleganie uszczelek, dolna część uszczelki drzwiczek chłodziarki jest podgrzewana. Odczucie ciepła przy dotyku w tym miejscu będzie normalne.

Stosuj pojemniki do przechowywania żywności. Ze względu na stosunkowo suche powietrze wewnątrz chłodziarek, zarówno w lodówkach klasycznych (tzn. statycznych) jak i w nowoczesnych No Frost z systemem – Active Dual Cooling System, jedzenie warto przechowywać w pojemnikach, jednak nie za długo, ponieważ ulegnie zepsuciu. Żywność bez pojemnika natomiast wyschnie, ale raczej się nie zepsuje.

Nie ustawiaj lodówki w pomieszczeniu, którym panuje temperatura poniżej 16˚C. To częsty błąd, szczególnie w przypadku ustawiania lodówki w garażach lub piwnicach czy innych chłodnych miejscach, który zimą jest przyczyną problemów. Temperatura poniżej 16˚C zaburza kontrolę termostatyczną lodówki, która po prostu nie otrzymuje sygnału do pracy. Chłodziarka przestaje chłodzić, a zamrażalnik mrozić. W niskiej temperaturze gęstnieniu ulega także olej w kompresorze, co może prowadzić do zatarcia.

Dbaj również o niską wilgotność pomieszczenia. Zbyt wysoka wilgotność sprzyja korozjom metalowych elementów lodówki. 

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: Beko
0komentarzy