Prodiż - do czego służy. Zalety, wady oraz ceny prodiży

Prodiż przydaje się do wypieku ciast, opiekania i pieczenia mięs czy pasztetów. W latach 80-tych, zanim na rynek weszły piekarniki elektryczne, prodiże robiły furorę. A teraz?
  • Prodiż elektryczny

    Prodiż nadaje się przede wszystkim do pieczenia mięs w mniejszych ilościach.

    Prumel
  • Prodiż niczym brytfanna

    Prostokątny prodiż wyglądem przypomina brytfannę.

    Prumel
  • Prostokątny prodiż

    Ten sprzęt to rozwiązanie chociażby dla osób, które w kuchence nie mają piekarnika.

    Hamilton
  • Prodiż do wypieku ciast

    Prodiż służy do pieczenia ciast i mięs, pasztetów, oraz pizzy, jarzyn, legumin i przygotowania zapiekanek.

    Severin
  • Prodiż

    Niektórzy używają tego urządzenia do odświeżania pieczywa. Chleb z poprzedniego dnia można na parę minut włożyć do prodiża i po chwili wyjmujemy chrupiące pieczywo.

    Prumel

Prodiż służy do pieczenia ciast i mięs, pasztetów, ale także pizzy, jarzyn, legumin oraz przygotowania zapiekanek. Nadaje się przede wszystkim do pieczenia mięs w mniejszych ilościach, gdy nie wykorzystalibyśmy całego piekarnika. Niektórzy używają prodiża do odświeżania pieczywa. Chleb z poprzedniego dnia można na 2–3 minuty włożyć do tego urządzenia i po chwili wyjmujemy ciepłe, chrupiące pieczywo.

Charakterystyka prodiża

Prodiż to metalowe (często wykonane z aluminium) naczynie z pokrywą i przewodem do podłączenia. Ten sprzęt to rozwiązanie chociażby dla osób, które w kuchence nie mają piekarnika. Prodiż bowiem to piekarnik, ale w wersji mini. Użytkownicy prodiża zauważają, że pieczenie w prodiżu ma niewielką przestrzeń do wykorzystania, panuje specyficzna temperatura, w związku z czym mięso nie wysusza się, za to jest bardziej soczyste.

PrzeczytajPiekarnik z termoobiegiem, grillem lub funkcją pary 

Najpopularniejsze są prodiże elektryczne, czyli zasilane i ogrzewane prądem. W pokrywie prodiża znajduje się grzałka elektryczna. Prodiże są zazwyczaj okrągłe albo owalne, rzadziej prostokątne. Te naczynia są o pojemności zazwyczaj do około 3–4 litrów.

Bardziej rozbudowane są prodiże mające nie tylko grzałkę w pokrywce, ale i ogrzewaną podstawę. Moc grzałki w pokrywie wynosi przeważnie od 400 do 650 W, natomiast moc grzałki w podstawie jest zazwyczaj o połowę mniejsza niż w pokrywie. Grzałka w dwóch miejscach pozwala na jeszcze lepsze rozłożenie temperatur wewnątrz urządzenia.

Sprzęt ma wizjer (okienko podglądu) w pokrywie. Pozwala on na obserwację poszczególnych etapów wypieku ciast i pieczenia potraw. Wizjer najczęściej wykonany jest z grubszego szkła hartowanego. W pokrywie znajdują się również otwory umożliwiające ujście pary wodnej gromadzącej się w środku podczas pieczenia.


Prodiż ze sznurem zasilającycm
W prodiżu można piec ciasto, mięso, a nawet pizzę. Sprawdzi się on, gdy nie mamy w domu piekarnika, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z domowych wypieków i dań z pieczonego mięsa. Fot. Prumel

Pieczenie w prodiżu – na co zwrócić uwagę

Przed pieczeniem w prodiżu należy, tak jak w blasze, posmarować brzegi tłuszczem albo wyłożyć ścianki folią aluminiową. Nie zaleca się otwierania prodiża w czasie pieczenia ciasta, ale trzeba go otwierać podczas pieczenia mięsa, m.in. dlatego, żeby dodać roztopionego tłuszczu lub polać mięso wodą.

PolecamyWolnowary – sprzęt do gotowania po wyjściu z kuchni 

Dodatkowe funkcje prodiża

Niektóre prodiże mają opcję wykorzystania podstawki do podgrzewania potraw. To znaczy: wkłada się potrawę w specjalne naczynie (w komplecie z prodiżem), a potem to naczynie do prodiża, który podgrzeje "wsad". Czasem prodiż ma w komplecie ruszt, rożen, blachę oraz termoobieg. Wybrane modele są wyposażone w lampki (lub sygnały dźwiękowe). Gdy się włączają, to znak, że sprzęt zakończył pracę, a mięso lub placek są gotowe.

Wady prodiża

Przeciwnicy prodiży twierdzą, że aluminium, z jakiego są wykonane te sprzęty, reaguje niekorzystnie na słone i kwaśne potrawy. W wyniku tego tworzą się trujące związki. Jednak prodiże coraz częściej wykonane są z czystego aluminium 99,9 proc. (tzw. aluminium spożywczego). Urządzenia takie uzyskują Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydawane przez Państwowy Zakład Higieny w Warszawie. Dokument ten dopuszcza prodiż do kontaktu z żywnością i mówi o tym, że sprzęt wykorzystywany zgodnie z przeznaczeniem nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Kolejna wada prodiży to brak możliwości regulowania temperatury pieczenia.

Dobrze wiedziećGotowanie na parze, czyli jak gotować w parowarze i kombiwarze 

Ceny prodiża

Najtańsze modele prodiży można kupić za około 150 złotych. Te z dodatkowym wyposażeniem kosztują mniej więcej 250 złotych. 

Autor: Katarzyna Piojda
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Nie wiedziałam, że jeszcze produkowane są takie urządzenia. Ja wolę piekarnik.Dobry piekarnik to oszczędność czasu i nerwów. Ja lubię piec ciasta, a w moim piekarniku pieką się nierówno. Dlatego myślę o nowym i upatrzyłam sobie Candy z przemyślanym systemem wentylacji. Dzięki temu jest jednolita temperatura na wszystkich poziomach.
Burczyńska, 28.08.2018, 20:48