Okap kuchenny poprawi komfort pracy

O zaletach okapu kuchennego nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Podczas gotowania wydziela się znaczna ilości pary wodnej.
  • Okap kuchenny

    Prawidłowo zainstalowany okap kuchenny poprawia klimat całego mieszkania.

    mk

W kuchni bez okapu (szczególnie, gdy nie ma możliwości otwarcia okna) po chwili gotowania powietrze staje się wilgotne a meble i okna stają się mokre. O zaduchu panującym w kuchni lepiej nie wspominać...

I właśnie zadaniem okapu kuchennego jest oczyścić kuchnię z przykrych zapachów i oparów. Stał się on już tak niezbędnym sprzętem wyposażenia jak kuchenka czy lodówka.

Okap okapowi nie jest równy

Od rodzaju, parametrów i jakości wykonania okapu zależy komfort pracy w kuchni oraz jakość powietrza  w całym mieszkaniu.

Ze względu na rodzaj pracy wyróżniamy dwa podstawowe typy okapów:

  • wyciągi (usuwające przez komin wilgoć i wszystkie zapachy na zewnątrz budynku),
  • pochłaniacze (wyposażone w filtry neutralizujące zapachy, pochłaniające parę wodną wraz z drobinkami tłuszczu).

Pochłaniacz możemy zamontować w prawie każdej kuchni. Z okapem pracującym jako wyciąg możemy mieć pewne problemy. Na rynku dostępne są okapy kuchenne będące urządzeniami uniwersalnymi, czyli "dwa w jednym". Pochłaniacz może być równocześnie wyciągiem.

Pochłaniacz montujemy tam, gdzie nie mamy dostępu do kanału wentylacyjnego. Jednka jeśli istnieje techniczna możliwość, zawsze lepiej montować w kuchni wyciąg, ponieważ jest bardziej skuteczny.

Ograniczenia w stosowaniu wyciągów

Okapu pracującego jako wyciąg nie wolno np. podłączać do kominów wentylacji zbiorczej w budynkach wielorodzinnych (może on zakłócić prawidłowe funkcjonowanie systemu wentylacyjnego). Wyciągu absolutnie nie można również podłączać do przewodów kominowych odprowadzających spaliny z kotłów grzewczych.

Jeżeli zdecydujemy się na wyciąg, w kuchni musi być otwór wentylacyjny (i to w pobliżu miejsca, gdzie ma wisieć okap). Dodatkowo w kuchni musi być kratka wentylacyjna. Jeżeli nie ma możliwości jej zamontowania, konieczne będzie częste wietrzenie kuchni (aby nie wystąpiła różnica ciśnień między kuchnią a otoczeniem). 

Jaki okap wybrać

Wybór okapów kuchennych na rynku jest bogaty i różnorodny. Każdy znajdzie model, który wyglądem będzie pasował do jego kuchni: od modeli wykonanych z wysokogatunkowej stali nierdzewnej (lub też stali połączonej ze szkłem), po tradycyjne wykończone w miedzi, czy drewnie, w tak zwanym stylu rustykalnym.

Okapy różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim mocą (możliwością przefiltrowania lub usunięcia określonej porcji zanieczyszczonego powietrza), sposobem oczyszczania powietrza i zastosowanymi filtrami. Różnią się również ceną, która waha się w granicach od kilkuset złotych do kilku tysięcy. Decyzja, jaki okap wybrać, zależy między innymi od wielkości i układu kuchni oraz jej umeblowania.

Pochłaniacz, czyli powietrze w obiegu zamkniętym

Znacznie łatwiej zainstalować w kuchni pochłaniacz. W związku z tym, że powietrze nie opuszcza naszej kuchni (okap nie jest podłączony do komina), można go powiesić praktycznie w każdym miejscu. Ale musimy się liczyć z mniejszą skutecznością jego pracy, w porównaniu do wyciągów.

Ponadto dodatkowo trzeba dokupić filtr węglowy (nie we wszystkich okapach jest na wyposażeniu). Kolejną niedogodnością jest konieczność okresowej wymiany filtrów, co dla niektórych może być kłopotliwe, a ponadto zwiększa koszty eksploatacji.

Okapy najczęściej wyposażone są w kilka rodzajów filtrów. Te tradycyjne (z flizeliny, papieru lub akrylu) należy wymieniać co kilka miesięcy. W nowocześniejszych modelach okapów filtry wykonuje się z metalu i po określonym przez producenta czasie wystarczy je umyć.

Filtry z wkładem węglowym (neutralizują zapachy powstające podczas gotowania) są "sercem" okapu pracującego jako pochłaniacz. Ich żywotność zależy od intensywności używania okapu.

Okap na swoim miejscu

Okap montujemy nad płytą kuchenną na takiej wysokości, aby jego daszek nie utrudniał prac kuchennych (przy czym okap powinien być szerszy od płyty o ok. 10 cm). Istotna jest również wysokość montażu - od 65 do 75 cm nad płytą grzewczą.

Ważną cechą okapu jest również poziom głośności emitowany przez wentylator. Jest to szczególnie ważne przy aneksach kuchennych i tak zwanych kuchniach otwartych połączonych z jadalnią lub salonem. Większość modeli "hałasuje" na poziomie poniżej 60 decybeli, co nie powinno przeszkadzać na przykład w słuchaniu radia czy oglądaniu telewizji w sąsiadującym z kuchnią salonie. 

Autor: Jerzy Szych
2komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

Okap musi byc cichy, a nie żeby buczał nad głową.
jago, 14.05.2013, 14:44
Dodam jeszcze tylko, że duże znaczenie ma wydajność i oczywiście estetyka. Tu posłużę się przykładem
nidaro90.1 http://www.globalo.pl/produkty/okapy_kominowe/nidaro/nidaro_90_1_white_max
albo OKP631G Amica http://www.amica.com.pl/pl,produkty,grupa,okapy,okapy,7,10,2.html
jago, 14.05.2013, 14:46