Obieraczki i wyciskarki do owoców oraz sokowirówki. Poradnik

Najpierw obierz owoce za pomocą obieraczki, a potem wyciśnij z nich sok. Czym? Wyciskarką albo użyj sokowirówki.
  • Sokowirówki pozwalają uzyskać sok z większości owoców i warzyw

    Sokowirówki pozwalają uzyskać sok z większości owoców i warzyw

    mathiasbaert, flickr.com na licencji CC BY SA 2.0

Obieraczka do cytrusów i innych owoców ma zazwyczaj ruchome, poprzeczne ostrze. Obiera szybko w dwóch kierunkach: w dół i do góry lub od siebie i do siebie. Specjalna deseczka, dołączona niekiedy do zestawu, zamienia obieraczkę w szatkownicę. Tradycyjne obieraczki nadają się do owoców i warzyw podłużnych oraz okrągłych. Mają ostrza ze stali nierdzewnej.

Warto wiedzieć: Jak zrobić masło domowej roboty

Obieraczka do cytrusów

Można też kupić specjalne obieraczki tylko do cytrusów. Jak działają? Trochę przypominają noże z zawiniętą końcówką. Plastikowym ostrzem trzeba naciąć skórę pomarańczy lub cytryny na kilka części i płaską stroną urządzenia obrać owoc ze skórki.

Automatyczna obieraczka

Mamy do wyboru także automatyczne modele obieraczek. Działą niczym maszynka. Gumowa podstawka przysysa urządzenie do powierzchni, np. blatu stołu. System przekładni, napędzany korbką, prowadzi ostrze po powierzchni jabłka, przy tym cienko ścina jego skórkę. Jednocześnie jabłko jest obracane i po chwili kręcenia korbką owoc jest już całkowicie obrany.

Dla osób leworęcznych

Osoby leworęczne też mogą używać obieraczek. Są bowiem urządzenia przystosowane do takich osób. Wygodna rączka dostosowana do nich sprawia, że obieranie warzywa czy owocu trwa kilka albo kilkanaście sekund.

Obieraczka dla dzieci

Propozycja dla dzieci, które chcą pomagać w kuchni, to obieraczka w kształcie jo-jo. Pozwala nie tylko pozbyć się skórki z owocu, ale też wycinać z niej fikuśne wzorki.

Polecamy poradnik: Jak sporządzać przetwory z warzyw i owoców 

Skrobaki do owoców i warzyw

Są także skrobaki. Popularne modele to takie z ruchomym ostrzem i z uchwytem. W mig obiorą skórkę z owoców i warzyw.

Wykrojniki do owoców

Można też zdecydować się na wykrojniki do owoców. Działają na zasadzie sitek do krojenia warzyw na sałatkę. Wystarczy jeden ruch i owoc mamy podzielony np. na sześć części i to z oddzielonym środkiem nienadającym się do jedzenia. Niektóre wykrojniki mają specjalne ząbki, które nie tylko przecinają jabłko na kawałki, ale je od razu kroją.

Czym wycisnąć sok?

Choćby ręcznym wyciskaczem. Wyciśnięcie litra soku za pomocą wyciskarki soków zajmuje przeważnie czterech-pięciu minut. Wyciskacz można umieścić bezpośrednio na krawędzi szklanki. Wtedy wewnętrzne kanaliki pozwolą na ściekanie soku od razu do szklanki, zostawiając pestki w wyciskaczu. Gdy chcemy wycisnąć sok bezpośrednio do sałatki, musimy trzymać wyciskacz poziomo. Są i modele dwustronne. Pierwsza końcówka służy do wyciskania grejpfrutów i pomarańczy (jest okrągła). Druga, podłużna, nadaje się do cytryn i limonek.

Wyciskarka do owoców

Wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce, żeby dostać się do ich miąższu. Kolejny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu przez silne wyciskanie. Dzięki temu uwalniany jest sok z owocu. Uzyskany sok ze wszystkimi witaminami i mikroelementami jest odsączony przez sitko. Potem wlatuje do podstawionego naczynia. Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje usunięty na zewnątrz do pojemnika.

Jednoślimakowe wyciskarki

Jednoślimakowe wyciskarki do soków są pozbawione ostrzy. Używają wyłącznie siły miażdżenia wałka ślimakowego. On wyciska surowiec i odprowadza sok poprzez sitka. Wyciskarki jednoślimakowe są wolnoobrotowe - maksymalnie 120 obrotów na minutę. Efekt: nie napowietrzają wyciskanego soku i nie niszczą witamin w nim zawartych.

Dwuślimakowe wyciskarki 

Dwuślimakowe wyciskarki także należą do wolnoobrotowych, z tym, że mają dwa jednakowe wałki ślimakowe umiejscowione równolegle do siebie, które się zazębiają. Surowiec jako kawałki owoców lub warzyw jest tłoczony i miażdżony między nimi.

Sokowirówki

Sokowirówki pozwalają uzyskać sok z większości owoców i warzyw. Tyle, że jeśli chcemy mieć np. sok z jagód czy innych drobnych owoców, nie każde urządzenie nam go zrobi.

Jaka jest różnica między sokiem z wyciskarki a sokowirówki? Sok z sokowirówki powinniśmy wypić od razu. Ten otrzymany z wyciskarki może parę godzin postać. Poza tym, gdy dostajemy sok z sokowirówki, to łącznie z pianą. Sok wyciśnięty z sokowirówki jest dosyć rzadki. Posiada mniej składników odżywczych niż ten uzyskany z wyciskarki.

Wyciskarka a sokowirówka

Wyciskarki soku, w odróżnieniu do sokowirówek, są wolnoobrotowe, miażdżą owoce wyciskając sok. Gdy wkładamy do sokowirówki np. kawałek jabłka, ostrza wirujące z sitem go ścierają aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem miąższ dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany jest przez kanaliki.

Warto przeczytać: Sokowirówka czy wyciskarka do soków. Jaki sprzęt AGD wybrać 

Zamknięty lub otwarty system usuwania miąższu

Niektóre sokowirówki pracują w zamkniętym systemie usuwania miąższu. Zbiera się on stopniowo na sicie, ponieważ nie jest automatycznie usuwany do pojemnika na zewnątrz. To ogranicza ilość surowca. Przekłada się natomiast na większy uzysk soku, bo miąższ osadza się na ściankach sita i jest stale wyciskany przez sokowirówkę. Po oczyszczeniu sitka wyciskanie możemy kontynuować.

Sokowirówki o otwartym obiegu, tzn. mające dodatkowy zbiornik na miąższ są wygodniejsze w obsłudze, ale dają mniej soku. To dlatego, że miąższ jest od razu usuwany do zbiornika.

Sokowirówka może mieć w zestawie wymienne stożki dopasowane do cytrusów o różnych kształtach i rozmiarach. Podstawka zabezpieczona jest często gumowym lub silikonowym pierścieniem chroniącym przed przesuwaniem się po blacie.

Dodatkowe funkcje urządzeń

Niektóre wyciskarki lub sokowirówki mają dodatkowe funkcje: możliwość homogenizacji, tzn. mielenia surowca bez oddzielania soku, dzięki czemu otrzymujemy mus, funkcję mielenia ziół i nasion (np. na mąkę), nakładki do robienia makaronu. 

Autor: Katarzyna Piojda
2komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

No niezły przegląd, ale strasznie suchy. Koniecznie należałoby zilustrować każdy opis narzędzia jego zdjęciem. Ja nadal nie wiem jak rozpoznać poszczególne wyciskarki.
g., 05.05.2012, 10:48
Cytuję: "Jaka jest różnica między sokiem z wyciskarki a sokowirówki? Sok z sokowirówki powinniśmy wypić od razu. Ten otrzymany z wyciskarki może parę godzin postać. Poza tym, gdy dostajemy sok z sokowirówki, to łącznie z pianą. Sok wyciśnięty z sokowirówki jest dosyć rzadki. Posiada mniej składników odżywczych niż ten uzyskany z wyciskarki." Może mi ktoś to wytłumaczy.
Jan, 07.05.2012, 11:34