Młynek do kawy wraca do łask – czym charakteryzują się nowoczesne młynki do kawy

Ci nowocześni zachwycają się kawą z ekspresu. Ci z tradycjami zachwalają kawę przygotowaną z ziaren, dopiero co zmielonych w młynku. Piszemy o nieco zapomnianym młynku do kawy. On przecież znowu staje się popularny.
  • Młynek do kawy

    Młynki do kawy (na zdjęciu: młynek ręczny, stylizowany na model sprzed lat) znowu cieszą się zainteresowaniem wśród kawoszy regularnych oraz tych od święta.

    Lubohouska (Pixabay.com)

Nastolatki mają prawo nie wiedzieć, co to takiego młynek do kawy. Ten niewielki, za to jakże pomocny sprzęt, bił rekordy popularności w latach 70-tych i 80-tych. Potem stał się mniej potrzebny, gdyż ustąpił miejsca kawie rozpuszczalnej. Dzisiaj młynek do kawy przeżywa drugą młodość.

Młynek do kawy dla domowego baristy

Niektóre modele młynków do kawy są tak zaawansowane, że użytkownik, już mieląc kawę, a potem ją pijąc, może poczuć się jak domowy barista. Odkręcasz albo zdejmujesz pokrywkę, wsypujesz ziarna kawy, zakręcasz, włączasz przycisk, kilka lub kilkanaście sekund – i kawa gotowa. To znaczy: zmielona. Teraz jeszcze trzeba ją zaparzyć i za chwilę możesz delektować się jej smakiem i aromatem. 

Polecamy przepis: Kawa po turecku z kardamonem – jak ją parzyć i jakie ma właściwości

Jedni krytykują, że młynek do kawy to symbol z czasów PRL. Drudzy się nim zachwycają. Jakieś 40 lat temu furorę robił młynek do kawy firmy Predom. Głośno pracował i różnie mielił ziarna, ale miał rzesze zwolenników. Obecnie producentów młynków do kawy jest wielu, a i wiele jest zalet oraz funkcji, oferowanych przez poszczególne młynki.

Młynek żarnowy lub ostrzowy

Żarna w młynku to niejako jego serce. One odpowiadają za wykonanie zadania, czyli zmielenie ziaren. Żarna są to dwa elementy, pomiędzy które trafiają ziarna kawy i te żarna faktycznie je mielą, a nie np. tną czy siekają. W sprzedaży są też młynki ostrzowe i te ostrza raczej nie mielą, a często rozcinają ziarna na nierówne części, przypominające grudki. Z tego względu lepiej zainwestować w młynek z żarnami, czyli żarnowy. 


Ręczny młynek do kawy
Dobry młynek rozciera, a nie przecina ziarna kawy. Tylko z tak zmielonej kawy udaje się wydobyć unikalny aromat. Żarnowe młynki (bez względu na to czy ręczne czy elektryczne) mielą kawę zdecydowanie lepiej niż młynki z metalowymi ostrzami. Żarna mogą być stożkowe (zazwyczaj montowane w mniejszych młynkach) lub płaskie (stosowane w młynkach mielących duże ilości kawy).Fot. rawpixel (Pixabay.com)

Elektryczny młynek do kawy

Przykładowy młynek do kawy ma 2-skrzydłowy nóż (często ze stali szlachetnej), dzięki któremu można zmielić ziarna na dowolną grubość, a więc grubsze lub drobniejsze. Bywa, że młynek ma ponad 30 stopni grubości mielenia: od bardzo drobnego do bardzo grubego, w zależności od metody parzenia kawy (np. kawa tradycyjna sypana bądź espresso) i preferencji, zaś regulacja odbywa się za pomocą pokrętła. Młynek do kawy ma zwykle specjalną blokadę. Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem urządzeniem (np. przez dzieci). Nie można go włączyć, dopóki nie zostanie nałożona pokrywka. Sprzęt z reguły nie nagrzewa się podczas pracy, zatem użytkownikowi nie grozi poparzenie.

Zobacz: Jak zaparzyć kawę w nietypowy sposób

Jednorazowo młynek do kawy może zmielić choćby 50 czy 75, 120 albo nawet 200 gramów kawy. To z powodzeniem wystarczy na kilka, kilkanaście filiżanek kaw, zależnie od tego, kto jaką mocną/słabą lubi pić. Silnik wyłącza się zwykle sam po zmieleniu kawy, chociaż w wybranych modelach musimy dotykać przycisk podczas mielenia i sami musimy rozpoznać (patrząc przez przezroczystą przykrywkę), czy ziarna są wystarczająco dobrze zmielone. Młynek rozbiera się zwykle w parę sekund. Przykrywka pojemnika na ziarno, górna część żarna oraz pojemnik na zmieloną kawę są przeważnie wyjmowane, więc czyszczenie jest proste. Części się czyści, spłukując je ciepłą wodą.

Młynek ręczny do kawy

Takie pamiętają czasy naszych babć. Młynki ręczne mają swojego rodzaju korbkę (nie mają kabla i nie są zasilane na prąd). Mielenie zatem odbywa się ręcznie, przy użyciu siły naszych dłoni. Do pojemnika w górnej części młynka wsypuje się kawę, natomiast zmielona już kawa znajduje się w pojemniku w dolnej partii urządzenia. W ręcznych młynkach, podobnie, jak w ich elektrycznych odpowiednikach, istnieje możliwość regulacji grubości mielenia ziaren.

Dodatkowe funkcje młynka do kawy

Modele młynków z wyższej półki są niekiedy wyposażone w funkcję wyboru zmielenia takiej ilości kawy, jaką zechcemy, np. 2 czy 3 filiżanek jednocześnie. Niektóre sprzęty mają ponadto tzw. funkcję multi. Oznacza ona, że młynek zmieli nie tylko kawę, lecz również sól, pieprz czy inne przyprawy w ziarnach. Klient ma szansę kupić młynek do kawy w zestawie z czajniczkiem kawowym, czyli tzw. zaparzaczem do kawy. Do zaparzacza trzeba wlać wodę, wsypać do specjalnego sitka kawę, dopiero co zmieloną w młynku, następnie postawić zaparzacz na kuchence. Po krótkim czasie da się słyszeć specyficzny odgłos. To bulgot, sygnalizujący, że kawa już się zaparzyła i jest gotowa do picia.

Zmiel i od razu rób kawę

Kawę w ziarnach powinno się mielić tuż przed przygotowaniem tego napoju. Niektórzy znawcy przekonują, iż zmieloną kawę powinno zaparzyć się najpóźniej w ciągu 5 minut po zmieleniu ziaren, ponieważ po około kwadransie kawa traci już część swojego smaku i aromatu, natomiast żadne pojemniki czy torebki na kawę na swój sposób nie zatrzymają smaku i zapachu.

Warto przeczytać: Jak przygotować doskonałą kawę 

Najtańsze młynki do kawy, a więc najprostsze modele, kosztują około 30 złotych. Za najdroższe, które zadowolą domowego baristę, trzeba zapłacić ponad 800 złotych. To mniej więcej tyle, ile kosztuje tańszy ekspres ciśnieniowy do kawy. 

Autor: Katarzyna Piojda
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

ciekawe pod względem jakości/ceny produkty warte uwagi:
https://amzn.to/2VJszms VIENESSO
https://amzn.to/2H9R5u3 XEOLEO
(moim zdaniem wygląda ładniej, ale kosztuje sporo więcej)
Adam Janikowski, 25.03.2019, 14:03