Mleko roślinne robione w domu. Urządzenia do wyrobu mleczka

Mleka roślinne zyskują na popularności – nie tylko dlatego, że są smaczne i zawierają mnóstwo składników odżywczych, ale również dlatego, że wiele osób, w tym małych dzieci, ma nietolerancję mleka krowiego i laktozy, a także różnego rodzaju alergie.
  • Wyroby sojowe

    Mleka roślinne, choćby to z ziarna soi, mają inny skład niż mleko krowie czy kozie.

    123RF (igordutina)

Jeszcze kilkanaście lat temu nie było na rynku alternatywy dla mleka krowiego, sporadycznie spotkać można było wyroby oparte na mleku kozim. O mleku roślinnym (choć to nieco myląca nazwa, bowiem określenie „mleko" zarezerwowano dla wyrobów z mleka krowiego, koziego i owczego) nikt właściwie nie słyszał, a kupić je można było wyłącznie w specjalistycznych sklepach.

Mleka, o jakich nie słyszałeś

To, co nie zmieniło się od lat, to wysoka cena tego typu produktów. Mimo większej dostępności – dziś bez trudu kupić można mleczka sojowe, ryżowe, migdałowe, orzechowe i wiele innych, ciągle dla użytkowników cena jest sporym problemem. Litr mleczka kosztuje od 10 złotych wzwyż, przy czym niektóre produkty zawierają dodatki – na przykład syrop glukozowo-fruktozowy czy konserwanty, które są niemile widziane przez konsumentów. Nic więc dziwnego, że na popularności zyskuje domowa produkcja mleka roślinnego. Jest to łatwiejsze dzięki dostępnym coraz szerzej na rynku robotom, które ułatwiają pracę w kuchni i automatyzują cały proces produkcji mleka roślinnego.

Korzystając wyłącznie z atestowanych znakiem „Bio" produktów – nasion czy orzechów, można zejść z ceną za litr takiego mleka poniżej 1,5 złotego. A to już poważny argument, który trzeba rozważyć przy wątpliwościach – produkować mleczko samemu czy pozostać przy produktach kupowanych w sieciach handlowych.

 Warto przeczytać: Jak i gdzie kupować ekologiczną żywność

Sprzęt AGD na miarę XXI wieku

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów urządzeń, producentów polskich i zagranicznych. Ich praca jest w pełni zautomatyzowana, w praktyce produkcja ogranicza się do wsypania ziaren (niekiedy trzeba je wcześniej odpowiednio długo namoczyć), wlania wody i wybrania odpowiedniego programu. Na litr mleka – w zależności od tego, z czego ma być przygotowane, potrzeba od 50 do 100 gram surowca. Sam proces produkcji napoju trwa około pół godziny. Po tym czasie do innego naczynia przelać można, zdrowe, pachnące, niezawierające zbędnych składników mleko – najczęściej sojowe. Ale zdecydowana większość urządzeń pozwala produkować mleczko z innych nasion strączkowych, zbóż, a także ryżu czy orzechów. W procesie produkcji nic się nie marnuje, pozostała po odcedzeniu mleka masa (okara) idealnie nadaje się jako farsz do naleśników czy jako baza do roślinnych pasztetów.

Ile kosztuje urządzenie do produkcji mleka

Koszt zakupu urządzenia do samodzielnego przygotowywania mlek roślinnych zaczyna się od 180 złotych i rzadko przekracza złotych 300. Łatwo więc obliczyć, że zwraca się z nawiązką już po wyprodukowaniu kilkudziesięciu litrów napoju.

Zalety mleka roślinnego

Warto pamiętać, że mleka roślinne mają inny skład niż mleko krowie czy kozie. Nie mogą też oczywiście zastąpić mleka matki w diecie niemowląt. Poza mlekiem sojowym mają zdecydowanie mniej białka, są też mniej kaloryczne (litr mleka sojowego to około 300 kalorii, mleka krowiego o zawartości tłuszczu 3,2 to ponad 600 kalorii). Mleko sojowe jest bardzo cenione nie tylko ze względu na poziom białka, ale również wysoką zawartość witamin z grupy B, na co zwracają uwagę zwłaszcza wegetarianie i weganie. Podobnie jednak jak mleko krowie, może uczulać, gdyż soja jest silnym alergenem. Korzystając z urządzeń do wyrobu mleka roślinnego można jednak „wyprodukować" inne mleka – ryżowe nie zawiera glutenu, więc nadaje się dla wszystkich osób, także z alergiami, migdałowe cenione jest za wysoki poziom wapnia, mleko owsiane z kolei jest bardzo energetyczne, ma więcej kalorii niż mleko krowie, a także spore ilości witamin z grupy B. Roślinne mleka nadają się do bezpośredniego picia, ale mogą również stanowić smakowa bazę dla wszelkiego rodzaju dipów, koktajli czy zup.

 Dowiedz się: Czym grozi niedobór witaminy B12 w organizmie 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy