Jakie urządzenie do parzenia kawy wybrać. Poradnik

By cieszyć się smakiem i aromatem kawy, należy odpowiednio dobrać urządzenie do jej parzenia. Nie jest to jednak proste, bo dostępnych jest kilka rodzajów takich urządzeń.
  • Ekspres do parzenia kawy

    Wybierając urządzenie do parzenia kawy, warto w pierwszej kolejności zastanowić się, jakie mamy wobec niego wymagania.

    omdur

Do najprostszych urządzeń do parzenia kawy należą aluminiowe kafeterki do kawy, które ustawiamy na kuchence, jak czajnik. Bardziej zaawansowane są ekspresy przelewowe. Koneserzy uważają jednak, że najlepsze do przygotowania pysznej kawy są ekspresy ciśnieniowe.

Warto przeczytać: Tłusty czwartek. Jak uchronić się przed zgubnym wpływem kalorii

Zanim dokonamy zakupu warto zastanowić się, czego oczekujemy od takiego urządzenia, jakie mamy fundusze oraz w jaki sposób chcemy przyrządzać ulubioną kawę.

Jakie urządzenie do parzenia kawy wybrać?

Wybierając urządzenie do parzenia kawy należy zapoznać się z oferowanymi na rynku rodzajami ekspresów. Smakosz kawy poleci ekspres ciśnieniowy, który w procesie tworzenia trunku wykorzystuje ciśnienie i wysoką temperaturę. Ciśnienie w tych ekspresach wynosić może od 3 do 15 barów natomiast temperatura 96°C. Działanie ekspresu ciśnieniowego polega na przepuszczaniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną i sprasowaną kawę. Ekspresy ciśnieniowe umożliwiają przygotowanie wielu rodzajów kawy, np: tradycyjnego espresso lub kawy z dodatkiem mleka typu cappuccino czy latte. W urządzeniach tych nie ma dzbanka, w którym gromadzi się świeżo zaparzona kawa, i z którego jest nalewana do filiżanek i kubków. Płyn ląduje bezpośrednio w podstawionej filiżance. Zależnie od wielkości i sposobu obsługi dostępne są ekspresy ręczne, automatyczne, wolnostojące, do zabudowy.

Podobny smak kawy uzyskamy wykorzystując kafeterkę (kawiarkę), czyli bardzo prosty ekspres ciśnieniowy dzbankowy. To składające się z 3 części urządzenie zwyczajnie stawiamy na płomieniu (lub płycie kuchennej), aby zagotować wodę znajdującą się w dolnym zbiorniku. Ciśnienie wytworzone przez powstałą parę wodną powoduje przetłoczenie wody do góry przez kawę. Tworzący się napar zbierany jest w górnym zbiorniku.

Dowiedz się: Jaką kawiarkę wybrać

Główną zaletą ekspresów przelewowych z kolei jest z pewnością bardzo przystępna cena. Smak kawy parzonej w tym ekspresie jest zbliżony do „kawy po turecku", natomiast nie ma tu problemu z fusami. W ekspresach przelewowych kawa parzona jest wodą o temperaturze 96°C, czyli idealnej do wydobycia wyśmienitego aromatu i smaku kawy. Ekspres przelewowy pozwala użytkownikowi oszczędzić czas, gdyż przygotowanie wielu filiżanek napoju odbywa się w jednym czasie i trwa zaledwie kilka minut.

Jaką kawę lubisz - małą czarną czy cappuccino?

Wybór urządzenia w dużej mierze zależy od naszych oczekiwań związanych z rodzajem przygotowanej kawy. Jeśli jesteśmy smakoszami espresso lub też do kawy najchętniej dolewamy zimne mleko, wystarczająca będzie zarówno kafeterka, jak i ekspres przelewowy. W obydwu urządzeniach przyrządzimy czarną kawę bez dodatków. Przy czym kafeterka pomieści dwie małe filiżanki, natomiast w ekspresie przelewowym będziemy mogli przyrządzić nawet kilka kaw równocześnie. Zazwyczaj zawiera on dzbanek, który może pomieścić nawet 1,5 litra kawy. Jeśli natomiast cenimy sobie smak cappuccino czy cafe latte, najlepszy dla nas będzie ekspres ciśnieniowy. Dzięki dodatkowym funkcjom pozwoli na przygotowanie różnych rodzajów kawy.

Ile planujesz wydać na ekspres do kawy?

Zdecydowanie najdroższym rozwiązaniem będzie zakup ekspresu ciśnieniowego szczególnie, jeśli np. pochodzi z edycji limitowanej, posiada dodatkowe funkcje czy też płytę do podgrzewania filiżanek. Ich cena waha się od 200 zł do nawet 3000 zł Ekspresy przelewowe natomiast to koszt od 50 zł 300 zł, podobnie jak kafeterki. Przy czym w koszty zakupu warto wliczyć też koszty eksploatacji, jak np. papierowe filtry w przypadku ekspresów przelewowych. Natomiast w przypadku kafeterek pamiętajmy, że nie spełnią one swojej funkcji na płycie indukcyjnej.

Ekspert radzi

Różne modele ekspresów mają różnorakie funkcje. Niektóre z nich mogą okazać się dla nas zbędne. Jeśli jesteśmy np. koneserami cappucino czy cafe latte ekspres ciśnieniowy będzie dla nas idealnym rozwiązaniem. Jeśli natomiast zależy nam na jednoczesnym przygotowaniu kilku kaw, optymalnym wyborem będzie ekspres przelewowy. Wielkość i design ekspresu można dopasować do aranżacji każdej kuchni. Na rynku dostępne są zarówno mniejsze, jak i większe modele, np. do zabudowy. 

Barista radzi, jak zaparzyć dobrą kawę


Źródło: Agencja TVN/x-news

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: ekspert NEONET Dariusz Dziągwa
19komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (19)

pyszna kawunia z ekspresu i pączuś :))) lubię Tłusty Czwartek :))) Szkoda, że jest tylko raz w roku
Gosia, 16.02.2012, 09:50
każda inna kawa to profanacja tego niebiańsko pysznego trunku i oczywiście czarna bez cukru - aż ślinka cieknie :)
Sandra, 16.02.2012, 10:30
tak tak - powiedz to ciapatym ludziom, że kawa bez cukru
X-man, 16.02.2012, 10:47
Ja mam eksres ciśnieniowy Jura C5. Wychodzi z niego idealna kawa, zarówno espresso, cappucino czy latte. Polecam
Znawca, 16.02.2012, 11:42
Jak kawa to tylko z kolbówki z sesownego ekspresu z grupą kawową z termosyfonem. Żadnych automatów!!! TO JEST DOPIERO PROFANACJA! (wolę juz z Bialettirgo albo AeroPress). O! Ja np. parzę na VBM Domobar J 2B
KKK, 16.02.2012, 12:42
Aaa... I oczywiście wysokogatunkowa, świeża kawa mielona wprost do kolby przed parzeniem...
KKK, 16.02.2012, 12:43
Pochwaliliscie sie, ze macie takie drogi ekspresy dokawy.
Teraz, kiedy ludzie nie maja na zycie, Wy pijecie kawe z ekspresu za prawie 900 euro.
Gratuluje wyczucia chwili !!!
łazowska, 16.02.2012, 14:18
Miałam do czynienia z takim ekspresem gdy pracowałam w pubie :) Kawa była dobra ale już z mlekiem była za chłodna :( Ciekawe czy wszystkie te ekspresy tak mają? Chciałabym sobie kupić, ale boję się że mleko znowu będzie mało podgrzane :(
bar, 16.02.2012, 19:08
Tak popieram poprzednika , moja Jura F50 "wypluła" 12.000 kaw w ciągu 6 lat i ciagle jest w doskonałym stanie, nie ma konkurencji !
marek37, 16.02.2012, 12:08
Witam. A ja posluguje sie ekspr. JURA Z 7 Chrome . Rewelacja polecam.
-smakosz kawy -, 16.02.2012, 12:20
Smaczna kawe pije sie tylko w Neapolu
ciofani giorgio, 16.02.2012, 13:55
Jura jest droga, ma beznadziejny serwis a zacięty blok zaparzający wymusza wysłanie maszyny do serwisu (w innych wyjmujesz, myjesz i wkładasz na miejsce). Dobry ekspres to kolbowy ekspres lub kafeterka kogo nie stać. Jeżeli miałbym kupić automat to na pewno nie JURĘ
jaja, 16.02.2012, 15:15
To czemu moja zrobiła 12.000 kaw i dalej chodzi ?? chyba ja zareklamuję :-) każdy kupuje i pije co mu pasuje. Mamy demokrację.
marek37, 16.02.2012, 16:42
nie ma to jak kawa po polsku: dwie lyzeczki swiezo zmielonej kawy zalac wrzatkiem,poczekac ciut wsypac cukier albo nie i wypic chwala prostocie
Malgosia, 16.02.2012, 17:03
ja również miałam małe problemy z tym ekspresem bo coś tam zatykało, ale jakoś zawsze udało mi się samej wyczyścić. Trzeba pamiętać by czyścić specjalnym płynem i raz na jakiś czas przepłukać tabletką :)
bar, 16.02.2012, 19:13
Nie zgadzam się z autorem tekstu, że tradycyjne gazowe kafetiery nie nadają się do indukcji. Są produkowane specjalne modele korzystające z tego źródła energii. Ponadto są również modele kafetier, przy pomocy których otrzymujemy od razu typowe kawy mleczne (np. MUKKA EXPRES firmy Bialetti). Czytam wiele pochwał dla ekspresów ciśnieniowych JURA. To rzeczywiście świetny sprzęt, ale cena (jak dla mnie) zaporowa. Spędziłam wiele dni na wyborze ciśnieniowego "kaworoba" i osiągnęłam konsensus pomiędzy ceną i użytkowością. Wybór padł na ekspres MOKONA firmy Bialetti (tej od typowych włoskich kafetier) i dobry młynek żarnowy. No i oczywiście pyszne, świeżo palone ziarna kawy, mielone bezpośrednio przed zaparzeniem. Dobra kawa to podstawa!
gościu, 16.02.2012, 23:15
Tylko Krups kolbowy! Orgazm po pierwszym łyku!
Twoje Nazwisko, 17.02.2012, 05:25
ja mam kafeterkę i kawa z niej wychodzi przepyszna, oczywiście sam sprzęt nie wystarczy, najważniejszy jest dobry gatunek kawy. Uwielbiam też kawę po turecku parzoną w tygielkach - trwa to trochę dłużej ale warto :) I zdecydowanie nie popieram "automatów". Kawa powinna pasować do gustu pijącego, więc dobrze jest samemu zdecydować ile dać kawy, ile wody i jak długo ją parzyć.
pozdrawiam
Kat, 01.03.2012, 23:07