Jak usunąć w kuchni uciążliwy osad powstały z gazu

Jedną z podstawowych wad kuchenek gazowych jest problem w utrzymaniu ich w czystości oraz osadzający się wokół urządzenia brud i lepka maź. Radzimy, jak pozbyć się tych zabrudzeń w kuchni.
  • Kuchenka gazowa

    Kuchenka gazowa w związku z tym, że ma wystające pod płytę palniki jest trudniejsza w czyszczeniu niż kuchenka z płytą indukcyjną.

    123RF

Każdy właściciel kuchenki gazowej może wskazać zarówno dobre, jak i złe strony tego rozwiązania. Do dobrych należy przede wszystkim oszczędność – kuchenka gazowa jest tańsza w eksploatacji, niż ta elektryczna, z uwagi na to, że zużycie gazu jest tańsze, niż korzystanie z rozwiązań zasilanych prądem. Niewątpliwym minusem jest jednak utrzymanie jej w czystości. Gaz osadza się bowiem nie tylko na płycie kuchenki, ale także na przyległych ścianach, okapie i garnkach, które na nim stawiamy. Co gorsza, osad powstały w wyniku spalania gazu jest bardzo trudny do usunięcia.

Warto przeczytaćNietypowe zastosowania sody spożywczej w domu 

Osad po gazie należy do jednych z najbardziej uciążliwych i trudnych do usunięcia. Co gorsza, w momencie usuwania go za pomocą zmywaka i wody, na gąbce zostaje tłuszcz, który uniemożliwia nam dalsze czyszczenie powierzchni. Gąbka po takim zabrudzeniu nadaje się już tylko do wyrzucenia. W jaki sposób można więc skutecznie poradzić sobie z osadem gazowym?

Namaczanie to prosta metoda na porządki w kuchni

Jedną z najprostszych metod jest namoczenie powierzchni ciepłą wodą. Pod wpływem ciepła osad po prostu się rozpuszcza i łatwiej daje się zetrzeć. Jednak wiadomo, że nie wszystkie powierzchnie nadają się do namoczenia, a do tego namoczenie okapu lub płytek ściennych jest niemożliwe. Wówczas można wykorzystać ręczniki papierowe, które nasączamy ciepłą wodą i przyklejamy do zabrudzonej powierzchni. Zostawiamy je na chwilę, po czym po prostu ścieramy tym samym ręcznikiem zabrudzenie. Jednak czynność tę trzeba powtórzyć wielokrotnie, by zobaczyć efekt na mocno zabrudzonej powierzchni.

Zobacz też: Jak pozbyć się osadów z kamienia

Metoda "na ocet"

Jeśli dopuściliśmy do wyjątkowo silnego zabrudzenia kuchenki, ponieważ nie czyściliśmy jej regularnie, pomocny może okazać się ocet. Wówczas, podobnie jak w przypadku metody na wodę, wykorzystujemy ręczniki papierowe, które tym razem namaczamy roztworem octu w proporcji 1:1. Ocet to bardzo silny środek czyszczący, który jednocześnie nie niszczy większości czyszczonych powierzchni. Jedyną wadą tej metody jest nieprzyjemny zapach wydawany przez środek.

Polecamy poradnik: Porządki z wykorzystaniem octu

Płyn do mycia naczyń

Osad gazowy jest przede wszystkim tłusty. Dlatego do jego usunięcia można wykorzystać również zwykły płyn do mycia naczyń, który przecież z powodzeniem pozbywa się nawet zaschniętego tłuszczu z naszych garnków i talerzy. Wystarczy, że gąbkę nasączymy płynem i lekko skropimy wodą, by powstała piana. Niestety, jeśli osad jest duży, gąbka po czyszczeniu może nadawać się już wyłącznie do śmieci.

Obojętnie, którą z metod czyszczenia wybierzemy, najważniejsza jest regularność. Nie dopuszczajmy do sytuacji, kiedy osad z gazu pokrywa znaczną część naszej kuchenki i innych sprzętów w jej okolicy. Regularność w czyszczeniu pozwala zapobiec zbytniemu gromadzeniu się osadu. Przy okazji warto pamiętać również o przecieraniu glazury za kuchenką oraz okapu. To również ułatwi nam utrzymanie czystości w całej kuchni.

Na koniec warto jeszcze podkreślić, że do usuwania bardzo uciążliwego osadu nie powinno używać się drapaka, który może zarysować i zniszczyć powierzchnię płyty kuchennej lub czyszczonych mebli. Zamiast drapaka dobrze sięgnąć np. po szczotkę z miękkim włosiem, która może być równie skuteczna co drapak, a zdecydowanie mniej "niszczycielska" dla czyszczonej powierzchni. 

Zobacz również: Jak uporać się z zatkanym odpływem 

Autor: Anna Chreptowicz
4komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (4)

i wstawić tańszą i czystszą w eksploatacji płytę indukcyjną.
yansik, 25.05.2015, 08:37
ja osad z kuchenki czyszcze płynem do mycia okien
anna ruszczyńska, 13.08.2015, 13:03
kasia, 03.07.2017, 13:30
Osad tworzy sie z parującego podczas smazenia tłuszczu. Sam gaz ziemny podczas spalania się tworzy dwutlenek węgla i wode(parę wodną).
kwiatkowski, 14.09.2017, 14:50