Jak przygotować doskonałą kawę

Coraz więcej Polaków mając do wyboru kawę lub herbatę, wybiera tę pierwszą. Szacuje się, że już 80 procent Polaków sięga po kawę - statystyczny Polak wypija jej ponad 3 kg rocznie.
  • Poranne parzenie kawy

    Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów, jakie poznała ludzkość... poznała i pokochała. Aby można było rozkoszować się charakterystycznym smakiem kawy nie popadając w monotonię, wymyślono wiele sposobów jej parzenia i podawania.

    StockSnap (Pixabay.com)
  • Kawa przygotowywana jest na wiele sposobów

    Co kraj, to obyczaj. Na całym świecie rocznie wypija się ponad 400 mld filiżanek różnych wariantów kawy.

    O'Ccaffe Royal Espresso
  • Kawa i czekolada to idealne połączenie

    Na pytanie „Kawa czy herbata?”, coraz więcej Polaków odpowiada - „kawa”.

    mariamas (morguefile.com)
  • Kawa mrożona

    Latem często sięgamy po kawy mrożone.

    silviarita (Pixabay.com)
  • Akcesoria do kawy

    Łyżeczka do kawy może być pomysłowo umieszczona w uchu kubka. Dzięki temu nigdy o niej nie zapomnimy. Nie zajmie nam też rąk, gdy zechcemy zabrać do towarzystwa coś słodkiego.

    KiK

Możemy już mówić o prawdziwej modzie na picie kawy. Napój ten nie kojarzy się już jedynie z zastrzykiem energii pochodzącym z kofeiny, który stawia na nogi i przyspiesza przemianę materii. Wraz ze wzrostem spożycia kawy rośnie też świadomość tego, co pijemy i co chcemy pić. Popularną kiedyś w Polsce kawę po turecku, zastąpiła początkowo kawa rozpuszczalna, a teraz – nieodzownym elementem wyposażenia naszych kuchni są ekspresy do kawy.

Przeczytaj również: Jak przygotować cappuccino, frappe i latte macchiato 

Jak przyrządzić doskonałą kawę?

Zaczynamy od wyboru gatunku kawy. Napar najwyższej jakości uzyskamy jedynie z kawy ziarnistej. Aby wydobyć jej głęboki aromat, potrzebny będzie młynek. Dostępne są młynki żarnowe i nożowe. W młynku żarnowym ziarenka kawy są mielone za pomocą dwóch, wolno obracających się stożkowych lub płaskich żaren. W młynkach tych jest regulacja odległości pomiędzy żarnami, dzięki czemu uzyskujemy odpowiednią grubość zmielenia kawy. Pamiętajmy, aby korzystając z tego typu młynka kontrolować grubość ziaren w czasie mielenia, bo nie gwarantuje on równomiernego ich rozdrobnienia. Tańszym urządzeniem są młynki nożowe, które doskonale nadają się też do mielenia dodatków do kawy, np. cynamonu. 

Pamiętajmy! Kawa mielona zaczyna tracić aromat już godzinę po zmieleniu ziaren. Dlatego najlepiej mielić ją bezpośrednio przed parzeniem. Natomiast całe, palone ziarna kawy tracą swój smak i aromat po 2 tygodniach. Kawa zmielona łatwo absorbuje zapachy z otoczenia, co może negatywnie pływać na smak naparu. Stąd ważny jest sposób i warunki jej przechowywania – w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu powietrza i światła. Jeżeli kupujemy kawę mieloną, to po otwarciu trzymajmy ją w opakowaniu fabrycznym zamkniętym klamrą, umieszczonym w pojemniku próżniowym (ale nie metalowym). 

Po przygotowaniu ziaren kawy, czas na wybór urządzenia do parzenia. Jest kilka domowych sposobów, aby przyrządzić napar. Pierwszym z nich jest kafetiera zwana również kawiarką – metalowy dzbanuszek składający się z trzech części. Kafetiera działa w bardzo prosty sposób – do dolnego zbiorniczka wlewamy wodę, następnie wsypujemy do sitka zmieloną kawę, dokręcamy górną część i stawiamy na ogniu. Po kilku minutach do górnego zbiorniczka, pod wpływem ciśnienia zaczyna wlewać się zaparzona kawa.

Gratka dla prawdziwego kawosza: Jaką kawiarkę wybrać

Napar kawowy możemy przygotować też używając ekspresu. Są ekspresy przelewowe, ciśnieniowe i kapsułkowe. Ekspresy przelewowe to modele doskonałe dla wielbicieli tradycyjnej kawy. Przygotowują bowiem intensywny, mocno pobudzający napój. Wystarczy nalać wodę do pojemnika, następnie zamieścić filtr i nasypać do niego zmieloną kawę. Ich zaletą jest to, że możemy zdecydować o ilości przygotowywanego naparu - od jednej do nawet kilkunastu filiżanek.

Z kolei ekspresy ciśnieniowe parzą kawę wykorzystując gorącą wodę pod wysokim ciśnieniem. Skraca to czas kontaktu wody z kawą. To sprzyja wydobyciu głębi jej aromatu, a jednocześnie ogranicza przenikanie do napoju goryczy, dzięki czemu kawa jest łatwiej przyswajalna przez organizm. Ekspresy ciśnieniowe są niezwykle funkcjonalne i proste w obsłudze. Pozwolą przygotować klasyczne espresso, kawę americano, a kiedy mają wbudowaną dyszę do spieniania mleka – cappuccino, latte bądź macchiato. Wybierając ekspresy ciśnieniowe zwróćmy uwagę na moc grzałki i ciśnienie. Im większa moc, tym woda szybciej się zagrzeje, co znaczącą skróci czas przygotowania kawy. W zależności od wymagań, możemy wybrać manualny, półautomatyczny i automatyczny model. Korzystanie z ekspresu ciśnieniowego podczas przyjęcia, gdy chcemy w krótkim czasie przygotować większą ilość kawy, jest niepraktyczne. W takich sytuacjach niezawodny jest ekspres przelewowy.

Zwolenników mają też ekspresy kapsułkowe. Są one nieco droższe w eksploatacji od standardowych urządzeń, jednak są dużo wygodniejsze. Umożliwiają przygotowanie pełnej gamy napojów kawowych w różnych smakach – możemy kupić kapsułki z klasycznym latte, mocca, cappuccino, a nawet z gorącą czekoladą lub herbatą.

Zobacz również: Akcesoria przydatne do parzenia herbaty 

Aby przygotować latte macchiatto, cafe latte czy cappuccino niezbędna jest idealnie kremowa pianka. Jeśli nie posiadamy ekspresu kapsułkowego bądź ciśnieniowego, wyposażonego w specjalną dyszę umożliwiającą spienianie mleka, przydać się nam może spieniacz do mleka.

Uwaga! Aby otrzymać delikatną mleczną piankę, potrzebujemy świeżego mleka o krótkim terminie użycia, czyli takiego, sprzedawanego w torebkach foliowych lub butelkach, a nie opakowaniach kartonowych. Zawiera ono mniej białka niż mleko UHT i właśnie dlatego lepiej się spienia. Pamiętajmy, że aby uzyskać pyszną piankę o konsystencji jogurtu, mleko musi być podgrzane, a nie zimne.

Kawiarniany savoir vivre

Parzenie kawy jest sztuką samą w sobie, ale i jej picie wymaga znajomości i przestrzegania kilku zasad. Pierwsza zasada etykiety dotyczy łyżeczki – należy ją kłaść zawsze na spodku, po prawej stronie filiżanki. Dobrze, gdy dotyka lekko naczynia. Absolutnym faux pas jest opieranie jej o krawędź spodka, lub picie kawy z łyżeczką wewnątrz filiżanki. Łyżeczka służy wyłącznie do mieszania napoju. Próbowanie nią kawy i jej oblizywanie, to najczęściej spotykane błędy.

Druga zasada dotyczy słodyczy, które powinno podawać się do kawy. Zdecydowanie nieodpowiednie są ciastka z kremem, których słodki smak nie pasuje do naturalnej goryczy kawy. Małą czarną najlepiej serwować z kawałkiem gorzkiej czekolady, herbatnikiem korzennym, lub bakaliami oprószonymi kakao. Do espresso nieodzowna jest mała szklaneczka czystej, niegazowanej wody.


Espresso podaje się z wodą
Dla wielu początkujących kawoszy cel podawania espresso z małą szklaneczką wody bywa nie do końca jasny.Fot. Pexels (Pixabay.com)

Podawanie wody ma za zadanie umożliwić rozkoszowanie się smakiem esencjonalnego naparu. Należy ją więc popijać przed przystąpieniem do picia kawy, tak aby wypłukać z ust wszelkie pozostałości innych smaków, które mogłyby zakłócić wyrafinowany smak kawy. 

W czym serwować kawę

"Małą czarną" najlepiej podawać w porcelanowej filiżance ze spodkiem. Naczynie powinno utrzymywać właściwą temperaturę naparu przez minimum kwadrans. Na spodku warto położyć kawałek gorzkiej czekolady, który idealnie komponuje się z goryczą czarnej parzonej kawy.

Espresso serwuje się w niewielkich (100 ml), porcelanowych filiżankach, które mają grube ścianki. Ważne jest, żeby filiżankę podgrzać przed podaniem kawy i napełnić ją tylko do połowy.

W większych filiżankach (np. 320 ml) podaje się kawę cappucino (napar espresso zmieszany w równych proporcjach z parowanym mlekiem, zwieńczony puszystą pianką, która może być ozdobiona cynamonem, kakao lub startą czekoladą).  Aby pianka utrzymała się dłużej na powierzchni kawy, należy wlewać napój do naczynia, które ma temperaturę pokojową.

Mleczny rarytas w postaci Caffe Latte (napój z 1/3 espresso i 2/3 mocno spienionego mleka) można podać w filiżance lub w kubku o objętości od 220 do 250 ml. 

Do podania napoju Irish Coffe (mocna kawa z dodatkiem whiskey i brązowego cukru, ozdobiona na wierzchu bitą śmietaną) niezbędny jest szklany kubek z uszkiem i na wysokiej nóżce. 

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: Agito.pl
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

"Espresso serwuje się w niewielkich (100 ml), porcelanowych filiżankach, które mają grube ścianki. Ważne jest, żeby filiżankę podgrzać przed podaniem kawy i napełnić ją tylko do połowy."
Prawdziwe espresso ma 30 ml, ale fakt, podaje się je w specjalnie wyprofilowanych, większych filiżankach, aby wydobyć aromat. "W większych filiżankach (np. 320 ml) podaje się kawę cappucino [...]"
Cappuccino. Prawdziwe cappuccino ma do 150 ml objętości i składa się z jednego espresso i po połowie mleka i piany mlecznej spienionej metodą mokrą z obwódką z cremy przy krawędzi filiżanki. Wyjątkiem jest cappuccino włoskie, które składa się jedynie z espresso i suchej piany mlecznej. "Mleczny rarytas w postaci Caffe Latte (napój z 1/3 espresso i 2/3 mocno spienionego mleka)"
Normowane są jedynie cappuccino i espresso, latte w różnych kawiarniach różnie się podaje. Przy czym jest to napój z espresso i mleka z NIEWIELKĄ ilością piany na wierzchu, większą, niż w przypadku flat white, ale mniejszą niż w cappuccino. "Do podania napoju Irish Coffe (mocna kawa z dodatkiem whiskey i brązowego cukru, ozdobiona na wierzchu bitą śmietaną)"
Śmietaną, grubą warstwą nieubitej kremówki. "Aby otrzymać delikatną mleczną piankę potrzebujemy świeżego mleka o krótkim terminie użycia, czyli takiego, sprzedawanego w torebkach foliowych lub butelkach, a nie opakowaniach kartonowych. Zawiera ono mniej białka niż mleko UHT i właśnie dlatego lepiej się spienia."
Specjalne mleko dla baristów UHT zawiera dodatek białka i właśnie dlatego lepiej się spienia. Mleko świeże ma pełniejszy aromat i smakuje bardziej naturalnie, ale za to UHT jest nieco słodsze. Mleko dla baristów komponuje się lepiej ze wszystkimi rodzajami kaw.
barista, 15.08.2014, 13:44
Super opis . Bardzo dziękuję za fachowe informację .Pozdrawiam kawosz amator .
Janko , 15.08.2014, 18:30
Herbata zawsze w porcelanie.kawa w kamionce a woda i soki w szkle
matusiewicz, 16.08.2014, 17:51