Gotowanie na parze czyli jak gotować w parowarze i kombiwarze

Parowar lub kombiwar to pomocne urządzenie dla tych, którzy gotować nie lubią lub nie mają na nie czasu. Nie muszą stać nad garnkami i pilnować, żeby coś nie wykipiało albo nie przypaliło się. Sprzęt sam ugotuje, co sobie zażyczymy.
  • Parowar kuchenny

    W parowarze para wodna przenika przez potrawę od dołu i wylatuje górą.

    Gastroback
  • Parowar

    Parowary zachowują w gotowanej potrawie jej sole mineralne, witaminy i inne składniki odżywcze korzystne dla naszego zdrowia.

    Holden
  • Piętra w parowarze

    Parowary mają od dwóch nawet do sześciu pięter. Istnieją jednak takie z regulowaną liczbą misek i pięter.

    MPM Product
  • Parowar

    Dania przygotowane w parowarze zachowują więcej witamin i minerałów, ponadto są bardziej wyraziste w smaku.

    Tefal
  • Gotowanie na parze

    W parowarze przygotujesz warzywa, mięso, ryby, warzywa, a nawet ciastka.

    Bomann
  • Zdrowe gotowanie

    Użytkownicy parowarów i kombiwarów twierdzą, że potrawy są o wiele zdrowsze. Sugerują jednak, że należy trochę bardziej doprawić produkty, bo bez przypraw wychodzą dosyć jałowe.

    Philips

Potrawy gotowane na parze nie są tylko urozmaiceniem monotonnej diety. Utożsamiane są ze zdrowym odżywianiem. Jedyna nasza praca polega na tym, żeby włożyć do misek parowara czy kombiwara surowe produkty (warzywa, mięso, ryby, warzywa, a nawet ciastka, np. babeczki) i już można liczyć na obiad lub deser na ciepło.

 Zobacz: Wolnowar, by gotować po wyjściu z kuchni 

Obiad szybciej się ugotuje na parze

Po prostu trzeba wybrać i włączyć odpowiednie funkcje, a jedzenie – jak to mówią użytkownicy parowarów i kombiwarów - samo się zrobi. Trzeba tylko czekać, aż zapali się lampka albo usłyszymy dźwięk. To sygnał, że posiłek jest gotowy. Korzystanie z parowara czy kombiwara skraca czas gotowania, ponieważ posiłki przygotowywane są jednocześnie.

 To może Ci się spodobać: Sprzęt AGD w służbie zdrowego życia 

Co to jest ten parowar i kombiwar

Parowar to łatwe w obsłudze urządzenie do gotowania i podgrzewania parą wodną. Wygląda, jak piętrowy prodiż. Parowar pozwala poznać smak tych składników, jakie podczas zwykłego gotowania w garnku rozpuszczają się w wodzie albo jakie po ugotowaniu wylewamy. W parowarze para wodna przenika przez potrawę od dołu i wylatuje górą.

Zazwyczaj na podobne gotowanie na parze w kombiwarze trzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż w przypadku parowara. Niektórzy uważają, że kombiwary służą tylko do podgrzania i opiekania potraw gorącym powietrzem.

Parowary i kombiwary umożliwiają beztłuszczowe gotowanie

Niektóre produkują parę nawet w 15 sekund. Podczas gotowania potraw w większości parowarów istnieje możliwość dolewania na bieżąco wody przez otwór ukryty w pojemniku. Zachowują w gotowanej potrawie sole mineralne, witaminy i inne składniki odżywcze korzystne dla zdrowia.

 Przeczytaj: Sokowirówka czy wyciskarka do soków 

Parowary mają od dwóch nawet do sześciu pięter. Istnieją jednak takie z regulowaną liczbą misek i pięter. Najmniejsze misy są litrowe. Maksymalna pojemność misy wynosi 10 litrów. Bezpieczne użytkowanie urządzenia zapewnia lampka kontrolna. Informuje ona o podłączeniu parowara do sieci. Producenci stosują praktyczne rozwiązanie dotyczące przechowywania kompaktowego. To znaczy, że pojemniki można włożyć jeden w drugi. Dzięki temu złożony parowar zajmuje nawet o połowę mniej miejsca w kuchni.

Dodatkowe funkcje parowara i kombiwara

Panel sterowania umieszczony jest przeważnie w podstawie urządzenia. Sprzęty posiadają szereg dodatkowych funkcji. Pomocny jest m.in. programator czasowy. Dzięki niemu gotowanie składników w poszczególnych komorach (na piętrach) jest niezależne od siebie, ale kończy się w tym samym czasie. Praktyczny jest także automatyczny wyłącznik z podświetlaniem. Jest i funkcja w niektórych parowarach nazywana „witaminową". Chodzi o to, że przyspiesza ona parowanie, jednocześnie pilnuje, żeby potrawa nie przypaliła się i aby nie straciła witamin.

Wybrane modele parowarów posiadają dwa koszyki umieszczone obok siebie. Wówczas zapachy i smaki potraw nie mieszają się. Urządzenia niektórych producentów mają osobne tacki na ryż, sosy, mięso lub ryby. Tacki te mają powłokę nieprzywierającą, przepuszczają jednak parę. Przydatna jest również funkcja podtrzymywania temperatury po skończeniu gotowania. Niektóre parowary mają funkcję rozmrażania: wyjęte z zamrażarki produkty można bezpośrednio umieścić w urządzeniu. Wtedy do pracy parowara doliczyć trzeba średnio 10 minut.

 Pomocne do śniadania lub kolacji: Opiekacz do kanapek a toster 

Parowary z wyższej półki w wyposażeniu mają funkcję sterylizacji butelek oraz specjalne tacki na ciastka. Są i takie, które sygnalizują gotowanie poszczególnych potraw zapaleniem się lampki w innym kolorze. Na przykład, gdy świeci się niebieska lampka to znak, że to ryby są gotowane, czerwona – ciastka, mięso – fioletowy, jajka i ryż – żółty.

Jak dbać o parowa i kombiwar

Utrzymanie urządzenia w czystości nie jest kłopotliwe. Wszystkie wyjmowane części, tzn. pojemniki, tacki i inne elementy można umyć wilgotną ścierką z płynem w zlewie albo w zmywarce. Podstawę należy jednak czyścić tylko wilgotną szmatką. Co 8-10 użyć trzeba pozbyć się kamienia. W tym celu do pojemnika na wodę dobrze wlać litr zimnej wody i dodać 150 ml octu, potem odstawić parowar (najlepiej na noc), a po kilku czy nawet kilkunastu godzinach wylać płyn i opłukać pojemnik. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy