Garnki i patelnie, do których nie przywiera jedzenie – jak je wybrać

Radzimy, jakie garnki i patelnie wybrać, by gotować w nich nie tylko zdrowo, ale i bez przywierania jedzenia.
  • Garnki i patelnie do gotowania bez przywierania

    Dzień Dobry TVN/x-news

Idealne garnki nie powinny wchodzić w reakcję z jedzeniem, byśmy bezpiecznie mogli przetrzymywać w nich ugotowane posiłki. Zdrowe" garnki nie zawierają niklu, kadmu i ołowiu oraz kwasu perfluorooktanowego (tzw. PFOA). Do tego nie jedzenie nie powinno do nich przywierać. Anna Nowak-Ibisz radzi, jakie nieprzywierające garnki i patelnie najlepiej wybrać oraz mówi o właściwościach różnych materiałów wykorzystywanych do ich produkcji. 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Niestety tanie garnki i patelnie mogą zawierać PFOA. Kwas ten jest zwykle stosowany jako emulgator w produkcji Teflonu®. Dlatego przed kupnem naczyń, sprawdźmy, z czego wykonana jest powłoka wewnętrzna.
Pani Gadżet poleca garnki z rdzeniem stalowym, pokrytym powłoką mineralną ceramiczną, która jest nie do zadrapania. Wygodne w ich jest to, że garnki można umieszczać w zmywarce. Prowadząca pokazuje też patelnię żeliwną, którą można stosować na płycie indukcyjnej. Ponadto zwraca uwagę na to, że wybierając garnki i patelnie powinniśmy zwrócić uwagę na ich kształt oraz rodzaj uchwytów.

Warto przeczytaćWolnowary – sprzęt do gotowania posiłków, gdy nie ma nas w kuchni

Ciekawostką są garnki miedziane z zewnątrz, które mają rdzeń wykonany ze stali albo cyny. Najczęściej używamy ich do przygotowywania wyrobów słodkich, ponieważ te nie wchodzą w reakcję z miedzią. Bardzo dobrze jest mieć choć jeden miedziany garnek, ponieważ warto trzymać w nim wodę, którą chcemy wypić. Dlaczego? Ponieważ miedź działa antybakteryjnie.

Garnki z kamienną powłoką

Kamienna powłoka chroni naczynie przed przywieraniem potraw. Dno jest zaprojektowane tak, by ciepło było  równomiernie rozprowadzane. Dzięki temu potrawy nie będą przywierać do patelni oraz będą poddane tej samej temperaturze na całej powierzchni naczynia. To rozwiązanie nie tylko zaoszczędza czas gotowania, ale również zmniejsza koszty. Im krócej korzystamy z kuchenki, tym niższe będziemy mieć rachunki.

Naczynia z kamienną powłoką nadają się na każdą kuchenkę, nawet tą indukcyjną. Kupując taki zestaw nie trzeba się martwić, że zmieniając kuchenkę, stare garnki będą do wyrzucenia. 

 

Autor: redakcja.regiodom
9komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (9)

mysle ze do kazdej powierzchni w jakims stopniu bedzie przywierac jedzenie przy obróbce ale np grillowa patelnia czy z dnem groszkowym to spoko technologie :D ja mam takie i ciesze sie ze nie mam duzo szorowania :D
Aneta, 13.08.2019, 08:27
tez mam taka z dnem groszkowym philipiaka spoko firma cana troche duza ale mam ja juz kilka lat i nic sie nie psuje :D oleju pare kropel potrzebuje do smazenia
polek, 19.08.2019, 22:41
Też mam taką patelnię Anetko. Ja do smażenia w ogóle nie używam tłuszczu. Posiłki dzięki temu są zdrowsze i dla mnie smaczniejsze. Uwielbiam warzywka, ryż i kurczaka z patelni grillowej.
kasia, 06.10.2019, 09:40
warto jest inwestowac w dobry sprzet w kuchni :D bo na takiej patelni mozna lata gotowac :D sam mam juz 10 lat swoja :D i nic nie przywiera moja patelnia ma 25 lat gwarancji :P
fikus, 09.09.2019, 21:56
kurde 25 lat to nie ma opcji ja to jakos nie umiem dbac o garnki :D ale taka trwała patelnia by sie przydała :)
Mufasa, 28.09.2019, 11:09
soda oczyszczona troche wody i garnki namoczyc :D pozniej tylko przetrzec :) i garnki jak nowe :D ja mam patelnie z 25 letnia gwarancja wiec chyba wytrzymam z jedna :) philipiaka
dyzio, 29.09.2019, 18:33
Z jakiego materiał jest ta patelnia ? Nie mam szczęścia do patelni przypala mi się mimo że dodaje sporo tłuszczu , dużo "sporo"
Wira, 07.10.2019, 09:04
Witam! Wira, nasze patelnie wykonane są ze stali szlachetnej chromowo-niklowej Cr-Ni 18/10. Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Marta Kowalewska, 07.10.2019, 19:15
Moje garnki Milano Classic mają akutermiczne dno dzięki czemu ciepło rozprowadzane jest równomiernie po całej powierzchni. Nie znaczy to że są one odporne na ludzką głupotę i jeśli ktoś uśnie albo zostawi potrawę na ogniu i zapomni to straty mogą być spore i nie myślę tu tylko o garnkach.
Becia, 08.10.2019, 19:50