Spiżarnia w kuchni – jak ją urządzić ze smakiem

Spiżarnia pomieści nie tylko słoiki z kompotami, dżemami, powidłami, ogórkami i marynatami. Spiżarnie, które były popularne za czasów naszych babć, wracają do łask. Radzimy, jak taki kącik zorganizować.
  • Spiżarnia

    Domowa spiżarnia zaraz przy kuchni to praktyczne rozwiązanie.

    Ikea
  • Spiżarnia w wersji mini

    Oto propozycja do mieszkań, w których brakuje miejsca na tradycyjną spiżarnię.

    Ikea
  • Duża spiżarnia

    Taka spiżarnia większych rozmiarów robi wrażenie.

    MajsterShop

W niektórych domach spiżarnia to ozdoba przy wejściu do kuchni. Spiżarnia powinna jednak być przede wszystkim praktyczna, a do tego łatwa do utrzymania w porządku i czystości.

Miejsce najlepsze na spiżarnię

Można spiżarnię utworzyć w przedsionku domu, piwnicy, garażu. Najlepiej jednak, jeśli miejsce na spiżarnię wygospodarujemy w pomieszczeniu (wnęce, kącie, aneksie) zaraz przy kuchni. Będzie – co daje przewagę spiżarni nad piwnicą - wszystko w zasięgu ręki.

Poczytaj: Spiżarnia dobrze zorganizowana 

Samo zarezerwowanie przestrzeni, w której za chwilę pojawią się regały, to za mało. Miejsce, w którym ma powstać nasza spiżarnia, musi być zacienione i chłodne. Pożądana temperatura w spiżarni domowej to zwykle 10, góra 15 stopni Celsjusza. Warto więc np. urządzić spiżarnię „doklejoną" do najchłodniejszej ściany domu, choćby do północnej albo do takiej, w której jest okno. Wyższe temperatury nie sprzyjają odpowiedniemu przechowywaniu zapraw. Z kolei niższa temperatura spowoduje, że zimno będzie rozchodzić się po sąsiadujących ze spiżarnią pomieszczeniach.

Spiżarnia schowana za drzwiami

Jeśli w kuchni jest zbyt gorąca, a też nie chcemy, aby chłód ze spiżarni przenikał do innych pomieszczeń, warto oddzielić spiżarnię zasłoną albo – najlepiej – drzwiami. Praktyczne są w tym miejscu drzwi przesuwne albo harmonijkowe. Drzwi do spiżarni mają za zadanie izolować od cieplejszego otoczenia oraz ułatwiać cyrkulację powietrza, gdy na zewnątrz jest chłodniej.

Podłoga i ściany w domowej spiżarni

Praktyczna podłoga w spiżarni to płytki albo tańsze rozwiązanie: wykładzina tzw. gumolit. Łatwo wówczas zadbać o czystość powierzchni. Ze ścianami spiżarni też nie ma co kombinować. Tynki ozdobne są efektowne, ale w spiżarni się nie przydadzą. Ściany spiżarni mogą być wymalowane na biało farbą zmywalną. Ciemne regały na ich tle będą stanowiły kontrast.

Regały w spiżarni

Teraz meble, czyli podstawowa sprawa. Są tańsze niż tradycyjne meble kuchenne, a przeważnie o wiele więcej od tych kuchennych pomieszczą. Regały i półki są najczęściej wykonane z drewna impregnowanego. Pokrywa je warstwa lakieru, który powoduje, że łatwiej jest ścierać kurz z takiej powierzchni. Popularne są także regały metalowe, których części pokrywa substancja antykorozyjna. Takie modele są często z regulowaną wysokością półek oraz z możliwością dostawiania (zdejmowania) następnych półek.

Regały muszą być szerokie na prawie całą ścianę i głębokie na około 40-60 centymetrów. Takie szerokie regały muszą czasem udźwignąć po 30 kilogramów każdy (zależy od liczby słoików), więc regały wykonane z deseczek o grubości 1-1,5 centymetra nie wchodzą w grę.

Porządek na każdej półce

Każda półka może się różnić wyłożonym towarem. Jeśli spiżarnia ma stanowić ozdobę, można poszczególne produkty ustawić w udekorowanych pojemnikach, słoikach czy butelkach.

Najniższe półki w spiżarni można zarezerwować na zgrzewki wody, soki, kartony mleka. Można postawić też sprzęty agd, np. frytownicę, mikser, toster, automat do wypieku chleba i inne, na które zabrakło miejsca w „zwykłej" kuchni.

Nieco wyżej można stawiać artykuły sypkie (mąka, cukier, kasza, ryż, przyprawy) w ozdobnych pojemnikach lub po prostu w opakowaniach, w jakich je kupiliśmy.

Wyższe piętro spiżarni warto przeznaczyć np. na owoce i warzywa. Praktycznym rozwiązaniem jest, aby to piętro było na wysokości naszego pasa. Wtedy nie trzeba się ani schylać, ani sięgać do góry, a przecież po warzywa i owoce sięgalibyśmy ze spiżarni najczęściej.

Jeszcze wyższą półkę powinno się zarezerwować na przetwory i marynaty. Kto posiada wina i chce się nimi pochwalić, niech je trzyma na najwyższej półce w spiżarni, choćby w specjalnych koszach lub jakby „wytłaczankach" czy stojakach przystosowanych do przechowywania butelek. Niektórzy robią odwrotnie: to właśnie na najniższych poziomach przechowują wina np. w wiklinowych koszach lub ozdobnych stojakach.

Warto wiedzieć też: Jak przechowywać warzywa i owoce zimą 

Można też ozdobić domową spiżarnię. Do boków regałów można umocować np. specjalne uchwyty (są niekiedy w zestawie z regałami metalowymi), na które zawiesi się np. suszone grzyby zawleczone na nitkę, warkocze czosnku.

Spiżarnia w wersji mini

Kto zaplanował sobie spiżarnię w domu, chociaż nie ma na nią zbyt wiele miejsca, może zafundować ją sobie w wersji mini. Z pomocą przychodzą szafki cargo, czyli szuflady (mniejsze niż regały) na prowadnicach wysuwane np. z wnęki. Regulowana wysokość prowadnic umożliwia dostosowanie odstępu między szufladami. Dzięki tym manewrom łatwiej zaplanować, gdzie będą stały wysokie butelki, a gdzie konfitury w małych słoikach. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy