Kuchnia z wyspą, czyli kuchnia amerykańska

Moda na kuchnie w stylu amerykańskim przywędrowała do Polski. „Wyspa” pośrodku pomieszczenia urozmaici je, nada mu oryginalnego wyglądu, a przede wszystkim ułatwi pracę w kuchni.
Kuchnia z wyspą
Kuchnia z wyspą jest nie tylko oryginalnym rozwiązaniem, ale także bardzo pomysłowym. Wyeksponowane, wolno stojące stanowisko pracy, odsunięte od ściany i umieszczone na środku kuchni wydobędzie z cienia osoby przyrządzające posiłki i pozwali na prezentację ich kulinarnego kunsztu. Wyspę kuchenną mogą tworzyć np. blat roboczy z płytą kuchenną, kuchenką lub zlewozmywakiem. Do wyspy może być dołączona także powierzchnia do spożywania posiłków, np. stół.

fot. Pracownia artystyczna „Cztery Strony Świata” Marzena Wieczorek

  • Kuchnia z wyspą
  • Zielona wyspa kuchenna
  • kuchnia w stylu amerykańskim
  • kuchnia amerykańska
  • "wyspa"
  • kuchnia z "wyspą"

Zachęcam do przeczytania: Kuchnia w nowej odsłonie: urządzanie wnętrza ze smakiem 

Co to jest wyspa kuchenna?

Tzw. „wyspa" umieszczona jest zawsze pośrodku kuchni. To wolno stojące, często zabudowane, odsunięte od ścian samodzielne stanowisko pracy. „Wyspa" to przede wszystkim miejsce, do którego trzeba mieć zawsze swobodny dostęp. Dlatego pośrodku kuchni umiejscowiona jest głównie po to, żeby każdy domownik, a nawet gość miał dostęp do pieca, stołu czy zlewozmywaka. W dzisiejszych czasach modne stało się gotowanie, pieczenie i przyrządzanie potraw na oczach naszych gości. „Wyspa" to doskonałe do tego miejsce.

Czytaj także: Kuchnia indukcyjna w największym porządku 

Wyspa w kuchni powinna być funkcjonalna

Kiedy zdecydujemy się na kuchnię w stylu amerykańskim, powinniśmy zastanowić się, do czego głównie przeznaczona będzie „wyspa", gdyż może pełnić ona w naszym mieszkaniu kilka funkcji. Przede wszystkim może być miejscem do gotowania, wtedy musi mieć piec i okap, czasem zmywarkę. Ale może być też miejscem tylko do spożywania posiłków lub łączyć w sobie obie te funkcje.

Do zmywania wymaga doprowadzenia instalacji wodno-kanalizacyjnej. O tym trzeba pomyśleć już na etapie wykańczania domu. W przeciwnym razie będą nas czekały konieczne przeróbki, choćby doprowadzenie rur. Jeśli wyspa będzie wyposażona w płytę grzewczą lub piec należy pamiętać, by wygospodarować w niej miejsce na garnki i inne przybory niezbędne do gotowania. W przeciwnym razie urządzimy sobie sami maraton kuchenny – będziemy biegać od szafki do szafki w poszukiwaniu narzędzi kuchennych. Najbardziej funkcjonalnym pomysłem będzie wydzielenie na wyspie miejsca do jedzenia i gotowania. A jej wnętrze podzielić na półki i półeczki, w których schowamy najpotrzebniejsze rzeczy.

Warto wiedzieć: Jak i na czym możemy zaoszczędzić w kuchni. Poradnik 

W każdej kuchni może stanąć wyspa

Nie jest nigdzie powiedziane, że tylko kuchnie przestrzenne mogą posiadać wydzielone miejsce w samym centrum. Choć mówi się o 15 metrach kwadratowych jako o przepustce do postawienia wyspy kuchennej. Nie jest to do końca prawdą. Przecież każde mieszkanie urządzane jest według zamysłu jego właściciela.

Jednak w mniejszych kuchniach zawsze trzeba działać w myśl zasady: im mniejsza kuchnia, tym mniejsza wyspa. Współcześnie wyspa może być meblem swobodnie przesuwanym, wtedy może być chwilowym kaprysem. W momencie, kiedy nie będzie nam potrzebna, będziemy mogli ją swobodnie usunąć z kuchni. Pamiętajmy, że w takim przypadku nie może być w niej zamontowany zlew czy kuchenka, zaś może spełniać jedynie rolę stołu do krojenia bądź stolika ozdobnego.

Naczelną funkcją „wyspy" jest usprawnienie i ułatwienie pracy w kuchni jednocześnie dwóm lub kilku osobom. Dlatego konieczne jest swobodne poruszanie się. Wyspa zatem powinna być wypośrodkowana . Najlepiej jeśli od każdej z szafek będzie dzieliło ją min. 70 cm, najlepiej ok. 90 cm.

Warto zobaczyć: Meble do bardzo małej kuchni. Jak wygospodarować więcej miejsca 

Wyspa kuchenna powinna współgrać z resztą otoczenia

„Wyspa" i reszta kuchni powinny stanowić stylową jedność! Mimo że „wyspa" jest miejscem wolno stojącym, powinna zawsze współgrać z resztą kuchni. Kształt „wyspy" zależy od naszej inwencji twórczej, pomysłowości. Może być prostokątna, kwadratowa, okrągła lub zupełnie nietypowa, przecież wszystko, co oryginalne jest w modzie, wystarczy uruchomić wyobraźnię. Bardzo nowoczesnym i modnym rozwiązaniem będzie umieszczenie nad „wyspą" 2 lub 3 wiszących lampek. Ich wielkość, liczba zależy od rodzaju wolno stojącego miejsca. Do masywnej, klasycznej będą pasowały większe modele, do delikatnej – małe lampki.

Kilka ważnych wskazówek:

  • Pamiętajmy, ze kuchnia z „wyspą" przyciąga uwagę naszych gości. Dlatego porządek i estetyczny wygląd tego miejsca powinien wejść nam w nawyk.
  • Przy „wyspie" dobrze postawić 2 lub więcej tzw. barowych krzeseł. To wzbogaci estetykę pomieszczenia. Dobrze, jeśli „wyspa" będzie posiadał wnękę, w którą łatwo wsuniemy krzesła, gdy nie będą potrzebne.
  • Warto pomyśleć o „wyspie" oddzielającej strefę kuchenną od pokojowej, wtedy przejście będzie bardzo łagodne.

To Cię zainteresuje: Kuchnia w stylu eklektycznym: nowoczesna i przytulna 

Autor: Agata Kaźmierczak
0komentarzy