Kuchnia dla niepełnosprawnych poruszających się na wózku

Osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku powinna mieć możliwość wykonywania wszystkich czynności – tak jak osoba sprawna.
Osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim
To, że ktoś jest niepełnosprawny nie oznacza wcale, że musi mieszkać gorzej niż osoby zdrowe. Wystarczy tylko przy urządzaniu kuchni zastosować się do kilku wskazówek.

fot. jvangalen

Kuchnia jest najczęściej centralnym i najważniejszym pomieszczeniem w domu. Dlatego należy zapewnić jak największą funkcjonalność, wygodę, ergonomię i bezpieczeństwo osobom w niej przebywającym.

Zobacz również: Łazienka dla niepełnosprawnych. Co powinno w niej być. Poradnik 

Podstawową zasadą urządzania kuchni dla osoby poruszającej się na wózku inwalidzkim jest zapewnienie minimalnej przestrzeni do manewrowania wynoszącej 150 cm po obrysie koła.
Najwygodniejsza będzie kuchnia w kształcie kwadratu. Zabudowa powinna swoim ustawieniem przypominać literę L.

Kuchnia otwarta również będzie dobrym wyjściem. Jej zaletą jest większa swoboda w rozplanowaniu wnętrza, uzyskanie dodatkowej przestrzeni manewrowej oraz możliwość łączenia pomieszczeń. Kolejną zaletą jest umieszczenie „wysepki", blatu na środku kuchni, dzięki czemu możliwe będzie dotarcie do niej z każdej strony.

Swobodne manewrowanie naczyniami ułatwi rozmieszczenie na jednym poziomie kuchenki, zlewozmywaka i blatu. Dobrym pomysłem jest zamontowanie dodatkowego wysuwanego blatu roboczego – bez problemu pojedzie się pod niego wózkiem, by swobodnie z niego korzystać. Istotne jest to, że dostępny na rynku sprzęt AGD można wykorzystać w kuchni dla osoby niepełnosprawnej. Ma on standardową głębokość dostosowaną dla osoby jeżdżącej na wózku inwalidzkim.

Górna krawędź szafek dolnych nie powinna być wyżej niż 85 cm od podłogi. Szafki górne zaś powinny być zamontowane na wysokości 30 cm nad miejscem pracy, a najwyższa półka nie może znaleźć się wyżej niż 140 cm od podłogi.

Szuflady powinny mieć zabezpieczenie przed wypadaniem przechowywanych w nich rzeczy, a także wygodne uchwyty. Najlepiej by zarówno szuflady jak i szafki były wysuwane, zaś te otwierane powinny mieć obrotowe półki.

Lodówka też musi być umieszczona na takiej wysokość, by swobodnie można było z niej korzystać. Optymalna wysokość montowania półek to 40–120 cm od poziomu podłogi.

Jeżeli chodzi o zlewozmywak to najwygodniejszy będzie płytki, nakładany na blat, z baterią jednouchwytową z przedłużoną rączką dźwigniową i wylewką.

A co z kuchenką? Najlepiej sprawdzi się tu kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną lub indukcyjną, po której najłatwiej można przesuwać garnki. Piekarnik należy zamontować na takiej wysokości, aby nie trzeba było się schylać przy wkładaniu i wyjmowaniu wypieków. 

Polecamy również: Jak urządzić kuchnię dla osoby niepełnosprawnej

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: Barbara Golian
0komentarzy