Wybieramy blat kuchenny. Poradnik

Blat kuchenny ma być wytrzymały i praktyczny. A do tego - pasować do reszty mebli. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?
  • Blat kuchenny

    Podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze blatu kuchennego

    sxc.hu

Jest szeroki wybór materiałów do wyrobu blatów kuchennych. Jedni najpierw zwracają uwagę na jakość, inni - na cenę. Dla jeszcze innych najważniejszy będzie jego wygląd albo łatwość utrzymania w czystości.

Zobacz również: Urządzamy bardzo małą kuchnię

Jakie są zalety i wady poszczególnych rodzajów blatów?

Blaty z płyt laminowanych

To płyta wiórowa pokryta laminatem. Są najtańsze, więc najpopularniejsze. Laminat może być matowy, półmatowy albo na wysoki połysk. Te ostatnie sprawiają, ze kuchnia wydaje się nam optycznie większa. Może przypominać marmur albo drewno. Grubość takiego blatu zaczyna się od niespełna 3 cm, typowa długość to nawet ponad 3 metry.

Wad trochę mają. Są odporne na temperaturę, ale przeważnie do 180 stopni Celsjusza (taką osiąga blacha z ciastem wyjęta z pieca). Widać na nich zarysowania. Jeśli jest na wysoki połysk, to szybko matowieje. Płyta może pękać. Czasem nawet uderzanie tłuczkiem może spowodować pęknięcie albo przynajmniej pozostawienie śladów. Nie można na nim kroić i stawiać garnków bezpośrednio po zdjęciu z palnika kuchenki. Zdarza się, że widać plamy po owocowym soku herbacie, kawie.

Blaty drewniane

Te solidne, odporne na rysy i uderzenia, wykonane są z mocnego drewna drzew liściastych. To przede wszystkim drewno bukowe albo dębowe. Czasem mahoń. Takie blaty są z drewna litego lub klejonego. Klejone jest o tyle praktyczne, że nie pęka, nie tworzą się na nim nierówności, nie rozsycha się. Drewno klejone jest zazwyczaj pokryte olejem, polakierowane albo też zapobiegającą wchłanianiu wilgoci. Drewniane blaty są przeważnie produkowane na zamówienie, rzadziej gotowe. Grubość - od 2,7 cm, długość - nawet do ponad 3 metrów.

Wśród zalet wymienia się trwałość, wodoodporność, odporność na wysokie temperatury, środki chemiczne. Do minusów można zaliczyć to, że drewno zmienia kolor, ciemnieje.

Blaty kamienne

Najpopularniejsze są granitowe i marmurowe. Granit jest wytrzymały, wodoodporny, nie szkodzi mu gorąco, chemikalia. Można na nim odstawiać nawet naczynia prosto z palnika. Na nieimpregnowanym marmurze widać przebarwienia. Są więc impregnowane, żeby woda i wysokie temperatury im nie zaszkodziły. Ochronna warstwa zabezpiecza dodatkowo przed zarysowaniami. Kamienne blaty są robione na zamówienie. Ich zalety są takie same, jak w przypadku drewnianych blatów.

Istnieją również blaty z kamienia syntetycznego. Najpopularniejszy materiał to corian. To w 70 procentach naturalny kamień, pozostała część to akryl i inne pigmenty. Nie są popularne ze względu na bardzo wysoką cenę.

Blaty konglomeratowe

Konglomerat stanowi kruszywo kamienne (np. z marmuru, granitu) i żywice poliestrowe. Wyglądem przypominają blaty kamienne. Łatwo o nie dbać, ale cena zazwyczaj odstrasza.

Blaty kompozytowe

Kompozyty to połączenie minerałów z akrylem oraz pigmentami. Dolna, środkowa warstwa to płyta laminowana albo MDF, górna natomiast - kompozyt. Plusy: różnorodność kolorów, nie widać spoin na łączeniach. Można je odnawiać. Są odporne na wysokie temperatury, zarysowania, działania środków chemicznych. Tyle, że bardzo drogie.

Blaty z płytkami ceramicznymi

Możesz je wykonać nawet sam (a). Wystarczy nakleić płytki na wodoodporną płytę wiórową. Najbardziej nadają się do tego płytki gresowe: klinkierowe, terakota albo gres porcelanowy. Na koniec należy je zafugować wodoodporną fugą. Gres jest odporny na chemikalia, wodę, temperaturę. Problemem może być czyszczenie fug, w których gromadzi się brud i tłuszcz.

Blaty stalowe

To przeważnie płyta wiórowa lub pilśniowa, na której powierzchni znajduje się kilkumilimetrowa warstwa blachy. Nie szkodzi im wysoka temperatura, chemikalia, woda, ścieranie. Pasują do nowoczesnych sprzętów AGD - lodówki czy kuchenki w kolorze stalowym. Trzeba je jednak po wytarciu wilgotną ścierką, przetrzeć też suchą, bo inaczej widać zacieki.

Blaty szklane

Chodzi o szkło klejone albo hartowane. To pierwsze stanowią dwie szyby oddzielone warstwami folii. Nie tłucze się, a jeśli mimo wszystko się potłucze - nie powinniśmy się nim zranić. Szkło hartowane jest takie twarde, jak kamień. Ma takie same zalety, jak on. Taki blat można dopasować do wnętrza, bowiem istnieje szeroka paleta barw. Cena jest jedna wysoka. Jeśli blat przetrzemy tylko na mokro, zostaną smugi. 

Przeczytaj poradnik: Jak samemu zamontować stalowy zlew wpuszczany w blat 

Autor: Katarzyna Piojda
1komentarzy

Komentarze (1)

Zapisuję w ulubionych,naprawdę cenne wskazówki Dziękuje ;)
aga w, 11.05.2012, 22:38