Stół w jadalni nie musi mieć czterech nóg

Wystrój jadalni jest szczególnym wyzwaniem przy urządzaniu domu, bo to przestrzeń wymagająca. Podpowiadamy, jaki można wybrać stół do tego pomieszczenia.
  • Stół na cokole do jadalni

    Jadalnia to miejsce wspólnych codziennych posiłków i świątecznych uczt, a przede wszystkim miejsce rodzinnych i towarzyskich spotkań. A odpowiednio wybrany stół do jadalni może być ozdobą tego pomieszczenia.

    Mebin
  • Stół po złożeniu

    Tak prezentuje się stół na cokole po złożeniu. Popularny trend wnętrzarski, czyli zestawianie elementów nowoczesnego wzornictwa z tymi nawiązującymi do natury, pozwala na łączenie części pochodzących z różnych kolekcji. Bryły mebli z serii Corino prezentują się dobrze zarówno w swoim towarzystwie, jak i na tle mebli z innych zestawów. Można wyeksponować je w dowolnym wnętrzu, gdzie wyraźnie zaznaczony rysunek drewna – choćby na fragmencie stołu - zostanie wykorzystany jako naturalistyczny akcent.

    Mebin

Zestaw do jadalni z kolekcji Corino to meble modułowe łączące tradycyjne rzemiosło i nowoczesny styl. Meble wykonane są z litego drewna z elementami naturalnej okleiny dębowej w kolorze naturalnego dębu lub orzecha i nawiązują do tradycji stolarstwa. Ozdobą prostych, geometrycznych brył jest układ drewnianych elementów, czarnego szkła i tkaniny we wzory. Opasujące je trójramienne, asymetryczne profile mają walor konstrukcyjny i stanowią dekorację same w sobie.

Stół w jadalni nie tylko na czterech nogach

Oprócz stołów na czterech nogach, w serii Corino znajduje się prostokątny stół na cokole. To mebel o pokaźnych rozmiarach – o długości od 160 do 360 centymetrów po rozłożeniu. Rozkładanie tego stołu nie wymaga dużego wysiłku. Dzięki tzw. synchronicznym prowadnicom: dwie połówki blatu rozsuwają się równocześnie. Stół ma gładki, czarny blat ze szkła lacobel.

Warto też wiedzieć: Jak dobrać krzesła odpowiednie do stołu 

Zasada funkcjonalności przy wyborze stołu

Wybierając stół, należy kierować się zasadą funkcjonalności. Trzeba zaplanować, w jakim miejscu będzie stał i jaką przestrzeń może zająć, aby umożliwić swobodne poruszanie się w jadalni. Przyjmuje się, że na jedną osobę musi przypadać co najmniej 60 centymetrów z długości stołu. Najbardziej uniwersalny jest stół rozkładany. To sprawdzone rozwiązanie, gdy nie mamy wystarczająco dużo miejsca, aby na stałe ustawić duży, reprezentacyjny mebel, który zresztą bywa wykorzystywany tylko w wyjątkowych sytuacjach. Gdy trzeba ugościć więcej osób, powiększamy jego powierzchnię rozkładając go. 

Autor: Katarzyna Piojda
Współpraca: Afir Biuro PR firmy Mebin
0komentarzy