Wielkanoc w innych krajach. Co kraj, to obyczaj

Każdy kraj ma swoją wielkanocną tradycję . Dla nas Polaków święta kojarzą się z pisankami, świątecznym śniadaniem , z mazurkami, babkami i dyngusem. To nasza tradycja. A jak w innych krajach obchodzone są święta?
Szukanie wielkanocnych pisanek
W niektórych krajach dorośli ukrywają wielkanocne pisanki lub czekoladowe jajka. Odnalezienie jajek należy do dzieci, które mają przy tym fajną zabawę.

fot. mk

Wielkanoc po francusku na słodko

We Francji, jak głosi legenda, dzwony kościelne, które w Wielki Czwartek „poleciały" do Rzymu, by oznajmić śmierć Jezusa, wracając o świcie zrzuciły na ziemię czekoladowe jajka . Dlatego dzieci w niedzielny poranek , biegną do ogrodu w poszukiwaniu czekoladowych słodkości. Jeszcze inną rozrywką dla dzieci jest toczenie ugotowanych na twardo jajek, tak aby stłuc skorupkę innym, a nie naruszyć swojego jajka.

Znane też są inne zwyczaje, np. wszystkie dziewczyny w Wielką Niedzielę powinny wstać przed wschodem słońca, pójść zaczerpnąć wody ze strumyka i przynieść ją do domu. Taka woda ma stać się świetnym środkiem na zachowanie urody i zdrowia.

Święta Wielkiej Nocy we Francji mają charakter mniej religijny, a bardziej handlowy. Najbardziej znanym symbolem wielkanocnym są tu czekoladowe figurki zajączków, zdobiących prawie wszystkie wystawy sklepowe. W Niedzielę Palmową Francuzi święcą gałązki bukszpanu. W święta dzieci są obdarowywane słodyczami: czekoladowymi rybami, zającami, barankami. Jednak to nie słodycze, lecz udziec jagnięcy jest najpopularniejszą potrawą świąteczną we Francji.

Kolorowe święta w Niemczech

Spędzając święta w Niemczech warto wiedzieć, że sposoby ich obchodzenia w poszczególnych regionach Niemiec są odmienne i wynikają ze zróżnicowania wyznań w tym kraju.
Charakterystyczne w Niemczech są świąteczne dekoracje: wielkanocne drzewka lub inaczej "bukiety wielkanocne" czyli gałązki o zielonych listkach udekorowane wiszącymi kolorowymi pisankami lub wydmuszkami. Umieszczane są one w wazonach, na drzewach przed domem, w ogrodach i na balkonach.

W Wielką Sobotę, w niektórych częściach Niemiec święcony jest natomiast ogień ze świecy paschalnej, zabieranej później do domów i zapalanej podczas spożywania posiłków.
Wśród potraw spożywanych w święta przez Niemców popularne są, podobnie jak u nas: jajka, kiełbasa, babki drożdżowe z rodzynkami, sernik czy owocowe strucle, lecz również mniej kojarzony u nas z Wielkanocą chleb orzechowy, owocowe musli, barania pieczeń oraz biały ser formowany w kształt jaj.

W Święta Wielkanocne w Niemczech odbywa się znane na całym świecie przedstawienie pasyjne, jakie odgrywane jest co dziesięć lat w bawarskiej miejscowości Oberammergau. W przedstawieniu tym biorą udział mieszkańcy miasta. Tradycja ta zachowała się od XVII wieku, kiedy to mieszkańcy zobowiązali się do odgrywania scen z Nowego Testamentu na znak wdzięczności za ocalenie miasta przed epidemią panującej wtedy czarnej dżumy.

Czeskie judasze wielkanocne

W Czechach tylko jeden dzień w tygodniu wielkanocnym nosi miano wielkiego, "Wielki Piątek". Pozostałe dni określane są kolorami i tak środa jest czarna, zielony czwartek i biała sobota. W Niedzielę Palmową Czesi święcą bazie nazywając ten dzień niedzielą kwiatową. Popularną tradycją jest organizowanie w wielkim tygodniu świątecznych jarmarków. Kupić można wtedy drewniane figurki, pisanki, cukierki oraz "pomlazkę", czyli rózgę splecioną z wierzbowych gałązek. Tymi rózgami w Poniedziałek Wielkanocny chłopcy smagają dziewczyny, w zamian otrzymując pisanki lub słodycze. Do tradycyjnych czeskich potraw należą "judasze" – ciasteczka z mąki pszennej, podawane z miodem.

Religijny charakter świąt we Włoszech

We Włoszech Wielkanoc poprzedza tak jak w Polsce 40 dniowy post, a tydzień przed Wielkanocą w wielu miasteczkach włoskich odbywają się misteria męki pańskiej, procesje, zabawy ludowe, zabarwione lokalnym kolorytem. Na placach centralnych miasteczek odbywają się Rezurekcje. W Wielki Piątek w niektórych włoskich regionach o świcie kobiety idą do kościoła recytując modlitwę, przesuwają się po zimnej posadzce nagimi kolanami. Wiele z tych modlitw ma odległy rodowód sięgający czasów średniowiecza. Nocą tego samego dnia w blasku księżyca organizuje się procesje.

Grecka Wielkanoc z baraniną

Wielkanoc grecka jest jednym z najbardziej ortodoksyjnych świąt w tym kraju. Czwartek jest dniem postnym, podczas którego jeść można tylko, warzywa, oliwki i chleb. W sobotę całe rodziny malują jajka na czerwono, żeby za chwilę dodać je do tradycyjnego wielkanocnego wypieku – Tsoureki, jest to świeżo upieczony chleb ozdobiony wcześniej przygotowanymi jajkami.

Jak tylko zegar wybije północ, oznajmiając Zmartwychwstanie Pana, na stołach w greckich domach stawia się zupę z baraniny (odpowiednik polskich flaków), w której skład wchodzą płuca jak i serce „wielkanocnego baranka" oraz „połamany" wielkanocny chleb. Natomiast, specjalnością kuchni wielkanocnej jest baranina z rożna przygotowana z ryżem i warzywami.

Co kraj to obyczaj, jednak niezależnie, gdzie przywitają nas tegoroczne święta i co zagości na wielkanocnym stole pamiętajmy, że to wspaniała okazja spędzenia radosnego wiosennego czasu z rodziną i przyjaciółmi. I takie chyba powinno być przesłanie Wielkiej Nocy – ucztujmy, bawmy się, polewajmy wodą, idźmy na rowery czy na długi spacer i zapomnijmy na te kilka dni o laptopie, komórce służbowej i niedokończonych projektach! 

Warto przeczytać: 7 pokarmów do święconki wielkanocnej. Symbolika 

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy