Warzenie piwa w domu. Jak to się robi? (poradnik i WIDEO)

Podstawowy sprzęt do domowego browaru z surowcami do produkcji piwa kosztuje ok. 400–500 złotych. I już możemy robić swoje piwo.
  • Piwo domowe

    sxc.hu

Coraz więcej Polaków próbuje wracać do tradycji warzenia piwa w domu. Okazuje się, że do zrobienia własnej warki potrzebne jest trochę sprzętu, wcale nie zajmującego wiele miejsca, i przede wszystkim chęci. 

Źródło: regiodom.pl/x-news

Podstawowy sprzęt do domowego browaru to:

  • gar ok. 30-litrowy, bo najczęściej warka, czyli jedna porcja piwa, ma około 20 litrów. Powinien być emaliowany albo ze stali nierdzewnej
  • pojemniki fermentacyjne, najczęściej stosowane są ok. 30 litrowe plastikowe, dopuszczone do kontaktu z żywnością (model z kranikiem stosowany przy fermentacji burzliwej ułatwia rozlew gotowego piwa)
  • termometr od 0 do 100°C, dopuszczony do kontaktu z żywnością
  • ballingometr, czyli cukromierz, tj. wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w brzeczce piwnej i piwie wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga (%).
  • łyżka drewniana, plastikowa lub metalowa o długości ponad 40 cm
  • jodowy wskaźnik skrobiowy, czyli popularny niegdyś płyn lugola, niezbędny do przeprowadzenia próby jodowej, podczas której określamy, czy skrobia, która jest zawarta w zacierze została przerobiona na cukry. Jeśli tak, to możemy przystąpić do filtracji piwa, jeśli nie, to musimy dalej zacierać.
  • środek dezynfekujący np. pirosiarczyn sodu
  • miarka do cukru/glukozy
  • rurka igielitowa do przelewania piwa
  • filtrator, może być z oplotu albo przedziurkowane wiaderko plastikowe (może to być pojemnik fermentacyjny tylko z dziurkami wywierconymi w dnie)
  • kapslownica i kapsle na etapie rozlewu
  • śrutownik, jeśli decydujemy się na samodzielne ześrutowanie słodu

PolecamyPyszne i zdrowe nalewki – z jakich owoców je robić 

Oprócz tego potrzebne będzie dodatkowe naczynie do przygotowywania wody do wysładzania (mniejszy garnek lub czajnik elektryczny) i biały talerzyk do przeprowadzenia próby jodowej.

– Zacier każdy z nas może spokojnie przygotować w kuchni – mówi Małgorzata Szudrowicz z centrumpiwowarstwa.pl. – Do warzenia domowego piwa nie są potrzebne specjalne dodatkowe pomieszczenia. Fermentacja odbywa się w pojemniku o pojemności ok. 30 litrów, który nie zajmuje dużo miejsca. Zależnie od rodzaju fermentacji trzymamy go w ciepłym pomieszczeniu (tzw. górna fermentacja – od ok. 15–16°C wzwyż) lub chłodniejszym (fermentacja dolna – ok. 12°C). 

Podstawowy osprzęt razem z surowcami kosztuje ok. 230 zł, garnek ok. 170 zł, ceny zestawów surowców zaczynają się od ok. 30–40 zł (ześrutowany słód, chmiel plus suche drożdże), młynek do śrutowania kosztuje ok. 200–230 zł. 

Zobacz: Budujemy piwniczkę na wino

Sam czas spędzony w kuchni trwa ok. 6 godzin łącznie z myciem sprzętu, które jest bardzo istotne. – Fermentacja trwa ok. miesiąca, ale wszystko zależy od stylu piwa. Kolejny etap to butelkowanie z dodatkiem cukru, żeby wytworzył się gaz. Mniej więcej po tygodniu do dwóch najszybsze style są gotowe do picia – dodaje Artur Szudrowicz z centrumpiwowarstwa.pl, prowadzący też portal browar.biz. 

Kolejne etapy warzenia piwa to:

  • przygotowanie składników (słód trzeba ześrutować, czyli rozdrobnić na specjalnych młynkach na grubsze kawałki, żeby łuska została, ale ziarno było zmiażdżone do wielkości ziaren kaszy jęczmiennej z widoczną łuską, która będzie służyła jako podłoże przy filtracji), 
  • zacieranie, czyli przetrzymywanie zacieru,  
  • gotowanie z chmielem,
  • schłodzenie albo za pomocą chłodnicy zanurzeniowej, a w zimie możemy nawet wystawić je na zewnątrz do schłodzenia,
  • dodanie drożdży.

Składniki potrzebne do robienia piwa w domu:

  • woda, najczęściej z kranu albo źródlana, nie mineralna (potrzebujemy jej ok. 30 litrów do samego zacierania plus woda do mycia).
  • słód, czyli ziarna jęczmienia lub pszenicy, które kiełkują i w słodowniach ten proces jest przerywany (można go kupić w sklepach internetowych). Eksperci nie polecają samodzielnego słodowania. Na 20-litrową warkę o ekstrakcie 12 Blg (zawartość cukrów przerabiana na alkohol) potrzebujemy ok. 4 kg słodu.
  • chmiel (okazuje się, że to w piwie przyprawa, stosowana zwykle w niewielkich ilościach) daje w piwie goryczkę, smak chmielowy, w zależności od gatunku np. cytrusowy albo żywiczny i aromaty (leśne, grejpfruta, mango). Chmielu potrzebujemy ok. 50 gramów, zależnie od warki.
  • drożdże piwowarskie (piekarnicze nie nadają się do robienia piwa) dolnej i górnej fermentacji. Na standardową warkę potrzebujemy ok. 10 do 12 gramów drożdży piwowarskich.

Kolejne etapy warzenia piwa to: zacieranie, wysładzanie, chmielenie, fermentacja i rozlew, następnie zabutelkowanie i leżakowanie.

Przeczytaj: Jak założyć przydomową winnicę

Zacieranie polega na wsypaniu słodu do wody i utrzymywaniu go w odpowiedniej temperaturze (podgrzewaniu i schładzaniu). Następnie zacier filtrujemy i wysładzamy wodą (przelewamy nią pozostałe łuski, żeby odzyskać cukier). Kolejny etap to dodawanie chmielu, następnie zadajemy drożdże do wystudzonej do temperatury nie więcej niż 30°C brzeczki, żeby doszło do fermentacji. Fermentacja burzliwa trwa ok. 7 dni.

Po tym młode piwo przelewa się delikatnie do zdezynfekowanego pojemnika fermentacyjnego na cichą fermentację, która trwa ok. 12 dni. Ostatni etap to rozlanie piwa do butelek i dodanie cukru, dzięki czemu powstaje alkohol. Zabutelkowane piwo pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, a potem przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu w możliwie niskiej temperaturze (8–12°C). Piwo jest gotowe do spożycia po 3–4 tygodniach leżakowania.

Na przygotowanie każdego rodzaju piwa podane są dokładne receptury, które można znaleźć w sklepach piwowarskich i na portalach poświęconych warzeniu piwa. 

Autor: Edyta Hanszke
0komentarzy