Sztućce srebrne, platerowane i oksydowane. Jak ich używać i dbać o nie

Jak usunąć rdzę z łyżki lub widelca? Czy sztućce można myć w zmywarce? Podpowiadamy, w jaki sposób korzystać z zastawy, aby wyglądała ładnie i służyła latami.
  • Sztućce

    Aby sztućce służyły nam dłużej, musimy je odpowiednio... konserwować

    Hefra
  • Eleganckie sztućce

    Do codziennego użytku nie powinniśmy używać tych samych sztućców, co na przyjęcie

    Hefra
  • Polerowanie sztućców delikatną ściereczką

    Polerowanie sztućców skutkuje tym, że dłużej będą wyglądały, jak nowe

    Hefra

Od tego czy sztućce są platerowane, wykonane ze stali nierdzewnej czy ze srebra, zależy ich trwałość i użytkowanie. 

Srebrne sztućce

Srebra stołowe od wieków cieszą się uznaniem. To z uwagi na walory użytkowe i estetyczne, dlatego, że nie wpływają na zmianę smaku potraw. Są bardziej higieniczne i "zdrowe" niż np. sztućce cynowe. Będą nam służyły przez lata, jeśli o nie zadbamy.

– Na srebrne sztućce niekorzystnie wpływa wilgoć, światło, dym tytoniowy, a nawet powietrze. W wyniku kontaktu z siarką i jej związkami, zawartymi w niektórych potrawach i gotowych produktach, np. rybach morskich, jajkach czy majonezie, sztućce pokrywają się siarczkiem, który jest przyczyną śniedzenia srebrzystej powierzchni. Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale może wyglądać mało estetycznie – mówi Małgorzata Otte z Fabryki Platerów Hefra. – Zabrudzenia usuniemy używając miękkich szmatek impregnowanych środkami czyszczącymi i past oraz płynów do czyszczenia sreber.

Dobrze wiedzieć: Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole 

Srebrne sztućce powinny być przechowywane w zamkniętych pojemnikach wyściełanych np. suknem. Powinniśmy je myć ręcznie, pojedynczo zaraz po skończeniu jedzenia, potem wytrzeć je do sucha i wypolerować.

Sztućce platerowane

Platerowane oznacza pokryte warstwą szlachetnego metalu, m.in. srebrem i złotem. Są równie trwałe. Wynalezienie techniki platerowania było rewolucyjnym wydarzeniem w historii złotnictwa. Skutkiem tego była produkcja sztućców imitujących srebrne. Celem platerowania jest zwiększenie wartości przedmiotu i jego jakości. Wówczas sztućce są odporne na korodowanie. Podobnie jak przedmioty ze srebra, wyroby platerowane też ozdabia się grawerunkami i herbami. Istotne jest, że trzeba je pielęgnować i konserwować, jak wyroby ze srebra. Podczas mycia należy uważać, żeby ich nie porysować. Odradzamy mycie ich w zmywarce.

Oksydowanie znaczy ozdabianie

Oksydowanie, czyli czernienie stali, zabezpiecza przed korozją i stanowi ozdobę samo w sobie. W niektórych fabrykach oksydowane są jedynie sztućce i galanteria stołowa wykonana w całości ze srebra bądź posrebrzana. Tzw. postarzone produkty są specjalnie matowe i ciemniejsze w zagłębieniach. Do usuwania plam z wyrobów oksydowanych nie używajmy wody z solą kuchenną lub solą. To dlatego, że po zanurzeniu w takim roztworze warstwa oksydowana częściowo zanika.

Stal szlachetna najpopularniejsza

Sztućce ze stali szlachetnej, czyli nierdzewnej, to najpopularniejsze sztućce. Powstają z połączenia stopu żelaza, węgla i chromu, z dodatkiem niklu. Są mniej odporne i wytrzymałe od srebrnych czy posrebrzanych, więc służą nam krócej. Do codziennego użytku są wystarczające, ale nie przystoi podawać ich podczas wykwintnych spotkań i przyjęć. Sztućce ze stali szlachetnej można myć w zmywarce. Tyle, że używanie proszków i silnych detergentów może skutkować pojawieniem się zarysowań i utratą blasku. 

Autor: Katarzyna Piojda
Współpraca: Hefra
0komentarzy