Składanie serwetek – by stół był elegancki (WIDEO)

Serwetki na stole są jak kropka nad „i”. Składanie serwetek nie jest wielką sztuką. Kto jednak nie wie, jak to zrobić, może zobaczyć u nas krok po kroku.
Dekoracyjnie złożona serwetka
Serwetki złożone w eleganckie kieszonki na sztućce będą wyglądać bardzo atrakcyjnie na naszym stole.

fot. kakisky (morguefile.com)

  • Dekoracyjnie złożona serwetka
  • Elegancko podana serwetka
  • Dekoracyjne składanie serwetek
  • Obrączka na serwetce
  • Serwetka z ozdobnym ceramicznym pierścieniem
  • Składanie serwetek

Dzisiaj trudno wyobrazić sobie wytworną kolację bez eleganckiego nakrycia stołu. Oto niektóre propozycje złożenia serwetek. To zajmie nam (a przynajmniej powinno zająć) tylko kilka minut.

Polecamy również: Układania talerzy i sztućców zgodnie z zasadami savoir-vivre 

Składanie serwetek w falę

Składamy kwadratową serwetkę na pół, potem jeden jej bok (połowę) rolujemy do środka. Drugi bok podwijamy, tworząc jakby niewielką falę (jeden "schodek"), w wyniku czego powstają jakby trzy części serwetki. Na takiej złożonej serwetce układamy sztućce. Od lewego boku serwetki (na pierwszym „schodku") kładziemy widelec, a na drugim (środkowym) – nóż. Trzeci „schodek" to rulon, który utworzyliśmy na samym początku. To ozdoba, na której nie kładziemy sztućców.

Zobacz wideo, jak złożyć serwetkę w falę


Copyright Duni AB 

Serwetka złożona w kopertę

Składamy serwetkę na dwie prawie równe części. Zginamy rogi serwetki po prawej stronie w ten sposób, żeby ich brzegi się łączyły. Lewą część serwetki składamy na pół tak, by jej koniec dotykał zagiętych już wcześniej rogów serwetki (jak koperta). Teraz całość składamy na pół, tzn. zagięte rogi (czyli dwa trójkąty) kładziemy na lewą część serwetki tak, żeby uformować kształt serwetki.

Dobrze wiedzieć: Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole   

Składanie serwetek w serce

Składamy serwetkę na pół, wzdłuż pionowej linii. Zgięcie ma znajdować się po lewej stronie. Zginamy serwetkę na wysokości mniej więcej jednej czwartej. Potem zginamy jeszcze raz taką samą część, jak zrobiliśmy to przed chwilą. Z tej części powstaje kieszonka. Im więcej części pozginamy, tym kieszonka będzie głębsza. Odwracamy serwetkę na drugą stronę. Jedną trzecią lewej części serwetki zginamy wzdłuż pionowej linii. Prawą część serwetki też zginamy, ale już tak, żeby jej dolna część była schowana pod lewą częścią kieszonki. Odwracamy serwetkę na drugą stronę.

Polecamy wideo, jak złożyć serwetkę w kształt serca


Serwetka złożona w wachlarz

Rozłożoną serwetkę składamy od góry do dołu w harmonijkę. Paski powinny mieć po około 2 centymetry szerokości. Złożoną w harmonijkę serwetkę składamy jeszcze na pół (powstają dwa wachlarze). Fałdki się nie rozlecą, gdy przed włożeniem serwetki do kieliszka zegniemy około 3 centymetrów jej dolnej części (niczym łodyga). Serwetkę umieszczoną w kieliszku formujemy w kształt wachlarza. 

Zobacz wideo, jak składać serwetkę w wachlarz


Copyright Duni AB

Jakie serwetki są najlepsze do składania

Papierowe serwetki może wyglądają na eleganckie, ale prawdziwie eleganckie i nadające szyku są te materiałowe. Najłatwiej jest ułożyć serwetki z delikatnie wykrochmalonego i wyprasowanego płótna. Popularne są również serwetki z adamaszku, lnu oraz tkaniny bawełniano-poliestrowej, która
przypomina len. Serwetki powinny współgrać z innymi elementami wystroju stołu, czyli talerzami, sztućcami czy dekoracjami na obrusie (np. wzory na obrusie mogłyby być takie same albo zbliżone do
motywu na serwetkach).  

Serwetkowy savoir vivre

Złożoną serwetkę należy położyć na talerzu do zakąsek albo ewentualnie po lewej stronie nakrycia, zaraz za sztućcami. Można ją także wetknąć w kieliszek. Siadając do stołu, serwetkę rozkładamy na kolanach. Kto umocuje ją sobie pod brodą, może spotkać się z dziwnymi uśmieszkami innych gości zgromadzonych przy stole. Dlaczego? Choćby dlatego, że serwetka nie może być mylona ze śliniakiem. 

Autor: Katarzyna Piojda
Wideo
  • Serwetka składana w harmonijkę
  • Serwetka składana w kieszonkę
  • kładana w kapelusz
  • Serwetka złożona w kształt motyla
  • Serwetka złożona w liść
0komentarzy