Serwis obiadowy – na co zwrócić uwagę przy jego zakupie

Serwis obiadowy najczęściej jest na 6, 12 albo 24 osoby. Jest wykonany choćby z porcelany lub szkła. Radzimy, co wziąć pod uwagę, wybierając obiadową zastawę stołową.
  • Serwis obiadowy

    Wiele z nas z pewnością pamięta kwieciste wzory na serwisach obiadowych, które zdobiły stoły podczas uroczystych obiadów organizowanych przez dziadków. Współczesna porcelana również może mieć te piękne i ponadczasowe ornamenty.

    Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież”
  • Zastawa stołowa

    Rola zastawy stołowej nie sprowadza się jedynie do korzystania z niej. Powinna też dobrze prezentować się na stole.

    Home&you
  • Codzienna zastawa obiadowa

    Minimalistyczne fasony naczyć z delikatnym, kwiatowym wzorem sprawią, że codzienny obiad stanie się najbardziej wyczekiwaną chwilą przez wszystkich domowników.

    Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież”

Naczynia kuchenne nie do pary, tzw. kombinowane zestawy, jakby z przypadku, to już przeszłość. Teraz nawet na co dzień, a nie tylko w święta, urodziny czy inne okolicznościowe okazje używamy zastawy od kompletu. Piszemy, jakimi kryteriami kierować się przy zakupie serwisu obiadowego.

Polecamy poradnik: Jak nakryć świąteczny stół

Liczba elementów w zestawie obiadowyn

Najpopularniejsze zestawy obiadowe przeznaczone są na 6, 12 albo 24 osoby, chociaż bywają takie na 48 osób, liczące ponad 70 elementów. Dla każdej osoby są trzy naczynia w wersji podstawowej: głęboki talerz (średnica około 21 centymetrów) do zupy, płytki talerz obiadowy (przeciętna średnica 25 cm) oraz talerzyk deserowy (średnica mniej więcej 19 cm). To najprostszy zestaw. Ten bardziej rozbudowany ma także wazę do nalewania zupy, bulionówki, sosjerkę oraz półmiski, salaterki, imbryk, pieprzniczkę i solniczkę. W najbardziej rozbudowanych pojawia się serwetnik, świeczniki, taca, talerz do jaj, flaczarki (do serwowania flaków) musztardniczka czy spodki pod bulionówki.

Modny serwis obiadowy

Zastawa stołowa najczęściej jest wykonana z porcelany, porcelitu, fajansu, czasem ze szkła, ceramiki kamionkowej (kamionki) czy nawet – w wersji eko – z biodegradowalnego bambusa.

Warto poznaćObiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole 

Biały serwis obiadowy to zestaw klasyczny, tradycyjny. Może mieć delikatne lub bardziej wyraziste ozdoby na obrzeżach. Modne są również pastelowe odcienie. Zdecydowane kolory naczyń pasują na co dzień, ale nie zawsze w święta, gdy stół jest elegancko udekorowany. Przyjęło się jednak, że zastawa do codziennego użytku nie pojawia się na stole właśnie od święta. Do zadań specjalnych jest przeznaczony bowiem inny serwis obiadowy.

Zakup jest objęty zazwyczaj 2-letnią gwarancją, ale może wydarzyć się tak, że po latach talerze się stłuką, a jednakowych już nie będzie w sprzedaży. Im mniej skomplikowane wzory i kształty naczyń, tym łatwiej będzie potem uzupełnić czy poszerzyć serwis o kolejne elementy.

Praktyczny jak zastawa stołowa

Naczynia nietłukące się, np. ze szkła arcoroc, są praktyczne w każdej kuchni. Ważne też, aby talerze, wazy i półmiski miały powierzchnię odporną na zarysowania oraz ścieranie. Na opakowaniu będzie podana informacja, czy naczynia można myć w zmywarce i czy te naczynia można używać w kuchence mikrofalowej. Wybrane komplety są przykładowo zdobione złotem i nie można ich ani myć w zmywarce, ani wkładać do mikrofalówki. 

Autor: Katarzyna Piojda
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Szukam w tym artykuliku czegoś, co można nazwać radą, na co miałbym zwrócić uwagę przy zakupie serwisu obiadowego. Poza banałami, zresztą prymitywnymi, nie ma w tym czymś nic wartościowego. Niestety...
Radek, 20.12.2017, 12:54