Przepis szefa kuchni na karpia w galarecie w innym wydaniu

Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, wybitnie smaczną i pięknie prezentującą się na stole.
  • Karp w galarecie w żółtym serem

    Karpia w galarecie, tradycyjne danie wielu polskich domów, można urozmaicić żółtym serem.

    MSM Mońki

Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży, zdrowy i niebanalny – jemy go przecież od święta. A przepisów na przyrządzenie tej ryby jest dziś bez liku. Dlatego forma i sposób jej podania nabierają jeszcze większego znaczenia. Karpia należy przygotować tak, aby był pyszny i zadowolił nawet jego sceptyków, nie pachniał nieprzyjemnie i nie zawierał ości. Z pewnością taka właśnie jest królewska ryba w galarecie. Dzięki dodatkom, kolorowym warzywom i żółtemu serowi, które wzbogacają potrawę, karp znakomicie prezentuje się na wigilijnym stole.

Zobacz również: Jak udekorować stół wigilijny i świąteczny 

Karp w galarecie to zdrowsza forma tradycji

Karp jest zdrową rybą, nie tak bardzo tłustą, jak powszechnie przyjęło się uważać. Porcja 100 g tej ryby zawiera jedynie 4–6 proc. tłuszczu oraz wiele pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Poza tym wiele witamin B i D oraz selenu, cynku, potasu. Między innymi dlatego karp nie powinien być ignorowany przez osoby dbające o zdrową dietę. Dodatkowo ta ryba podana w galarecie dostarcza więcej wartości odżywczych i jest nawet trzy razy mniej kaloryczna niż smażona. Porcja 100 g karpia w galarecie to ok. 60 kcal, smażonego zaś to ok. 180 kcal.

Karp w galarecie z żółtym serem – przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki:

  • włoszczyzna, 
  • średni karp, 
  • sól, 
  • biały pieprz do smaku, 
  • kilka plastrów żółtego sera (np. Edamskiego MSM Mońki),
  • natka z pietruszki, żelatyna, cytryna

Jak zrobić karpia w galarecie?
Warzywa pokrój w cząstki, rybę poporcjuj, zalej wodą, osól, gotuj razem
z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru. Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.

Polecamy: Przepis na grzańca

Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki. Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk. Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.

Dobra rada! Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych. 

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: MSM Mońki
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

wywaru z długo gotowanych ok. 10 głów karpiowych. Wtedy galareta ma smak, a żelatyny wystarczy odrobinka.
Asik , 21.12.2012, 09:00
zeby galareta byla krystaliczna galarete mozna przed ostudzeniem wyklarowac ubita piana z bialek,i nalezy przed wlozeniem ryby do gotowania wyciac oskrzela ,nie nalezy ryby gotowac na duzym ogniu,do wody dodajemy woszczyzne tak jak na wywar, smacznego!
Ryszard Pieciak ,byly pracownik rest.rybnej Tunek z lat 80, 22.12.2012, 02:01
Zgadza się Asik,galareta wtedy jest jak hryształ.
cook on the ship, 22.12.2012, 08:39