Nakrycie świątecznego stołu, czyli co i jak na nim ustawić

Zobacz, jak ułożyć na świątecznym stole sztućce, talerze i serwetki, aby było nie tylko zgodnie z zasadami savoir-vivre, ale także praktycznie.
  • Nakrycie świątecznego stołu

    Biała zastawa to zdecydowany „must have” w czasie wigilijnej kolacji. Nie dość, że pasuje do każdego stylu, to jest bardzo elegancka.

    AlmiDecor.com
  • Nakrycie wigilijnego stołu

    Piękny drewniany stów lepiej udekorować bieżnikiem, a nie obrusem, który przysłoni urodę mebla.

    Dekoria.pl
  • Świąteczny stół

    Wymiary obrusu należy dostosować do wielkości i kształtu stołu. Optymalny zwis materiału poza blat wynosi ok. 20–25 centymetrów.

    Dekoria.pl
  • Dekoracja świątecznego stołu

    Bieżnik i świąteczne podkładki pod talerze mogą śmiało zastąpić obrus.

    Dekoria.pl

Do Świąt pozostało już naprawdę niewiele czasu, dlatego warto sprawdzić, czy aby posiadasz komplet zastawy stołowej, która niezbędna będzie do przygotowania wigilijnego i bożonarodzeniowego stołu. 

Obrus – podstawą nakrycia świątecznego stołu

Nakrycie świątecznego stołu zacznij od doboru obrusa. Najlepiej sprawdzi się ponadczasowy, biały. Dzięki niemu stworzysz aranżację nie tylko klasyczną, ale i w stylu glamour czy nowoczesnym. Mile widziane są również nakrycia stołu w okazjonalnych barwach czerwonych, złotych, srebrnych lub zielonych. Pamiętaj jednak, aby zastawa nie była wówczas wzorzysta, gdyż dekoracja stanie się kiczowata, czego zapewne nie chcesz. Oczywiście, jeśli pragniesz podkreślić urodę swojego drewnianego stołu, zrezygnuj z obrusa na rzecz bieżnika (ułożonego wzdłuż stołu) lub bieżników (ułożonych w poprzek, na szerokość stołu). 

Warto przeczytaćSymbolika wigilijnych potraw 

Talerze, sztućce, szklanki i kieliszki na świątecznym stole

W zależności od oferowanego menu możemy wybrać jedno z dwóch typów nakryć: podstawowe lub rozszerzone, które różnią pod względem liczby wykorzystanych naczyń i sztućców. W obu nakryciach zacznij od położenia płaskiego talerza. Jeśli zależy ci na pięknym i efektownym nakryciu stołu, możesz dodatkowo zastosować ozdobny talerz, który spełni rolę podstawki i wyróżni się elementem dekoracyjnym lub kolorem (np. czerwonym czy złotym). Talerz do dania głównego powinien być duży. Jeśli zamierzasz serwować zupę, co w czasie Wigilii jest dość popularne, umieść na nim dodatkowo głęboki talerz albo bulionówkę, zwaną również flaczarką.

Zobacz poradnik wideo: Jak nakryć do stołu wigilijnego 

Po prawej stronie talerza umieść nóż lub kilka noży, kierując ostrza zawsze ku talerzom oraz łyżkę, a po lewej – widelec lub więcej, w zależności od wybranych posiłków. Sztućce deserowe oraz łyżeczkę do herbaty lub kawy połóż nad talerzem w pozycji poziomej.

Kieliszki do wody i napoju do dania głównego należy ustawić tuż nad czubkiem noża, po prawej stronie. Szkło do przekąsek umieść poniżej, lekko kierując je w prawo. Jeśli zamierzasz podać danie trzecie, to kieliszek do niego ustaw najwyżej, po lewo od tego do dania głównego. Serwetkę ułóż zaś obok widelca albo finezyjnie związaną czy złożoną umieść na talerzu. W tym przypadku do dekoracji możesz użyć gałązki jemioły albo świerka, aby stworzyć pełną świątecznego klimatu aranżację.

Polecamy poradnik: Jak składać serwetki, by stół wyglądał elegancko 

Oczywiście nie każdy z nas ma w domu ogromny stół i pełną zastawę dla całej, dalekiej rodziny, dlatego wraz z podaniem nowych dań możesz również ustawiać od początku talerze i kieliszki jak w przypadku dania głównego.

Aby całość prezentowała się symetrycznie i spójnie pod względem kompozycji, zadbaj aby sztućce deserowe ułożone były naprzemiennie, tj. widelczyk w prawą stronę, łyżeczka i nożyk w lewą.


Nakrycie bożonarodzeniowego stołu
Idealne ustawienie sztućców na bożonarodzeniowym stole.Fot. RitaE (Pixabay.com)

Nóż do dania głównego powinien być umieszczony dokładnie w linii widelca osoby siedzącej naprzeciwko. Aby goście czuli się swobodnie, nie zmniejszaj dystansu pomiędzy nakryciami o mniej niż 80–90 cm. Dzięki temu zostanie zachowana wygoda, co pozwoli na dłuższe rodzinne biesiadowanie. 

Autor: Nina Romanek
0komentarzy