Nakrycie stołu. Jak przygotować stół na wizytę gości

Lubimy chodzić do restauracji nie tylko ze względu na dobre jedzenie, ale także na miłą atmosferę i ładne wnętrza. Skorzystaj z eleganckich trików stosowanych przez restauratorów podczas kolejnego niedzielnego obiadu, świąt lub przyjęcia dla przyjaciół.
  • Aranżacja stołu

    Dekoracja z gałązek jest bardzo prosta do wykonania, a wygląda pięknie.

    rawpixel (Pixabay.com)
  • Elegancko podana serwetka

    Kolorowa tasiemka, którą przewiążemy serwetkę ze sztućcami doda elegancji nakryciu naszego stołu.

    Snufkin (Pixabay.com)
  • Romantyczne nakrycie stołu

    Nina Romanek
  • Wiosenne nakrycie stołu

    Zielony kolor napawa optymizmem. Idealnie pasuje na wiosenny i letni stół.

    maciej_05 (Pixabay.com)
  • Dekoracja stołu

    Taką dekorację możemy wykonać samodzielnie.

    Birte (Pixabay.com)
  • Kwiatowa dekoracja stołu

    Kilka kwiatków w prostym wazonie lub dekoracyjnej butelce będą stanowiły subtelną ozdobę stołu.

    debbieryan2009 (Pixabay.com)
  • Konwalie jako dekoracja stołu

    Wiosną, gdy bukiety tulipanów czy konwalii kosztują kilka złote, warto wykorzystać je do dekoracji stołu.

    Magdalena Kmita-Kulesza
  • Dekoracja stołu bukietem tulipanów

    Magdalena Kmita-Kulesza
  • Nastrojowe nakrycie stołu

    Jeśli zależy nam na zbudowaniu romantycznego nastroju przy stole, przydadzą się nastrojowe lampki.

    KlausHausmann (Pixabay.com)

Oto kilka sposobów na przygotowanie wyjątkowego nakrycia stołu.

Nakrycie stołu, czyli stoliczku nakryj się

To, co zwykle decyduje o wrażeniu elegancji w restauracji, jest odświętnie nakryty stół z białym obrusem. Na co dzień takie nakrycie jest zupełnie niepotrzebne i przesadzone, ale warto o nie zadbać wcześniej i mieć przygotowany zestaw na specjalne okazje. Oprócz obrusu przydadzą się również serwetki, na których ułożymy sztućce, a następnie położymy na kolanach podczas spożywania posiłku.

Polecamy poradnikObiadowy savoir-vivre – co i gdzie ustawić na stole 

Pusty stół warto ozdobić gustownym bieżnikiem oraz wazonem świeżych kwiatów. Tak przygotowane miejsce będzie zawsze gotowe w razie niezapowiedzianych gości oraz miłą wizytówką naszego domu.

Szef kuchni poleca

Kiedy zapraszamy gości albo przygotowujemy specjalną uroczystość, warto wykorzystać różne ozdoby, które każdy z nas ma w domu, aby tanim kosztem wykreować odświętny efekt. Do przygotowania pięknego stołu wystarczy kilka wstążek, kwiaty lub chociażby gałązki z domowego ogrodu.

Zwykłe serwetki będą wyglądały zupełnie inaczej, jeśli przewiążemy je kolorową tasiemką, a w środek włożymy gałązkę świerku, papryczkę albo sezonowy kwiat.


Dekoracyjnie podana seretka
Serwetkę możemy przewiązać nie tylko tasiemką, ale i sznurkiem. A włożony pod niego kwiatek doda elegancji nakryciu naszego stołu.Fot. rodrigozanholo (Pixabay.com) 

Jeśli spodziewamy się dużej liczby osób i nie chcemy zamieszania z doborem miejsc, wystarczy użyć wizytówek z imionami. Jeszcze oryginalniejsze będzie zastosowanie produktów, którego danego dnia będziemy spożywać. Imiona na dużym makaronie, wydmuszkach jaj albo karteczki w kolorowych babeczkach zrobią wrażenie na gościach. Masz mało czasu a stół wygląda nieatrakcyjnie? Rozsyp płatki róż na środku stołu oraz rozstaw kilka świeczek. Pięknie wyglądają pływające na wodzie tealighty w towarzystwie róż.

Zastawa stołowa

Oprócz dekoracji na stole istotna jest sama zastawa, na której podamy posiłki. Bardziej elegancko prezentują się dania podane na dużych talerzach. Jeśli jemy kilka posiłków, pamiętaj o przygotowaniu talerzy oraz sztućców na zmianę. Do ryb podajemy dwa widelce, a do mięsa nóż z ostrzami.

Wodę i wino przelej do karafki. Białe wino podajemy w kieliszkach na wysokich nóżkach, za które to trzymamy, by trunek nie nagrzewał się. Z kolei czerwone nalewamy do takich o zaokrąglonym, nieco pękatych kielichów, które śmiało możemy trzymać w dłoni. Jeśli podczas posiłku zamierzamy podawać kilka rodzajów alkoholi, postawmy kieliszki w kolejności spożywania napojów na górze talerza, zaczynając od prawej strony. 

Warto zobaczyćJak przechowywać zabawki  dziecka

Autor: Nina Romanek
0komentarzy

Polecamy