Koszyk ze święconką: jak go przygotować

Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest również w koszyczku ze święconką. Zobacz, co symbolizują poszczególne produkty w święconce. Jakie znaczenie ma to, co wkładamy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas przygotowań.
Koszyczek ze święconką
Współczesny koszyk ze święconką odbiega trochę od tradycyjnego sprzed wieków. Często pojawiają się w nim produkty, które lubimy, np. czekoladowy zajączek.

fot. ZM Pekpol

  • Koszyczek ze święconką
  • Wilekanocny stół

Święta Wielkiej Nocy to bogata, wielowiekowa tradycja. Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają VII wieku. A w Polsce znane są od XIV wieku.

Dowiedz się więcej o świętach: Wielkanoc w innych krajach. Co kraj, to obyczaj 

Zawartość koszyka ze święconką różni się nieco w zależności od rejonu Polski. Jednak nigdzie nie może zabraknąć w święconce następujących pokarmów:

  • baranka – symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią,
  • jajka –  znaku odradzającego się życia,
  • chleba –  symbol ciała Chrystusa,
  • kiełbasy i wędliny – symbolizujących dostatek, zdrowie i płodność,
  • wody – znaku przygotowania do nowego życia
  • soli – symbolu oczyszczenia,
  • ciasta – metafory umiejętności i doskonałości,
  • chrzanu – znaku siły fizycznej i krzepy.

A jak koszyk ze święconką wygląda dziś? Obok tego, co nakazuje tradycja, w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli czekoladowy zajączek i drobne upominki.

Warto dodać, że nawet samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Jednak symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku tego obrzędu. Z czasem najbardziej ewoluowało znaczenie mięsa.

Równie ważny jak święconka, jest stół wielkanocny. Zobacz: Pomysły na dekoracje świątecznego stołu

– Do XIX wieku, do koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie spożywano w ogóle mięsa – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol. – Przecież sam karnawał poprzedzający ten okres dosłownie oznaczał rezygnację z potraw mięsnych. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby, np. kiełbasę jałowcową lub myśliwską.

Aby tradycji stało się zadość, koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Należy go przyozdobić gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy