Kieliszki: jakie do jakich alkoholi?

Na większości spotkań towarzyskich wykorzystujemy trzy rodzaje szkła do alkoholu: kieliszek do wódki, szklankę na sok lub drinka i ewentualnie kufel lub dużą szklankę do piwa. Organizując jednak eleganckie przyjęcie warto wiedzieć, co z czym się je... tzn. pije.
  • Przedwojenne kieliszki

    Kieliszki na te są delikatne i subtelne, a przeżyły prawie 80 lat, w tym wojnę. Wszystkie o rozszerzającej się ku górze czaszy.

    (jmt)

Na przyjęcie ważnych gości wszystko gotowe. Stół przykryty eleganckim obrusem, nakryciom i sztućcom towarzyszą wymyślnie złożone serwetki. Dania podane w wyszukanej formie, a na środku pyszni się okazała dekoracja ze świeżych kwiatów. Czy czegoś brakuje w tym obrazku? Tak! Naczyń na napoje.

Przewidujący gospodarze ustawiają przy nakryciu każdego gościa kieliszki do wszelkich napitek, jakie mogą być pite w trakcie obiadu. Wyjątkiem są te do napojów serwowanych, jak drinki z drink-baru, czy szampan przyniesiony do toastu. Do obiadu serwujemy na ogół wina białe i czerwone, wódkę czystą i gatunkową, aperitify oraz napoje bezalkoholowe. Po posiłku, do deseru podamy koniak, brandy, słodkie likiery i whiskey, a także drinki i wina musujące. Wtedy też dostawimy odpowiednie szkło.

Najczęściej używane kieliszki i szklanki służą do:

  • wina czerwonego – o dużej, zwężającej się ku górze czaszy i średniej wysokości nóżce oraz pojemności na ogół 150–250 ml, można w nich podać również wino białe;
  • wina białego – niewielka czasza na wysokiej nóżce, wymuszająca trzymanie za nóżkę; dzięki temu nie ogrzejemy dłońmi trunku, który powinno się pić lekko schłodzony;
  • win deserowych i aperitifów – podobne do tych, w których serwujemy wino czerwone, ale mniejsze – o pojemności ok. 100 ml; są wśród nich kieliszki uniwersalne, w których podać można sherry, wermut, czy porto, ale też przeznaczone do każdego z wymienionych alkoholi z osobna;
  • wódki czystej - na nóżce albo bez o pojemności 30–60 ml; trzyma się je za nóżkę lub za grube dno;
  • wódek gatunkowych i likierów – podobnie jak te do wódki czystej pomieszczą 30–60 ml, wyłącznie na nóżce;
  • koniaku i brandy - pękata czasza o pojemności powyżej 230 ml na krótkiej nóżce, dzięki czemu kieliszek trzymamy za czaszę i ogrzewamy dłonią znajdujący się w nim alkohol, pozwalając na rozwinięcie pełni smaku i aromatu;
  • szampana i win musujących – smukłe, z reguły zwężające się ku górze kieliszki na wysokiej nóżce nazywa się fletami; mają pojemność 150–180 ml;
  • long -drinków – do alkoholi rozcieńczanych stosuje się smukłe, duże szklanki o pojemności od 150 do 350 ml;
  • short-drinków – kompozycja nierozcieńczonych alkoholi to np. martini z wódką; podamy je w kieliszku o rozszerzającej się czaszy i dość krótkiej nóżce;
  • whiskey – szeroka walcowata szklanka z grubego szkła i o grubym dnie; raczej rzadko podawana do obiadu.

Nie zapomnijmy też o wodzie. Podaje się ją w dużej szklance albo kielichu. Jeśli przy nakryciu nie ma osobnego naczynia na wodę, obowiązuje zasada, że nalewa się ją do największego.

Na eleganckim stole wszystko ma swoje miejsce. Również szkło. Zacznijmy od tego, że powinno pochodzić z jednego kompletu. Na ogół jednak kieliszki kupuje się partiami: osobno zestaw do czerwonego wina, osobno do białego, czy wódki. Kiedy rozsmakujemy się w koniaku, dopiero wówczas zaopatrujemy się w stosowne naczynia. Dlatego od początku warto starać się kupować kieliszki o jednym charakterze, które postawione obok siebie będą udawały komplet.

Przy ustawianiu kieliszków obok nakrycia obowiązują dwie zasady:

  • kolejność spożywania alkoholi – najbliżej ręki postawimy to naczynie, które będzie używane na samym początku;
  • wysokość – niższe z przodu, wyższe za nimi.

Przy tak zastawionym stole możemy przyjmować Bardzo Ważnych Gości i celebrować uroczyste okazje. 

Autor: Joanna Turakiewicz
0komentarzy