Jak przechowywać chleb? Zobacz dekoracyjne chlebaki (ZDJĘCIA)

By pieczywo było jak najdłużej przydatne, należy je właściwie przechowywać. Pomogą w tym designerskie chlebaki.
  • Pojemnik ceramiczny Serce, cena: 93,58 zł

    www.1002.pl
  • Pojemnik Orion cena: 184,32 zł

    www.1002.pl
  • Pojemnik Bread cena: 86,36 zł

    www.1002.pl
  • Ze stali nierdzewnej Połysk, cena: 29,14 zł lub 43,78 zł w zależności od rozmiaru

    www.1002.pl
  • Chlebak wiklinowy, cena: 48,72 zł

    www.1002.pl
  • Chlebak Bread kremowy: cena od 99, 37 zł

    www.1002.pl
  • Pojemnik Epso Red, cena: 73,06 zł

    www.1002.pl

Mogą być metalowe, wiklinowe, plastikowe, ceramiczne. Dostępność wzorów i kolorów jest tak duża, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie i do swojej kuchni. Metalowe będą pasowały do bardziej nowoczesnych wnętrz, ale znajdzie się także coś dla miłośników stylu retro.

Zobacz: Przepiśniki czyli kulinarne notatniki (ZDJĘCIA) 

Pamiętajmy, by nie przechowywać chleba w foliówkach, sprzyja to rozwojowi pleśni. Lepiej wsadzić pieczywo do lnianego worka. Odradzamy też trzymanie chleba w szafce, mogą się w niej zagnieździć drobne robaki np. rybiki albo mole spożywcze. Przy wyborze chlebaka zwróćmy uwagę, czy ma on wywietrzniki. W plastikowych lub metalowych modelach, dobrze jest wyłożyć dno lnianą ściereczką lub papierem śniadaniowym. Chlebaki trzeba często wietrzyć i czyścić.

Ile przechowywać chleb?

Chleb z pszennej mąki jest czerstwy już po dwóch dniach, pszenno-żytni po około 5-6 dniach. Najdłużej można przechowywać chleb żytni, czasami nawet tydzień. Jeśli jednym z jego składników są otręby, to zachowa świeżość jeszcze dłużej. 

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć więcej:

Autor: Zuza Gunia
0komentarzy