Syrop z cebuli na przeziębienie – jak go zrobić. Właściwości zdrowotne cebuli

Jesień kojarzy się nam ze spadającymi liśćmi i… ze spadkiem formy. Można nie dać się przeziębieniu, stosując domowe metody, choćby pijąc sok z cebuli. Może być on skuteczniejszy od lekarstw z apteki.
  • Cebula

    Świeża cebula odstrasza zapachem i "wzrusza", ale pomaga w walce z przeziębieniem. Warto sporządzić z niej cebulowy syrop.

    SteveBP (Pixabay.com)

Cebula to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Podobno trafiła do Europy z Azji, ale jej wędrówka na nasz kontynent nie była prosta.

Cebula prawdopodobnie była uprawiana (a w każdym razie - zbierana) już 5000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Na pewno uprawiano ją w starożytnym Egipcie, jakieś 3200 lat przed naszą erą. Dowodem na to są malowidła, przedstawiające m.in. cebulę, a także teksty i pozostałości tej rośliny znajdowane w grobowcach.

Warto przeczytać: Na co pomaga geranium, inaczej nazywane anginowcem

Cebula była też chętnie jedzona przez starożytnych Greków i Rzymian, a na jej właściwości lecznicze zwrócił uwagę m.in. Dioskurydes, lekarz żyjący w I wieku n.e.

Cebula oczywiście była znana też w średniowiecznej Europie i wówczas należała do najczęściej jadanych warzyw. Smażona cebula – albo ta serwowana na surowo – podkreśla smak potraw. Ma okropny zapach i doprowadza do łez, więc często jest traktowana przez nas po macoszemu. Jednocześnie kryje w sobie mnóstwo dobra, zwłaszcza ta na surowo, zatem powinniśmy docenić jej walory.

Cebula – właściwości zdrowotne

Cebula to istna bomba witaminowa. Znajduje się w niej:

  • witamina C (m.in. wzmacnia naszą odporność), 
  • witaminy z grupy B (wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego), 
  • witamina E (znana jako witamina młodości oraz płodności, na to też pomaga), 
  • witamina K (wspomaga krzepnięcie krwi),
  • witamina PP (usprawnia pracę mózgu), 
  • prowitamina A (korzystnie wpływa na nasz wzrok). 

Cebula zwiera również krzem, który odpowiada m.in. za zdrowe włosy i paznokcie, wzmacnia kości i stawy, chroni organizm przed zakażeniami. Dzięki siarce, występującej w tym warzywie, nasze włosy zachowują piękny wygląd, paznokcie nie łamią się i nie mamy problemu z trądzikiem. Cynk także jest obecny w cebuli. Wzmacnia naszą odporność, a do tego korzystnie oddziałuje na stan naszej skóry. Wapń, żelazo, sód i potas również ukryte są w cebuli.

Polecamy teżDomowe sposoby na przeziębienie 

Kto powinien sięgać po cebulę i syrop z cebuli

Dietę z surową cebulą w składzie zaleca się osobom chorującym na reumatyzm i artretyzm. Cebula wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Warzywo to pomaga zwalczyć nadciśnienie. Kto ma robaki, np. owsiki, tak samo powinien sięgać częściej po cebulę, bo ona zwalcza te pasożyty. Gronkowca również łatwiej zwalczyć, jeśli mamy cebulę w swojej diecie. Co za dużo, to niezdrowo: cebula działa moczopędnie, chociaż tę wadę można obrócić w zaletę, np. wtedy, gdy ktoś ma chory pęcherz.

Cebula jest też polecana na problemy skórne, m.in. trądzik i trudno gojące się rany. Wykorzystuje się ją w postaci okładów, nasączonych sokiem ze świeżej cebuli. Podobnie taki kompres pomaga, gdy mamy delikatne poparzenia oraz przynosi ulgę po ukąszeniach owadów.

Cebula wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Z tego względu traktowana jest, i słusznie, jak naturalny antybiotyk. Kaszel i katar to problem zwłaszcza jesienią – i zwłaszcza u dzieci, które nie potrafią jeszcze same wydmuchiwać nosa. To głównie z myślą o najmłodszych przygotowuje się syrop z cebuli. On bowiem przepędza bakterie, które zalegają w górnych drogach oddechowych. Co więcej: to stosunkowo tanie lekarstwo, łatwe do sporządzenia.


Pokrojona cebula do syropu
Cebula jest stosowana jako antidotum na przeziębienie. Dzieje się tak głównie dlatego, że zawiera substancje bakteriobójcze, które mogą pokonać nawet bakterie odporne na antybiotyki oraz minerały wzmacniające odporność organizmu (siarkę, magnez, krzem, cynk) i witaminę C.For. teresaterra (123RF)

Przepis na syrop z cebuli

Podajemy przepis: bierzemy 2–3 cebule i je obieramy, następnie kroimy i siekamy. Przesypujemy do naczynia i posypujemy 2–3 łyżkami cukru. Nie mieszamy, ale przykrywamy, np. talerzykiem lub gazą i odstawiamy na parę godzin (z reguły na przynajmniej 5 godzin) w ciepłe, suche miejsce. Niektórzy, aby cebula szybciej puściła sok, kładą naczynie z nią na gorący grzejnik. Są jednak i tacy, którzy mówią, że o wiele podwyższona temperatura przyczynia się do utraty części wartościowych składników cebuli. Po kilku godzinach sok należy przecedzić przez sitko, przelać do buteleczki, ewentualnie słoiczka, i zakręcić. Miksturę należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż tydzień. W tym czasie, jeśli regularnie spożywamy syrop z cebuli, katar powinien ustąpić, podobnie, jak pozostałe objawy przeziębienia.

Dawkowanie syropu z cebuli

To naturalne lekarstwo zaleca się podawać dzieciom (powinny one ukończyć rok) 2-3 razy w ciągu dnia, po jednej łyżeczce, natomiast dorośli mogą się kurować takim cebulowym sokiem, biorąc go 2-3 razy dziennie, ale po łyżce stołowej. Zamiast zwykłego cukru, do cebuli można dodać cukier trzcinowy albo miód naturalny, o ile ktoś nie jest na niego uczulony. Aby zabić zapach cebuli, można także dodać parę kropel soku z cytryny.

Więcej na tematNietypowe domowe zastosowania soku z cytryny 

Dorośli w jeszcze jeden sposób wykorzystują domowej roboty sok z cebuli. Nasączają wacik tym sokiem i przykładają do zakatarzonego nosa – swojego albo dziecka (ze względów bezpieczeństwa, wacika nie wolno wkładać do nosa). Oddychanie powinno stać się lżejsze.

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli

To specyficzne warzywo wywołuje u nas płacz. Dzieje się tak dlatego, że podczas krojenia cebuli, przerywane są komórki cebuli – tak to można obrazowo wytłumaczyć. Wtedy lotne składniki uwalniają się i trafiają do powietrza. W konsekwencji mamy podrażnioną śluzówkę oczu, a przez to oczy zaczynają nam łzawić. Nie powinno się w takim przypadku przecierać oczu ręką. Tym bardziej, że na dłoniach mamy pewnie jeszcze sok z cebuli, co pogorszyłoby sprawę. Trzeba po prostu przerwać krojenie i oddalić się na chwilę, wcześniej otwierając na moment okno. Niektórzy przekonują, że mniej „wzruszająca" jest cebula, która tuż przed krojeniem była przechowywana w lodówce, lecz ten pogląd ma także przeciwników. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy