Robaki w mące, kaszy, ryżu, cukrze – jak je zwalczyć

Otwierasz nową torebkę cukru albo makaronu i aż się cofasz, gdy widzisz pełzające robaki. Podpowiadamy, jak pozbyć się robaków z artykułów sypkich w naszej kuchni.
  • Artykuły sypkie

    Lepiej nie zostawiać w kuchni napoczętego otwartego opakowania. Wtedy bowiem robaki mają ułatwiony dostęp do zawartości.

    Pixabay.com (Monsterkoi)

Mąka, kasza, cukier, ryż, makaron, nawet kakao, płatki kukurydziane i muesli mogą mieć nieproszonych gości. Zdarza się, że nawet w orzeszki lub karmę dla kota czy psa wkradaj się robaki. To intruzi, którzy jakimś cudem weszli do opakowania. Mogliśmy robaki przynieść już ze sklepu albo w kuchni nam się pojawiły i przedostały do środka opakowania.

Ekologiczni pseudoturyści

Lepiej nie zostawiać napoczętego otwartego opakowania z mąką, kaszą czy ryżem. Wtedy bowiem robaki mają ułatwiony dostęp do jego zawartości. Nawet, gdy jest ono zamknięte, mogą je przegryźć, jeśli jest z folii lub papieru. Niektóre insekty składają nawet po 400 jajeczek, więc walka z nimi przypomina walkę z wiatrakami. Niektórzy mówią, że robaki to ekologiczni turyści, bo zawsze upodobają sobie tzw. artykuły spożywcze pochodzenia naturalnego. Do śmiechu jednak nie jest. Wiemy na szczęście, jak zlikwidować robaki.

Polecamy poradnik: Wszystko o mące w naszej kuchni

Pozbądź się opakowania

Najpierw wyrzuć wszystkie zaatakowane przez robaki produkty. Nie da się „wyłowić" szkodników, a tym bardziej ich larw, więc pozbądź się opakowania z całą – tą chcianą i niechcianą – zawartością. Dokładnie przetrzyj wilgotną szmatką wszystkie półki w szafce, w której trzymałeś produkty (z robalami). Warto także odkurzyć je odkurzaczem, wtedy rura zassie to, co schowało się w zakamarkach. Na koniec warto przetrzeć kuchenne półki roztworem wody z octem.

Wstrętne robale

Mklik mączny (mól mączny) wyglądem przypomina ćmę, czyli motyla nocnego. Mole spożywcze (kuchenne) są podobne. Jeśli owady są czarne i wyglądają jak chrząszcze, ale w wersji mini, mogą to być wołki zbożowe. Żywiak chlebowiec to również mały chrząszcz, lecz brązowy, a nie czarny. Nie tylko te robaki pojawiają się w opakowaniach.

Naturalne sposoby na pozbycie się robaków

Na półkach, na których przechowujesz artykuły sypkie, połóż kilka goździków albo pokruszonych liści laurowych, najlepiej rozłóż je w kilku miejscach. Zapach cynamonu albo pieprzu również nie jest dla niektórych miły.

Olej na do widzenia

Miseczka, wieczko od słoika albo choćby naparstek lub zakrętka od butelki, do której wlejesz oleju, też powinna być skutecznym sposobem. Olej jest niemal bezwonny, ale robaki wchodzą do miseczki i się w nim topią.

Olejek nie do zniesienia

Aromaty, które dla ludzkiego nosa są przyjemne, bywają ohydne dla robaków. To m.in. dlatego warto włożyć do szafki z artykułami sypkimi np. naparstek lub wacik nasączony olejkiem eukaliptusowym, waniliowym, cytrynowego czy lawendowym. Jedne insekty same się wyprowadzą, a inne – nie przeżyją woni.

Robaki nie lubią cytrusów

Nie wyrzucaj skórki pomarańczy i tej od cytryny lub grejpfruta. Możesz je włożyć do szafki, gdzie trzymasz cukier, mąkę, ryż, sól, groch i inne artykuły sypkie. Zapach cytrusów odstrasza insekty, a poza tym powoduje, że w szafce świeżo, rześko pachnie.

Tektura ku pomocy

Dziwne, ale prawdziwe: rozłóż na półce tekturę posmarowaną sztucznym miodem albo klejem. Zostaw najlepiej na noc. Robaki, które ukryły się w rowkach, wypełzną lub wylecą ze swoich kryjówek i staną na takim „podłożu". Tyle że już z niego nie oderwą się.

Warto też przeczytać: Jak pozbyć się rybików cukrowych 

Zamrażanie

Są i tacy, którym szkoda wyrzucić cukru, mąki, ryżu czy innych zaatakowanych produktów. Jest i na to sposób: opakowania trzeba wstawić na parę dni do zamrażarki albo wystawić na balkon, o ile panuje mróz. Żywności nic nie powinno się stać, ale szkodniki i larwy powinny zostać zabite przez niską temperaturę. Pytanie tyko, czy to zabieg warty zachodu? Naszym zdaniem nie. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy

Polecamy