Przypalony garnek lub patelnia – jak usunąć spaleniznę

Każdemu zdarza się przypalić garnek lub patelnię. Radzimy, jak domowymi sposobami pozbyć się spalenizny z przypalonych garnków i patelni.
  • Przypalona patelnia

    Jeśli masz delikatną skórę dłoni, to przed czyszczeniem przypalonego naczynia załóż gumowe rękawice.

    Magdalena Kmita-Kulesza

Zwykle przypalone naczynie można jeszcze uratować za pomocą prostych domowych sposobów. Wypróbuj nasze porady na przywrócenie blasku przypalonym garnkom.

Sól, płyn do naczyń i zmywak – niezawodne trio

Większość przypalonych naczyń można wyczyścić stosując sól kuchenną. Do naczynia wystarczy wlać mocno osoloną wodę i zostawić ją w nim na dwanaście godzin. Po upływie tego czasu musimy zagotować wodę w garnku, doprowadzając do wrzenia i utrzymując ją w tym stanie przez 10 minut. Następnie dodajemy odrobinę płynu do mycia naczyń, by ułatwił pozbycie się tłuszczu i szorujemy przypalone miejsce gąbką kuchenną.

Polecamy poradnikJak usunąć kamień i osady z mydła w łazience 

– Usuwając przypalone resztki jedzenia, musimy uważać, żeby nie uszkodzić ochronnej warstwy garnka lub patelni. W naczyniu z porysowanym dnem potrawy szybko się przypalają. Dlatego nie stosujmy ostrych przedmiotów, noży czy druciaków. Jeśli zabrudzenia są wyjątkowo trudne do zlikwidowania, możemy najpierw użyć drewnianej lub plastikowej łopatki, a następnie zastosować zmywak. Warto wybrać taki, który ma poliuretanową warstwę ścierną. Poradzi on sobie nawet z największymi zabrudzeniami – mówi Magdalena Jaklewicz, ekspert marki Vileda.

Sól kuchenna sprawdza się dobrze jako środek do czyszczenia patelni teflonowych i akcesoriów ze stali.

Soda oczyszczona i ocet – w walce z silniejszymi zabrudzeniami

Jeśli naczynia są mocniej przypalone, warto zastosować mieszankę sody oczyszczonej i octu spirytusowego. Te ekologiczne środki czyszczące zawsze warto mieć pod ręką. Najpierw należy pokryć przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalać octem i dodać gotującą się wodę, pokrywając przypalone miejsce.

Poznaj: Ekologiczne środki do sprzątania mieszkania 

W wyniku połączenia sodą z octem i wrzącą wodą powstanie reakcja i wytworzy się piana. Mieszankę pozostawmy w naczyniu na kilka minut, a następnie wylejmy. Na koniec użyjmy ostrej gąbki, ale takiej, która nie uszkodzi warstwy ochronnej garnka i usuńmy pozostałości spalonego jedzenia. Na koniec wystarczy umyć garnek lub patelnię wodą i płynem do naczyń.

Uwaga! Octu z powodzeniem możemy używać do czyszczenia przyborów aluminiowych i ze stali nierdzewnej, a nie powinniśmy stosować go do garnków emaliowanych.

Czyszczenie przypalonych naczyń – czego unikać 

Zanim przystąpimy do ratowania spalonego garnka, zwróćmy uwagę na materiał, z którego jest on wykonany. Nie wszystkie naczynia czyści się tymi samymi metodami, bo niektóre materiały można nieodwracalnie uszkodzić.

Dla przykładu wydawać by się mogło, że środek do czyszczenia piekarnika będzie naszym sprzymierzeńcem w walce z przypaleniami. Nic bardziej mylnego, zawarte w nim substancje wywołujące ścieranie mogą zniszczyć akcesoria kuchenne wykonane z emalii, stali nierdzewnej i pokryte powłoką teflonową.

Unikajmy również agresywnych środków do czyszczenia WC, środków wybielających i zawierających amoniak – zdecydowanie nie nadają się do czyszczenia garnków. Z rozsądkiem stosujmy też tabletki do zmywarki, chociaż są skuteczne, to można je używać jedynie do czyszczenie rondli emaliowanych. – Jeśli chcemy, aby naczynia posłużyły nam dłużej, starajmy się czyścić je delikatnie. Zdecydowanie unikajmy metalowych zmywaków, które mogą porysować garnek i uszkodzić teflon – radzi Magdalena Jaklewicz.

Przeczytaj również: Nietypowe zastosowanie coli w domu 

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: Vileda
7komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (7)

Witam, ja użyłem prostrzej metody, na przypaloną patelnię ceramiczną oraz na garnek stalowy. Zasypać dno sodą kaustyczną (kretem) niedużo, dodać ew kroplę płynu do mycia naczyń zalać wodą i podgrzewać na "gazie". Najlepiej robić pod wyciągiem (woda paruje). Szpatułką plastykową i lub gąbką za pomocą widelca usunąć delikatnie nierozpuszczony osad. Patelnia jak Nowa :)
anonim, 18.12.2017, 21:48
Ja używam patelni philipiaka z dnem groszkowym dzięki któremu potrawy nie przywierają do niego a nawet pozwala ono też na smażenie bez tłuszczu.
Patrycja, 01.02.2018, 21:03
Samażenie bez tłuszczu? Może coś więcej napisać w tym temacie Patrycjo?
sowula, 05.02.2018, 19:03
Witam! Sowula, instrukcję smażenia bez tłuszczu na patelni groszkowej Philipiak znajdziesz na stronie philipiakexpert.pl w zakładce "Smażenie". Zapraszam! Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Marta Kowalewska, 08.02.2018, 11:00
Tak sie zastanawiam czy na patelnię jest jakaś gwarancja? Ja akurat jestem delikatna do naczyń, ale niektórzy jadą przecież druciakiem po delikatnych powierzchniach, zupełnie bez sensu.
Gertruda , 17.06.2018, 12:27
Witam! Gertruda na nasze naczynia oraz patelnie udzielamy 25-letniej gwarancji. Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Marta Kowalewska, 17.06.2018, 19:38
Najlepiej to nie przypalać no ale cóż różnie się zdarza, na szczęście tez mam z philipiaka i mogę smażyć bez tłuszczu.
Lajula, 31.05.2018, 18:34