Olej rycynowy: na co i jak działa, jak go używać? Właściwości i zastosowanie

Olej rycynowy to ostatnio bardzo popularny kosmetyk do pielęgnacji. Dowiedz się, jakie właściwości ma olejek rycynowy, kiedy warto go stosować i jak używać.
  • Olej rycynowy - kiedy i jak go stosować?

    Olej rycynowy to bardzo tani i łatwo dostępny produkt o wszechstronnym zastosowaniu w kosmetyce.

    HomeMaker, pixabay.com

Olej rycynowy pozyskuje się z ziaren rącznika pospolitego. Jest bardzo gęsty i dosyć trudno go zmyć, lecz warto go stosować, gdyż ma wyjątkowe właściwości lecznicze i pielęgnujące. Co więcej, produkt ten kosztuje zaledwie kilka złotych i jest dostępny w każdej aptece. Butelka o pojemności 100 ml kosztuje zazwyczaj nie więcej niż 10 zł. Olej rycynowy działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, ma też właściwości przeczyszczające.

Polecany artykuł: Naturalne kosmetyki z produktów spożywczych

Lecznicze i pielęgnujące właściwości olejku rycynowego na skórę

Kwas rycynolowy zawarty w oleju rycynowym działa leczniczo na trądzik. Jeśli zmagamy się z problemami z cerą, warto zastosować ten kosmetyk aby złagodzić zmiany skórne. W tym celu musimy najpierw otworzyć pory skóry, przykładając do twarzy ręcznik zamoczony w ciepłej wodzie. Następnie wystarczy posmarować zmienione miejsca olejem i pozostawić na noc.

Innym zastosowaniem oleju rycynowego jest rozjaśnianie przebarwień na skórze. Zaleca się wcieranie olejku rycynowego w ciemniejsze miejsca na skórze 2 razy dziennie.

Olej rycynowy to również sposób na zapobieganie zmarszczkom. Wystarczy nałożyć niewielką ilość kosmetyku na skórę w okolicach oczu i zostawić na noc, zapobiegniemy w ten sposób powstawaniu tzw. kurzych łapek. Zawarte w olejku witaminy A i E oraz kwasy tłuszczowe omega-6 wzmacniają włókna kolagenowe i odżywiają cerę. Jeśli chcemy zastosować olej jak maseczkę i nanieść go na całą twarz, pamiętajmy, aby usunąć preparat po 2 godzinach.

Warto poznać10 naturalnych kosmetycznych rozwiązań na suchą skórę

Działanie regeneracyjne oleju rycynowego można wykorzystać stosując go na podrażnioną lub poparzoną skórę. W tym celu zmienione chorobowo miejsce posmarujmy tym kosmetykiem i pozostawmy przynajmniej na 30 minut.

Olej rycynowy na porost rzęs

Zdolność oleju rycynowego do pobudzania cebulek włosów możemy wykorzystać stosując olej jak serum przyspieszające wzrost rzęs. Wiele kobiet stosuje olej rycynowy zamiast popularnych odżywek do rzęs. Preparaty te zawierają bowiem bimatoprost, który ma wiele działań niepożądanych, nie jest więc całkowicie bezpieczny. Ponadto, drogeryjne odżywki do rzęs są drogie - kosztują zwykle kilkadziesiąt złotych. Regularne nakładanie oleju rycynowego u nasady rzęs wzmocni je i przyspieszy ich wzrost. Podczas aplikowania produktu bądźmy jednak ostrożni, gdyż olej rycynowy jest bardzo gesty, łatwo zatem przesadzić z jego ilością.

Olej rycynowy na porost rzęsOlej rycynowy można stosować jako odżywkę na porost rzęs.
Fot. Pixabay.com

Olej rycynowy na włosy – jak stosować?

 Olej rycynowy można stosować zarówno na skórę głowy, jak i na włosy. Wcieranie olejku w skórę głowy to sposób na szybszy porost włosów. Jeśli jednak mamy problem z ich wypadaniem, zachowajmy ostrożność, gdyż gęsta konsystencja produktu może spowodować utratę kosmyków. Olej rycynowy to także remedium na rozdwajające się końcówki włosów, ma też doskonałe właściwości nabłyszczające. Ze względu na problematyczną konsystencję i zdolność do przesuszania włosów, najlepiej stosujmy rycynę jako dodatek do maseczek, bądź mieszajmy ją z innymi olejami (np. kokosowym). Warto wiedzieć, że podgrzanie olejku zmieni jego gęstość i znacznie ułatwi aplikację.

Zobacz też: Olejek z drzewa herbacianego – zastosowanie i właściwości 

Olej rycynowy na paznokcie

Jeśli borykamy się z problemem suchej skóry na dłoniach, a nasze paznokcie są słabe i łamliwe, sięgnijmy po olej rycynowy. Działa on wzmacniająco i regenerująco na płytkę paznokcia, poprawia  kondycje skóry na dłoniach. Olejek rycynowy możemy wcierać w paznokcie i skórki lub zanurzać palce w miseczce z podgrzanym olejem.

Leczenie zaparć za pomocą oleju rycynowego

Olej rycynowy to także doraźna pomoc w przypadku problemów z zaparciami. Pośrednie działanie drażniące na ścianki jelit wywołuje ich intensywniejszą perystaltykę. Dawkowanie produktu opisane jest na jego etykiecie.

Olej rycynowy – przeciwwskazania i przechowywanie

Stosowania olejku rycynowego powinny unikać blondynki, gdyż może on przyciemniać włosy oraz osoby z włosami rozjaśnionymi – olej może dodatkowo przesuszyć takie kosmyki. Uważajmy, jeśli mamy problem z wypadaniem włosów, gęsta konsystencja olejku utrudnia jego zmycie i może doprowadzić do utraty kosmyków. Olej rycynowy przechowujmy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Uwaga! Jeśli mamy skłonność do reakcji uczuleniowych, zachowujmy szczególną ostrożność podczas stosowania oleju rycynowego. 

To może Cię zainteresować: Wazelina – do czego się przydaje. Zaskakujące zastosowania 

Autor: Marianna Leśniewicz
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Jako kosmetolog pracujący w http://panorama-morska.pl podkreślam, że olejek rycynowy nie tyle działa na płytkę paznokcia, co na skórki oraz na wał okołopaznokciowy. Ma działanie przede wszystkim nawilżające.
Health Resort & Medical SPa Panorama Morska, 14.03.2019, 14:27