Jak wyczyścić piekarnik? Domowe sposoby na czysty piekarnik

Często brakuje nam czasu, siły albo po prostu pamięci do umycia piekarnika po każdorazowym z niego skorzystaniu. Zobacz, jak doczyścić brudny i przypalony piekarnik.
  • Sposoby na czysty piekarnik

    Jeśli piekarnik wymaga tylko odświeżenia, to użyj mieszanki wody i octu (w proporcji pół na pół). Jeżeli ruszt w piekarniku wymaga czyszczenia, to spalenizny pozbędziesz się, zanurzając go na kilka godzina w misce w wrzątkiem i szklanką octu.

    Magdalena Kmita-Kulesza

Gdy z różnych powodów zapuścimy swój piekarnik, to często nie wiemy, jak właściwie zabrać się za ten sprzęt, aby nie narazić się na przeniknięcie do jedzenia chemii zawartej w produktach do sprzątania. Oto kilka sposobów, dzięki którym wyczyścisz nie tylko świeżo ubrudzony piekarnik, ale także ten już przypalony. Pamiętaj, że dbanie o niego systematycznie pozwoli uniknąć przykrego zapachu podczas pieczenia.

Polecamy również poradnikDomowe sposoby na porządek w mieszkaniu 

Od czego zacząć czyszczenie piekarnika

Zanim przystąpisz do mycia piekarnika, wyjmij wszystkie półki i namocz je w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, pozostawiając w zlewie, misce lub brodziku. Jeśli w piecu znajdują się okruchy, np. pozostałości po suszeniu grzybów, zmieć je za pomocą czystej szczotki.

Jak i czym czyścić przypalony piekarnik

Następnie przygotuj swoją własną miksturę czyszczącą, mieszając w miseczce kilka łyżeczek sody oczyszczonej, octu spirytusowego oraz wody tak, w takich proporcjach, by otrzymać miękką papkę. Jeśli masz dużo starszych, przypalonych miejsc, możesz dodatkowo dosypać do mikstury sól, która niczym peeling usunie stwardniałe fragmenty jedzenia.

Przygotowany środek nakładaj na całą powierzchnię, używając ściereczki lub szczoteczki do zębów i pozostaw na chwilę. W tym czasie możesz umyć przygotowane wcześniej półki, w razie potrzeby spryskując je octem przelanym do atomizera. Po upływie kilku minut przystąp do rozcierania papki, dodając wcześniej troszkę wody lub octu. Kiedy przestaniesz czuć pod palcami zaschnięte, chropowate powierzchnie, zmyj dokładnie sodę za pomocą wilgotnej szmatki.

Czyszcząc piekarnik, nie zapomnij o wentylatorze. Nie wkładaj do niego papki, ponieważ trudno będzie ci ją usunąć, co może doprowadzić do jego zapchania. W tym przypadku również najlepiej sprawdzi się roztwór z wody i octu albo środek do czyszczenia grilla, który dostosowany jest do mycia sprzętu przeznaczonego do kontaktu z żywnością.

Przeczytaj: O porządkach bez chemii, czyli domowe triki z wykorzystaniem octu 

Aby nie dopuścić więcej do zaschnięcia resztek jedzenia, przemywaj piekarnik szmatką z octem za każdym razem, gdy z niego skorzystasz. Niemiły zapach szybko się ulotni, a ty będziesz się cieszyć świeżym i funkcjonującym w zgodzie ze zdrowiem sprzętem.

Jeśli z powodu silnych i długotrwałych zabrudzeń nie jesteś w stanie usunąć spalenizny, pozostaje ostatnia deska ratunku – folia aluminiowa, którą wykładasz dno piekarnika. Z tak ułożoną folią używaj piekarnika jak zwykle, a wkrótce brud pod folią, niemożliwy do umycia, zamieni się w popiół. A ten łatwo usuniesz za pomocą zmiotki lub wilgotnej ściereczki. 

Dowiedz się: Jak uratować przypalony garnek lub patelnię

Autor: Nina Romanek
6komentarzy