Jak układać naczynia w zmywarce. Czego nie wkładać do zmywarki i lepiej umyć ręcznie

Zmywarka to praktyczne urządzenie, które na co dzień bardzo ułatwia nam życie. Jej skuteczność zależy jednak od tego, czy woda i detergenty dotrą do każdego zakamarka tego urządzenia. Dlatego własnie tak istotne jest odpowiednie załadowanie zmywarki.
  • Zmywarka do naczyń

    Zmywarka umyje nam dokładnie naczynia oraz sztućce, pod warunkiem, że je odpowiednio ułożymy na półkach.

    Rudolf Langer (Pixabay.com)

Jeżeli po wyjęciu ze zmywarki na talerzach, szklankach i sztućcach nadal widać resztki jedzenia lub smugi, może to być wina zmywarki, częściej jednak wina leży po stronie użytkownika.

Zanim włożysz naczynia do zmywarki

Przed włożeniem naczyń do urządzenia usuń z nich pozostałości jedzenia, a ze szklanek, filiżanek i kubków – fusy po herbacie czy kawie. Takie resztki mogą bowiem zatkać odpływ w zmywarce lub urudniać proces mycia naczyń.

Co położyć na górze, a co na dole zmywarki

W zależności od producenta, zmywarki posiadają różny układ koszy na naczynia oraz pojemników na sztućce. Z reguły mają jednak 2 poziomy, górna część przeznaczona jest na szklanki i kubki, natomiast dolna na talerze, garnki, patelnie oraz sztućce.

Na temat: Zmywarka w domu - praktyczny sprzęt czy gadżet 

Ładowanie zmywarki najlepiej zacząć uładając naczynia jak najgłębiej. To znaczy: pierwsze naczynia wkładamy bliżej tylnej ścianki zmywarki, a kolejne coraz bliżej przodu. Szklanki i kubki kładziemy na górnym koszyku dnem do góry, tak aby woda i detergent mogły dotrzeć do ich wewnętrznej części. Ta sama zasada dotyczy miseczek i salaterek. Należy jednak pamiętać, żeby nie nakładać jednej szklanki (miski, salaterki) na drugą. Zmywarka umyje wówczas tylko tę znajdującą się pod spodem, zaś szklanka na nią nałożona nadal będzie brudna, bo woda i detergent nie będą miały do niej dostępu.

Na dolnym koszyku lądują talerze i talerzyki, które ustawiamy pionowo, pamiętając, aby zachować między nimi wolną przestrzeń. Zbyt blisko ułożone naczynia nie zostaną domyte, należy więc unikać przeładowywania zmywarki.

Jeśli urządzenie jest na tyle pojemne, że zmieszczą się w nim mniejsze garnki lub patelnie (o ile nadają się do mycia w zmywarce), to wkładamy je również dnem do góry. Najlepiej wówczas ułożyć je przy bocznych ściankach zmywarki, a talerze – na środku. Dzięki temu woda lepiej będzie krążyć po wnętrzu zmywarki i dotrze do wszystkich naczyń.

Odpowiednie miejsce na sztućce

Łyżki, łyżeczki, widelce i noże wkładamy do specjalnego, wyjmowanego koszyczka znajdującego się zwykle na dolnym poziomie. Sztućce umieszczamy w koszyczku trzonkiem do dołu, z wyjątkiem ostrych noży, które najlepiej umieścić ostrzem do dołu (unikniemy w ten sposób ryzyka uszkodzenia innych naczyń, w szczególności tych szklanych). Są też tacy, którzy twierdzą, że noży w ogóle nie powinno myć się w zmywarce, bo szybciej mogą one się tępić. Długie przybory kuchenne, takie jak chochle do zupy, łyżki do makaronu, ubijaczki itp. można włożyć pomiędzy szklanki w górnej części zmywarki, o ile znajdzie się tam wolne miejsce.

Należy też uważać, aby dużych talerzy czy innych dużych naczyń nie kłaść przy brzegu, czyli przy samych drzwiczkach zmywarki, w pobliżu zamykanego pojemnika na tabletkę do zmywania. Ustawione w tym miejscu naczynia mogą zablokować pojemnik i uniemożliwić rozpuszczenie się tabletki do zmywania.

Obejrzyj filmik: Test zużycia wody - lepsze zmywanie ręczne czy w zmywarce 

Czego nie myć w zmywarce do naczyń

Większość naczyń można bez obaw myć w zmywarce, istnieje jednak kilka wyjątków. Lepiej nie ryzykować umieszczania w zmywarce naczyń z delikatnego (cienkiego) szkła, kryształów, porcelany, rodzinnych sreber, naczyń ręcznie malowanych lub ręcznie zdobionych (chemikalia skutkują ścieraniem się wzorów).

Drewniane deski do krojenia czy sztućce z elementami drewnianymi też lepiej myć ręcznie niż w zmywarce - mogą pęknąć lub się odkształcić. Sztućce zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej i bez problemu można je myć w zmywarce. Natomiast w przypadku tych wykonanych z aluminium ryzykujemy, że zmienią kolor. Nie zaleca się więc wkładania ich do tego urządzenia. Tak samo w przypadku garnków, rondli i patelni pokrytych teflonową powłoką, która w trakcie zmywania może się odkleić od powierzchni naczynia. Podobnie rzecz ma się z żeliwnymi patelniami (stosunkowo szybko rdzewieją) oraz garnkami emaliowanymi (to te, które w środku są zwykle białe). Mycie w zmywarce może bowiem powodować odpryskiwanie tych powłok. Do mycia automatyczngo nie nadają się również kubki termiczne, naczynia (np. kubki) z cienkiego plastiku oraz pojemniki próżniowe. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy