Jak racjonalnie gospodarować jedzeniem. Poradnik

W Polsce rocznie ląduje w koszu aż 9 mln ton produktów spożywczych - główny powód to zbyt duże i nieprzemyślane zakupy. Udział gospodarstw domowych w marnotrawstwie żywności to ponad 2 miliony ton jedzenia. Poznaj proste sposoby na racjonalne gospodarowanie jedzeniem.
  • Robienie zakupów

    W oszczędzeniu pomoże odpowiednie planowanie zakupów. Powinniśmy pamiętać, że produkt spożywczy, to nie tylko, to co jemy. To również jego produkcja, opakowanie, transport, energia oraz emisja odpadów przemysłowych. Wyrzucając jedzenie nie tylko tracimy nasze pieniądze, ale marnujemy wszystkie te rzeczy.

    Fotolia.pl

W Polsce do wyrzucania żywności przyznaje się 39 proc. badanych osób. Wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy żywność, która szybko się psuje, czyli chleb, warzywa, owoce, nabiał i wędliny.

Przeczytaj również: Ile jedzenia marnują europejczycy

Podczas, gdy jedzenie się marnuje, my wydajemy na nie coraz więcej. Nie trzeba wiele, aby to zmienić. Wprowadź w życie kilka prostych zasad, które pozwolą ci racjonalnie gospodarować żywnością. Oto cenne wskazówki, dzięki którym zaoszczędzisz nawet kilkaset złotych. 

Planuj zakupy

Przed zakupami najlepiej określić potrzeby i oczekiwania domowników, a następnie ułożyć jadłospis na cały tydzień. Zakupy robi się o wiele łatwiej, kiedy wiemy, co w najbliższych dniach będziemy gotować. Dobrym rozwiązaniem jest stworzenie listy produktów, dzięki której o niczym nie zapomnimy, a także nie będziemy kierować się impulsem w podejmowaniu konsumenckich decyzji.

Analizuj potrzeby zakupowe i nie ulegaj promocjom

Dopasuj ilość kupowanych produktów do realnych potrzeb, wielkości i stylu życia całej rodziny. Warto też zwracać uwagę na ceny i porównywać je w kilku sklepach. Przekonasz się, że różnice mogą być znaczne. Pamiętaj, by zbyt łatwo nie ulegać promocjom – okazuje się bowiem, że np. pakiety produktów „2+1" kosztują często więcej niż trzy kupione pojedynczo.

Zastanów się również, czy w twojej rodzinie sprawdzą się opakowania XXL. Ekonomiczne opakowania zdają egzamin w większych rodzinach, w innych przypadkach może się okazać, że zamiast oszczędzić przepłacisz, ponieważ resztki niezjedzonego produktu trzeba będzie wyrzucić.

– Dobrym pomysłem jest wybór wędlin plastrowanych w opakowaniach – porcja zawiera najczęściej 100 g wyrobu, czyli odpowiednią ilość do przyrządzenia sycącej przekąski lub kanapek. Tak porcjowane produkty sprawdzą się w kuchni singla i mniejszych rodzinach – mówi Małgorzata Wódkiewicz, ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Zwracajmy uwagę na datę ważności: żywność, której termin do spożycia się kończy, często można kupić taniej. Jednak zanim skorzystasz z takiej okazji, zastanów się, czy zużycie jej w tak krótkim czasie jest realne.

Staraj się płacić za zakupy gotówką, ponieważ jak donoszą wyniki badań, kiedy płacimy realnymi pieniędzmi, wydajemy ich mniej.

Prawidłowo magazynuj żywność i gospodaruj nią

Aby żywność zachowała swoją świeżość, musisz ją odpowiednio przechowywać. Nie przeładowuj lodówki, a między produktami zachowaj odstępy, pozwalające na właściwą cyrkulację powietrza. Jeśli prawidłowo je rozmieścisz, zapobiegniesz też mieszaniu się zapachów.

Polecamy: Spiżarnia dobrze zagospodarowana

Świeżo kupione wyroby powinno się umieszczać za tymi, które są już w lodówce. Pozwoli to w łatwiejszy sposób kontrolować ich termin przydatności do spożycia. Pamiętajmy, że gospodarowanie żywnością dotyczy także możliwości jej przetwarzania i konserwacji. Wiele produktów, m.in. pieczywo i mięso nadaje się do mrożenia.

– Mięso i wędliny powinniśmy przechowywać na środkowych półkach lub na górnej półce lodówki. Wędliny i pasztety powinno się trzymać w temperaturze 4–8 stopni Celsjusza, surowe mięso zaś w temperaturze 2 stopni. Najdłuższą trwałością cieszą się wędliny suszone i podsuszane oraz wędzone. Najlepiej każdy rodzaj wędlin przechowywać oddzielnie. Można je umieścić w specjalnych plastikowych pojemnikach wielokrotnego użytku lub na oddzielnym talerzyku przykrywając folią spożywczą, lub przełożyć do czystych foliowych woreczków. Jeśli chodzi o szynkę, to pokrojoną w plasterki musimy spożyć w ciągu kilku dni, zaś ta w kawałku zachowa świeżość nieco dłużej – mówi Małgorzata Wódkiewicz. – Mięso radzę przed zamrożeniem osuszyć, a następnie umieścić w odpowiednim pojemniku, np. hermetycznym bądź w folii spożywczej – dodaje ekspert.

Bądź kreatywny przygotowując posiłki i oszczędzaj energię

Wbrew pozorom oszczędzanie i rozważna konsumpcja sprzyjają kreatywności w kuchni. Dlatego racjonalne rozporządzaj artykułami spożywczymi, a resztki, które zostaną z obiadu czy kolacji staraj się wykorzystać ponowne. Postaw na pomysłowość, eksperymentuj wymyślając nowe smaki i połączenia. Pamiętaj, że kreatywny kucharz zrobi świetne danie niemal z niczego.

Warto przeczytać: Jak mieszkać w zgodzie ze środowiskiem i być eko

Najlepiej podawać posiłki na półmiskach i w wazach, a nie od razu nałożone na talerz dla każdego z domowników. Wtedy każdy nałoży sobie taką porcję, jaką jest w stanie zjeść, a resztę pozostałą w naczyniach można np. zamrozić.

Przyrządzając potrawy pamiętaj również o ekologii i minimalizuj zużycie energii. Już samo używanie przykrywek do garnków pozwoli oszczędzić nawet do 30 proc. energii. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie dopasowanie wielkości garnka do palnika – nie należy stawiać wielkiego garnka na mały palnik, ani małego na duży. Kiedy potrawa się zagotuje, zwróć uwagę, żeby zmniejszyć płomień. 

Z tych powodów najczęściej wyrzucamy jedzenie:

  • przegapiony termin przydatności do spożycia,
  • przygotowywanie zbyt dużych porcji posiłków,
  • zakup produktu złej jakości,
  • przechowywanie żywności w niewłaściwych warunkach,
  • zbyt duże zakupy,
  • brak pomysłu na użycie składników, które już zakupiliśmy.
Autor: redakcja.regiodom
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Najtańsze jedzenie jest w mcdonaldzie w Białymstoku ...ale uwaga na dzieci bo tam szef jest pijanym pedofilem i maca małe dziewczynki...
nopedo food, 30.10.2013, 19:54