Jak przechowywać przyprawy? (ZDJĘCIA)

Podpowiadamy, jak przechowywać przyprawy, by nie straciły swoich walorów. Polecamy również top 10 najzdrowszych przypraw.
  • Przechowywanie przypraw w torebkach

    Wykorzystajmy drewniane klamerki, by utrzymać porządek w pudełku z przyprawami

    ZG
  • Przyprawy w szklanych słoiczkach

    Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie przypraw w szklanych słoiczkach. Nie trzeba od razu kupować ozdobnych słoiczków, wystarczy przygotować te, które mamy po różnych przetworach.

    ZG
  • Porządek w przyprawach

    Jeśli zdecydujemy się na trzymanie przypraw w ozdobnych słoiczkach, możemy ustawić je na półce kuchennej. Będą dekoracją wnętrza.

    monicore (Pixabay.com)
  • Słoiczki z przyprawami

    Przechowywanie przypraw w słoiczkach, które stoją na półce, są bardzo praktycznym rozwiązaniem.

    Ali Serkan Kutlubay (123RF)
  • Gdzie trzymać przyprawy by nie straciły swoich walorów?

    Szklane słoiczki przed włożeniem do szafki lub szuflady możemy umieścić w jednym pojemniku, by móc szybko i łatwo wyjąć je do gotowania.

    ZG
  • Moździerz do rozcierania przypraw

    Moździerz to przydatna rzecz, jeśli kochamy smak i zapach ziół

    rkit (Pixabay.com)
  • Moździerz może być również dekoracją kuchni

    Dzięki moździerzowi, zawsze będziemy mieli najświeższe przyprawy.

    freeimages/shadowrave
  • Młynek do przypraw

    Dzięki młynkowi, zawsze będziemy mieli świeże przyprawy

    freeimages/topfer
  • Świeże zioła w kuchni

    Świeże zioła można zamrozić lub przechowywać w lodówce zawinięte w mokry ręcznik.

    freeimages/gastonmag

Najczęstszym błędem jest przechowywanie przypraw w opakowaniach, w których zostały zakupione. Szybko tracą one swoje właściwości, jednak chwilowym rozwiązaniem może być każdorazowe zamykanie woreczków spinaczem lub klamerką do wieszania prania. Dodatkowym atutem, jest to, że na drewnianej klamerce można napisać nazwę przyprawy i wtedy bez problemu znajdziemy właściwą w pudełku z innymi.

Warto przeczytać10 najzdrowszych przypraw – sprawdź, jak działają!

Najczęściej stosowanym sposobem jest zamykanie ich w szklanych słoiczkach. Można kupić specjalne, lub skorzystać ze zużytych np. po koncentracie pomidorowym. Ważne, by miały szczelne zamknięcie. W ozdobnych słoikach można także trzymać makaron, musli czy bułkę tartą.

Jeśli do kuchennego wystroju nie pasują nam słoiki, możemy użyć drewnianych pojemniczków. Jednak pamiętajmy wtedy, że pochłaniają one zapach i można w nich przechowywać tylko jeden rodzaj przyprawy. 

Poznaj również: Zioła wspomagające trawienie

Trzeba też znaleźć na przyprawy odpowiednie miejsce w kuchni. Raczej nie poleca się trzymania ich obok kuchenki, gdzie panuje duża wilgotność. Jest to praktyczne rozwiązanie, ale produkty szybko wtedy tracą na jakości. Chrońmy je też przed działaniem promieni słonecznych, zwłaszcza jeśli mam do czynienia z przyprawami zawierającymi tłuszcz (np. gorczyca czy gałka muszkatołowa). Mogą one zjełczeć.

Jeśli mamy świeże zioła, dobrym pomysłem jest zamrożenie ich. Można to zrobić zalewając je wodą w pojemniku na kostki do lodu. Potem taką kostkę można użyć wrzucając do zupy czy sosu. Świeże rośliny można także zawinąć w wilgotny ręcznik i włożyć do lodówki. Wytrzymają tak ponad tydzień. Zamrażać można również takie przyprawy jak czerwona papryka, chili czy pieprz cayenne. Dzięki temu dłużej będziemy mogli cieszyć się ich smakiem.

 Warto przeczytaćNaturalne środki przeciwbólowe, które mamy w kuchni 

Pamiętajmy, żeby raczej kupować przyprawy w całości i rozdrabniać je w moździerzu lub młynku, wtedy będą bardziej aromatyczne. Jak sprawdzić, czy nasz przyprawa nadaje się do użycia? To proste: oceńmy jej kolor (stare przyprawy są wyblakłe), zapach, oraz intensywność smaku. Jeśli przyprawa jest zbrylona, to czas kupić nową. 


Przyprawy jako dekoracja kuchni
Zioła, czosnek i papryczki można wykorzystać jako dekorację kuchni.Fot. Elocin91 (Pixabay.com)

Autor: Zuza Gunia
0komentarzy