Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia

Deska do krojenia to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. Ponieważ ma ona kontakt z żywnością, to musimy ją regularnie dezynfekować, czyścić i sterylizować. A, gdy zajdzie taka potrzeba, powinniśmy wymienić ją na nową deskę do krojenia.
  • Drewniane deski do krojenia królują w polskich kuchniach

    Najczęściej używanymi deskami kuchennymi są te z drewna. Niestety spośród wszystkich rodzajów desek do krojenia, drewniane zdecydowanie najtrudniej utrzymać w higienicznej czystości. Jeżeli decydujemy się na korzystanie z deski drewnianej, wybierzmy model wykonany z twardego drewna. Im twardsze drewno, tym lepiej, ale i cena takiej deski jest znaczna.

    123RF

W sklepach z akcesoriami kuchennymi do wyboru mamy mnóstwo rodzajów desek do krojenia. Coraz popularniejsze stają się deski do krojenia plastikowe i szklane. Jednak niegasnącym zainteresowaniem cieszą się wciąż tradycyjne deski drewniane. Z tymi ostatnimi jest jednak jeden problem – niektóre krojone na nich rzeczy pozostawiają ślady, które później bardzo trudno z drewna usunąć.

Uwaga! Naukowcy ostrzegają, że na desce do krojenia znajduje się dwieście razy więcej bakterii niż na desce klozetowej.

Drewniane deski do krojenia działają lekko bakteriobójczo. Używanie drewnianych desek jest więc dobre, ale po spełnieniu kilku warunków. Trzeba je myć odpowiednio często i pozostawiać je do wysuszenia.

Zobacz wideo: Praktyczne deski do krojenia

Sprawdzone sposoby na to, jak doczyścić zabrudzoną drewnianą deskę kuchenną

Surowe mięso, ryby, cytryny, zielenina – ślady i zapachy po tych produktach najmocniej „odznaczają" się na drewnianych deskach. Zwykłe przetarcie szmatką czy gąbką deski kuchennej w tym przypadku nie wystarcza. Zapach pozostaje na dłużej, a niekiedy i nieestetyczne plamy powstałe np. po siekanej pietruszce. Niekiedy wystarczy przemyć zabrudzoną deskę pod bieżącą wodą. Jednak, kiedy to nie wystarczy, można skorzystać z jednej z domowych metod. W tym celu potrzebne nam będą: soda oczyszczona, sól gruboziarnista, cytryna, ocet, ciepła woda i zmywak kuchenny.

Na początku, po użyciu deski do krojenia, przetrzyjmy ją delikatnie ściereczką nasączoną płynem do mycia naczyń lub mydłem w płynie. Następnie czas na przyrządzenie roztworu z sody oczyszczonej. Do pół litra ciepłej wody wsypujemy jedną łyżeczkę sody. Roztwór wlewamy do butelki ze spryskiwaczem i spryskujemy nim deskę. Najważniejsze jest pokrycie płynem nacięć i pęknięć, które znajdują się na desce. W nich bowiem gromadzi się najwięcej resztek pokarmów. Deskę spryskujemy z obu stron.

Warto zobaczyć: Do czego wykorzystać sól w mieszkaniu

Jeśli na drewnianej desce kroiliśmy surową rybę lub mięso, lepiej skorzystać z wody utlenionej, by dokładniej wyczyścić deskę. Aplikując wodę utlenioną postępujemy tak samo, jak z wodnym roztworem sody.

Kolejną metodą jest skorzystanie z cytryny i soli gruboziarnistej. Cytrynę przekrawamy na pół i sokiem z jednej z połówek skrapiamy całą deskę, szczególnie w szczelinach. Następnie całość posypujemy solą. Zużytą połówką cytryny szorujemy całość okrężnymi ruchami. Sok i sól spłukujemy z deski pod bieżącą ciepłą wodą.

Sok z cytryny pomaga pozbyć się niechcianych zapachów. Jeżeli chcemy usunąć przebarwienia z powierzchni deski, namoczmy ją na noc w wodzie z octem. 

PolecamyNietypowe zastosowania soku z cytryny

Zmoczoną deskę drewnianą należy osuszyć papierowym ręcznikiem i dodatkowo skropić octem, który w tym przypadku służy jako środek dezynfekujący. Żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu octu, po czasie należy deskę dokładnie umyć.

Nie zapominajmy o tym, że drewnianych desek nie powinno zostawiać się do namoczenia na dłuższy czas. Drewno bowiem pod wpływem wody puchnie i po wyschnięciu, w czasie używania pęka. 

Najlepsza deska z twardego drewna 

Do twardych gatunków drewna zaliczamy: dąb, jesion, gruszę, akację, wiśnię i teak. Bardzo twarde są natomiast: buk, grab, grochodrzew, palisander i cis. Choć do dyspozycji mamy również gatunki drewna, które są twarde jak kość: quebracho, heban, kokos oraz gwajak.

Autor: Anna Chreptowicz
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

Czytam i czytam wasze artykuły i jestem bardzo zniesmaczony . Ja chciałem się tylko dowiedzieć czym zdezynfekować deskę drewnianą do krojenia wszystkiego w kuchni . musiałem się zapoznać w pierwszej kolejności z czego ona zrobiona , a może używać plastikowej itd . Gdy chcę wiadomości na konkretne pytanie to oczekuję , konkretnej odpowiedzi i po jej udzieleniu można zaproponować temat rozszerzony na temat deski . W efekcie linijka tekstu na dezynfekcję deski i z trudem odszukana. W takie tematy nie wchodzą dzieci małe którym trzeba tłumaczyć łopatologią . Autorzy tych że artykułów zastanówcie się nad tym
Mieczysław Lutomski , 11.03.2018, 10:27
Czytam i czytam wasze artykuły i jestem bardzo zniesmaczony . Ja chciałem się tylko dowiedzieć czym zdezynfekować deskę drewnianą do krojenia wszystkiego w kuchni . musiałem się zapoznać w pierwszej kolejności z czego ona zrobiona , a może używać plastikowej itd . Gdy chcę wiadomości na konkretne pytanie to oczekuję , konkretnej odpowiedzi i po jej udzieleniu można zaproponować temat rozszerzony na temat deski . W efekcie linijka tekstu na dezynfekcję deski i z trudem odszukana. W takie tematy nie wchodzą dzieci małe którym trzeba tłumaczyć łopatologią . Autorzy tych że artykułów zastanówcie się nad tym
Mieczysław Lutomski , 11.03.2018, 10:28
Przemyć wodą, spryskać Cagroseptem i zostawić. Po 15 min. deska jest umyta i zdezynfekowana.
Grupa PSC, 13.06.2019, 12:52