Zupa rybna z karpia. Przepisy nie tylko na wigilijną zupę rybną

Zupa rybna często budzi niechęć u osób, które nawet jej nie próbowały. Inni natomiast zachwalają się smakiem zupy rybnej. I tym pierwszym, i tym drugim, serwujemy przepisy na smaczne zupy rybne - nie tylko z karpia - i nie tylko na świąteczny stół.
  • Zupa rybna

    Zupa rybna, nie tylko z karpia, pojawia się wśród 12 tradycyjnych dań na wigilijnym stole.

    Tomasz Hołod

Zupa rybna jest często jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Zgodnie z tradycją 24 grudnia wieczorem na świątecznym stole królują potrawy rybne. Zupa rybna jest jednym z nich. Podajemy przepisy. 

Zupa rybna z karpia – przepis I

  • 1 filet z karpia
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietany do zup (30-procentowej)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • pół pora
  • 1 łyżka masła
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól i pieprz

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodając na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Marchew pokroić w kostkę. Dodać do cebuli trochę wywaru. Dodać pokrojoną marchew, do tego całe pietruszki i połówkę pora. Gotować przez 15 minut. Pokroić filet z karpia na większe kostki lub paski. Dodać je do garnka, gdy zupa się ugotuje. Po zmniejszeniu ognia, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. W połowie szklanki wody rozrobić mąkę. Stopniowo dodać ją do garnka, nie przerywając mieszania zupy. Gdy zupa będzie ugotowana, dodać śmietanę.

Polecamy: Przepisy na świąteczne dania z karpia 

Zupa rybna z karpia – przepis II

  • 2 filety z karpia
  • 2 głowy karpia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • pół pora
  • 1 cebula
  • pół cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany do zup (30-procentowej)
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz

Usunąć oczy z głowy ryby. Łby zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować przez 20 minut. Marchew, pietruszkę, cebulę, seler i por pokroić w kostkę i dodać do wywaru, wymieszać. Pokroić fileta w większe kostki i dodać do wywaru, gdy warzywa będą prawie miękkie. Gdy z kolei warzywa już zrobią się miękkie, wyjąć z wywaru głowy ryby. Do wywaru dodać sól, pieprz i cukier oraz sok z wyciśniętej połowy cytryny. W małej ilości bulionu rozmieszać mąkę ze śmietaną. Dodać do gotującej się zupy. Całość ponownie zamieszać i zagotować.

A po daniu głównym...Kutia, czyli deser na Boże Narodzenie – przepis 

Zupa rybna z dorsza

  • 1 filet z dorsza
  • 4 głowy innej ryby, np. karpia albo pstrąga
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 małe cebule
  • 2 selery
  • 1 por
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • ¾ szklanki białego wina
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • pół cytryny
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz

Całe cebule opalić nad gazem. Oczyszczone, pozbawione oczu łby ryby włożyć do garnka z wodą i dodać połowę warzyw przekrojonych na pół, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Ugotowany wywar przecedzić przez gazę. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostki (trochę większe niż do sałatki jarzynowej). Wywar przelać znowu do garnka i dodać do niego drugą, ale już pokrojoną część warzyw. Gotować na wolnym ogniu, tym razem przez około 5 minut. Posolić, popieprzyć, dodać bazylię i majeranek, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz wino. Wymieszać całość. Filet z dorsza pokroić w kostkę. Dodać go do gotującej się zupy. Ponownie zamieszać całość i gotować jeszcze przez 3 minuty.

Pomidorowa zupa rybna

  • 1 filet z pstrąga
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta papryki ostrej, bazylii i oregano
  • sól i pieprz

Cebulę pokroić w plasterki, podobnie – seler. Posiekać czosnek (można przecisnąć go przez praskę). Marchew zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek i znowu podsmażyć. Wsypać seler i marchew, ponownie podsmażyć. Dolać niecały litr wrzącej wody (wszystko musi być solidnie przykryte). Znowu wymieszać i gotować 5 minut. Dodać sól, pieprz, obie papryki. Wlać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 5 minut. Pstrąga pokroić na kawałki lub paski. Włożyć je do zupy, delikatnie zamieszać i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, ale tak, żeby nie doprowadzić do bulgotania. 

Dowiedz sięSymbolika wigilijnych potraw. Dania na wigilijny stół

 


Zupa rybna z płoci
Idealną rybą na zupę jest płoć. Fot. Tomasz Hołod/Polska Press

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy