Wok – patelnia, która zdobywa polskie kuchnie. Jak używać woka?

Wraz z zataczającą coraz szersze kręgi modą na kuchnię azjatycką, coraz częściej „pod strzechy" trafiają również tradycyjne chińskie patelnie – woki. Żywność przygotowywana w woku jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.
  • Potrawy z woka są smaczne i zdrowe

    Gotowanie w woku tylko na początku wydaje się trudnym zadaniem.

    Marcin Oliva Soto

Potrawy przygotowywane w woku – patelni o stożkowatym kształcie – mają z zasady zachowywać możliwie dużo wartości odżywczych i smakowych. W woku potrawy – z makaronów, ryżu, mięsa, warzyw i wielu innych składników – przygotowuje się szybko i prosto. Woki idealnie sprawdzają się również w gotowaniu na parze umożliwiając takie przygotowanie warzyw, by były kruche i soczyste.

Polecamy równieżWolnowary, by móc gotować po wyjściu z kuchni 

Rodzaje woków

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i modeli woków. Te można podzielić ze względu na rodzaj materiału, z którego został wykonany, albo ze względu na kształt, odpowiadający tradycyjnym modelom woków używanych w mateczniku woka – Chinach. Woki mogą więc mieć „uszy" z obu stron patelni (tzw. wok kantoński), tylko jedną rączkę (wok pekiński, wok mandaryński) lub spłaszczone dno (wok pekiński) przystosowane do gotowania na współczesnych kuchniach.

Jednak gotowanie w woku to tak naprawdę przygotowywanie potraw na ogniu, który maksymalnie dogrzewa powierzchnię. Tradycyjne woki były kute ręcznie (obecnie trudno znaleźć je w sprzedaży, choć nie jest to niemożliwe). Te idealnie sprawdzały się do przyrządzania potraw na paleniskach czy glinianych kuchniach. Obecnie w ten sposób przygotowuje się potrawy sporadycznie, musiały zmienić się więc również kształty woków i sposoby ich wytwarzania, które są po prostu wytłaczane.

Zobacz wideoJak zdrowo smażyć jedzenie 

Wśród woków wytłaczanych najpopularniejsze są te ze stali węglowej. Polecane są również dość ciężkie, ale nagrzewające się do naprawdę wysokich temperatur woki żeliwne. Zainteresowaniem cieszą są również tańsze woki aluminiowe, pokryte powłoką która sprawia, że potrawy nie przywierają do powierzchni. Ich wadą jest to, że nie trzymają długo ciepła i nie można rozgrzać ich do naprawdę wysokich temperatur. Na rynku znaleźć można woki wykonane z innych materiałów, między innymi ceramiczno-granitowe (nadające się również do kuchni indukcyjnych i elektrycznych), które doskonale przewodzą ciepło i równomiernie rozprowadzają je po całej powierzchni patelni, posiadają także właściwości zapobiegające przywieraniu i przypalaniu potraw.

Gotowanie w woku

Półkoliste dno, tradycyjnie omiatane przez ogień, sprawia jednak kłopoty i to nie tylko płytom indukcyjnym i kuchniom elektrycznym, ale również kuchniom gazowym. Jak się wydaje rozsądnym podejściem jest zrezygnowanie z tradycyjnych, półokrągłych wyrobów na rzecz sprzętów, które są lepiej przygotowane do współpracy z najpopularniejszymi kuchniami – elektrycznymi, gzowymi czy ostatnio – indukcyjnymi. Służyć temu mają płaskie dna woków (choć dla kulinarnych ortodoksów oznacza to, że taka patelnia przestaje być właściwie wokiem).

Dowiedz się: Jakie warzywa i owoce jeść jesienią i zimą, by być zdrowym i mieć energię 

Ci, dla których potrawy z woka to raczej codzienność niż wyjątek, mogą zainwestować w osobny palnik z dodatkowym wężem gazowym, albo specjalne przystawki do gotowania na płytach indukcyjnych, czy ceramicznych. Niektórzy producenci sprzętu AGD już wyczuli nasilający się trend i oferują urządzenia, które korzystanie z woka czynią komfortowym. Tak jest chociażby z płytami gazowymi, wśród których spotkać można modele oferujące systemem potrójnego płomienia, by ten dokładnie opalał cały, nawet sporych rozmiarów wok.

Niektórzy producenci płyt indukcyjnych również potrafią zaskakiwać – na rynku znaleźć można płyty ze specjalnymi wgłębieniami, w których umieszcza się patelnię (ta bywa dokładana do zestawu), przez co potrawy ogrzewają się równomiernie. Tego typu rządzenia wymagają jednak sporego budżetu – kosztują nawet około 10 tysięcy złotych, a płyty przy włączonej funkcji boost osiągają moc ponad 7 kW (co będzie miało spory wpływ na wysokość rachunków, nie mówiąc o tym, że wymaga odpowiedniej instalacji elektrycznej).

Przy zakupie woka warto sprawdzić również wielkość patelni i jej głębokość. Te trzeba dobrać odpowiednio do posiadanej kuchni, standardowa średnica woka wynosi między 30 a 40 centymetrów, choć bez trudu kupić można takie, które przekraczają 60 centymetrów. To świetna propozycja dla tych, którzy gotują dla liczniejszej rodziny i tych, którzy lubią gotować dla większej liczby znajomych. Dobrze, żeby w komplecie z wokiem występowała przykrywka i specjalne łopatki, ułatwiające przesuwanie produktów na ścianki woka. Jeśli patelnia ma być używana częściej niż od „wielkiego dzwonu" warto postawić na jej jakość, a ta musi kosztować. Rozsądne propozycje zaczynają się od około 100 złotych, choć można na wok wydać wielokrotnie więcej. 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy