Właściwości czarnej porzeczki i przetwory z jej owoców

Czarna porzeczka taka malutka, a jest zwana bombą witaminową. I słusznie! 100 gramów jej owoców pokrywa u człowieka 2,5-krotną zalecaną dawkę dziennego spożycia witaminy C.
  • Owoce czarnej porzeczki

    100 g owoców czarnej porzeczki pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

    GeisserS (Pixabay.ocm)
  • Czarna porzeczka

    Owoce czarnej porzeczki mają właściwości lecznicze. Jako składnik codziennego, zdrowego jadłospisu są coraz popularniejsze.

    123RF

Już w XVI wieku wiedziano o tym, że sok z czarnej porzeczki ma walory zdrowotne. Wówczas wykorzystywano go głównie do zbicia gorączki i przy dolegliwościach żołądkowych. Dziesiątki lat temu czarna porzeczka nazywana była smrodiną (albo smrodziną). Brzydka nazwa szybko poszła w niepamięć, bo co, jak co, ale o czarnej porzeczce złego słowa nie można powiedzieć.

Polecamy: Drzewa i krzewy owocowe do małego ogrodu 

Naukowcy odkryli dużo więcej dobroczynnych właściwości owoców czarnej porzeczki. Wykorzystuje się je również do walki z reumatyzmem, stanami zapalnymi jamy ustnej, anginą, chrypką i kaszlem, kamicą dróg moczowych, wysokim ciśnieniem krwi, chorobami wątroby, nieprawidłową przemianą materii, anemią.

Czarna porzeczka jak tabletka

Spożywając czarną porzeczkę regularnie oczyszczamy nasz organizm, ułatwia ona bowiem przemianę materii, wspomaga leczenie wątroby i nerek oraz powstrzymuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Picie soku z czarnej porzeczki zalecane jest w okresie wzmożonej liczby zachorowań na grypę czy przy innych infekcjach wirusowych. Ponadto czarna porzeczka polecana jest osobom podatnym na stres czy po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Polecamy równieżDzika róża jako bogate źródło witaminy C 

Eksplozja witaminy C w takim małym owocu

Swoje dobroczynne właściwości owoce czarnej porzeczki zawdzięczają temu, że są bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B i prowitaminy A. Ponadto zawierają sole mineralne (szczególnie potas, żelazo, wapń, magnez) oraz mikroelementy (mangan, bor i jod).

Ponieważ owoce czarnej porzeczki są kwaskowe i dość cierpkie w smaku, to popularne są różnego rodzaju przetwory, takie jak dżemy czy soki. Podajemy kilka przepisów na przetwory z czarnej porzeczki.

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki, dodany zimą do herbaty, rozgrzeje każdego zmarzlaka. Taki sok można przygotować w niecałe pół godziny. Potrzebny jest kilogram czarnych porzeczek (oczyszczonych, bez szypułek), szklanka cukru oraz dwie szklanki przegotowanej wody. Wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody z rozpuszczonym w niej cukrem dodajemy czarną porzeczkę. Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym przelewamy otrzymany sok przez sito  i wlewamy do buteleczek w ten sposób, aby na sitku pozostały tylko owoce. Buteleczki zakręcamy i gotowe.

Konfitura z czarnej porzeczki

Do najpopularniejszych należą konfitury. Latem przygotowane, zimą smakują najlepiej. Tym bardziej, że łatwo wykonać taką konfiturę. Oto przykładowy przepis: do półtora litra świeżych czarnych porzeczek (bez szypułek) dodajemy pół kilograma cukru. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Podsmażamy na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zbyt duże owoce, jeśli same się „nie rozpłynęły", rozdrabniamy widelcem. Składniki gotujemy przez dwie godziny. Nakładamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy, żeby się zawekowały.

Nalewka z czarnej porzeczki

Ta też się przyda w walce z zimowym przeziębieniem. Poza tym stanowi dodatek do sałatek na słodko i deserów. Przyrządzenie „czarnej" nalewki jest proste, chociaż rozłożone w czasie. Musimy mieć kilogram oczyszczonych czarnych porzeczek, szklankę cukru, pół litra spirytusu 95-procentowego oraz pół litra wódki 40-procentowej, a ewentualnie do smaku – 2 łyżki miodu. Trzeba rozgnieść owoce i zalać je alkoholem. Potem odstawić na dwa tygodnie. Słój trzeba przechowywać w dosyć ciepłym miejscu i co jakiś czas przemieszać zawartość.

Warto przeczytać: Uprawa czarnej porzeczki 

Gdy minie miesiąc, trzeba przelać przez sito tę zawartość. Alkohol wlać do jednej butelki, a owoce – do słoja. Zbyt duże owoce rozgniatamy widelcem, a wszystkie owoce mieszamy z cukrem (i ewentualnie miodem). Taką miksturę odstawiamy na tydzień, ale w ciągu tego tygodnia też często mieszamy. Po tym czasie ponownie łączymy powstały syrop z owoców z alkoholem, który wcześniej z nich odlaliśmy. Mieszamy wszystko i znowu odstawiamy na tydzień. Później przelewamy nalewkę do buteleczek i zakręcamy. 

Autor: Katarzyna Piojda
5komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (5)

Ja najbardziej lubie z czarnej porzeczki kompot tego kompotu tak jak i z truskawek nic nie pobije ale kompot z czarnej porzeczki jest u mnie na 1 miejscu
Krzysztof91, 08.06.2015, 21:24
Ja porzeczki rozdrabniam blenderem,dodaje troszke cukru czyli na 1 kg porzeczek pol kilo cukru mieszam przekladam do sloikow i zagotowuje 15-25 minut.Nie smaze zeby nie stracic smaku i witamin.
nina, 09.06.2015, 10:36
To nie jest sok z czarnej porzeczki, tylko kompot.
Przetwórca, 07.07.2018, 09:14
Co roku robię nalewkę z tego czarnego owocu a przy okazji troszkę eksperymentuję dodając do niej np. cynamon czy skórkę pomarańczy lub miód ale gryczany , ostatnio zrobiłem na samogonie i jest sama w sobie i nie powtarzalna Polecam na zimne dni .
Jablonski, 08.07.2018, 12:30
Słoik z owocami i alkoholem zamykamy zakrętka czy przykrywamy np.gaza?
Piotr, 15.07.2018, 00:05