Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY)

Kucharz i dziennikarz kulinarny przygotowywał wraz z zaproszonymi blogerami, kreatywne, wiosenne potrawy. Warsztaty kulinarne to doskonała uczta dla zmysłów uczestników. Wypełnione były wspaniałymi smakami i aromatami.
  • Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY)

    Kikkoaman i TABASCO
  • Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY)

    Kikkoaman i TABASCO
  • Wiosna w kuchni. Przygotuj lekkie i pyszne potrawy (PRZEPISY)

    Kikkoaman i TABASCO

Na wiosennych stołach mogą pojawić się potrawy takie jak tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami, chrupiące warzywa, sałata rzymska z boczkiem, tofu z orzechami i olejem sezamowym, dorsz z ziemniakami i młodymi warzywami, świnka z musztardą, pasternak z grzybami oraz karmel z sosem na kruchym cieście.

Zobacz również: Smaczne wariacje - potrawy z koziego sera (WIDEO) 

Spróbujcie w zaciszu swojej wiosennej kuchni przygotować dwa, zaproponowane przez kucharza Grzegorza Łapanowskiego dania - tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami oraz dorsz z chrupiącymi ziemniakami, sosem holenderskim oraz pieczonymi warzywami.

Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami

Przygotuj: kilka średnich buraków, 200 g koziego twarożku, jeden dojrzały granat, 2-3 łyżki miodu, 2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, szczypta mielonego kminku rzymskiego, sok z cytryny, kilka łyżek dobrej oliwy, kilka gałązek kolendry oraz 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika Tabascco.

Następnie: Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminku rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel Tabasco. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną i świeżą kolendrą. 

Dorsz z chrupiącymi ziemniakami, sosem holenderskim oraz pieczonymi warzywami

Przygotuj: 0,7 kg filetów z dorsza (najlepiej samych polędwiczek), 100 g masła, 4 żółtka, sok z połowy cytryny Tabascco Original, sól, pieprz, kilka ziemniaków, olej do smażenia, kilka kolorowych marchewek, kilka pietruszek 2-3 łyżki miodu, kilka łyżek masła, sos sojowy KIkkoman Tabascco Garlic, czarny pieprz oraz sól.

Następnie wykonaj sos holenderski: jajka wyjmij z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze), cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel Tabasco. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez.

To też cię zainteresuje: Przepisy na dania z dodatkiem zboża (WIDEO)

Karmelizowane młode warzywa: warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Blanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami Tabasco Garlic.

Dorsz: Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto. Odsączone ziemniaki, ułóż obok dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.

Gotowe! W ten sposób możecie zaskoczyć rodzinę i przyjaciół pysznymi, wiosennymi daniami, które zaspokoją niejedno, najbardziej wymagające podniebienie.

Autor: Ewa Wieczorska
Współpraca: Kikkoaman i TABASCO
0komentarzy