Wielkanocny baranek z masła. Jak go zrobić (WIDEO)

Baranek to element obowiązkowy w wielkanocnym koszyczku ze święconką i na świątecznym stole. Zobacz, jak wykonać samemu baranka z masła.
  • Maślany baranek

    Zachęcamy do oryginalnego podania masła na wielkanocnym stole. Wystarczy kostka masła, trzy goździki i trochę pracy.

    Wojciech Matusik
  • Baranek zrobiony z kostki masła

    Do wykonania maślanego baranka wystarczy kostka masła, dwa ziarenka pieprzu lub dwa goździki, nóż i odrobina dobrych chęci :)

    jackiebabe (morguefile.com)

Dawniej na środku polskiego wielkanocnego stołu królował baranek, który nazywany był agnuskiem. Robiono go z wosku, masła, ciasta bądź marcepanu. Natomiast na królewskich stołach gościł agnusek wykonany ze złota, srebra, porcelany, który ozdabiany był drogocennymi kamieniami. 

My zachęcamy do wykonania maślanego baranka. Najprościej jest wykorzystać w tym celu gotową foremkę, do której wkłada się masło wcześniej wyjęte z lodówki (by nie było zbyt twarde).
Jednak dużo więcej zabawy i frajdy będziemy mieli, gdy wyrzeźbimy baranka z dobrze schłodzonej kostki masła. No i nie zapomnijmy zaangażować naszych pociech :), a pomocny będzie w tym celu poradnik wideo.

Dorota Kamińska pokazuje krok po kroku, jak samemu wyrzeźbić baranka z masła. 

Warto wiedzieć: Symbolika pokarmów do święconki wielkanocnej

Nasz baranek z masła będzie wyglądał jeszcze okazalej, gdy ustawimy go na talerzyku z wyhodowaną wcześniej rzeżuchą lub ozdobionym gałązkami bukszpanu. O rzeżusze musimy pomyśleć już kilka dni przed wielkanocnym śniadaniem. Wysypmy nasiona rzeżuchy na mokrą watę umieszczoną na talerzyku. Po wykiełkowaniu będzie ona idealną "łączką" dla wielkanocnego baranka. 

Polecamy poradnik: Jak uprawiać i wykorzystywać rzeżuchę


Maślany baranek
Robienie "rzeźby" baranka z kostki masła może być okazją do świetnej zabawy dla dzieci i rodziców. 
fot. jackiebabe (morguefile.com)

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy