Wielkanocna babka. Sprawdzone przepisy na ten wielkanocny wypiek

Wielkanocna babka to punkt obowiązkowy na polskim stole świątecznym. Możesz upiec tę tradycyjną albo bardziej fantazyjną. Oto wybrane, sprawdzone przepisy na wielkanocną babkę.
  • Babka wielkanocna

    Babka wielkanocna to nieodłączny element świątecznego stołu.

    Stachoo (morguefile)
  • Wielkanocna babka

    Stachoo (morguefile)

Czekoladowa, makowa, cytrynowa, nawet majonezowa – pomysłów na wielkanocną babkę jest mnóstwo. Im starsza, tym lepsza – to powiedzenie dotyczy właśnie babki. Jeśli inne ciasta kilka dni poleżą, robią się twarde, a babka staje się krucha. Nawet przez tydzień smakuje. Babka wielkanocna to niemal obowiązkowy wypiek na świątecznym stole. Podajemy przepisy. Uwaga: przed włożeniem ciasta na blachę, trzeba ją wysmarować tłuszczem, aby ciasto nie przywierało i najlepiej posypać też bułką tartą.

Kuchenne triki na udane wypieki i zachwyć rodzinę

Źródło: Agencja TVN/x-news

Warto przeczytać: Przepis na tradycyjną babę wielkanocną

Wielkanocna babka tradycyjna

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • niecała szklanka ciepłego mleka
  • 40 dag mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • lukier i posypka

Ubij białka na sztywną pianę, dodając soli oraz cukru również waniliowego. Dodaj sok świeżo wyciśnięty z cytryny, cały czas ubijając. W drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozpuść masło, aż zrobi się płynne. Podgrzej mleko. Następnie wlej je wraz z masłem do ubitych wcześniej białek. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ręcznie lub mikserem, aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto wyłóż do formy na babkę. Piecz około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Udekoruj lukrem i – jeśli dodatkowo chcesz – ozdób posypką lub płatkami migdałowymi.

Dowiedz się: Jak serwować wielkanocny żurek 

Babka makowa

  • 6–7 białek
  • szklanka mąki
  • szklanka maku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół kostki masła

Ubij białka z solą i dwiema łyżkami cukru pudru. Resztę cukru wymieszaj z mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaj do ubitej piany i przemieszaj wszystko łyżką. Roztop masło na tłuszcz, a jak wystygnie, dodaj je do masy już z makiem. Wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Ciasto przelej na blachę. Babkę piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Gdy będzie gotowe i ostygnie, obsyp je cukrem pudrem albo polej polewą czekoladową.

Polecamy: Sprawdzone przepisy na mazurki wielkanocne

Babka cytrynowa

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • skórka z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na lukier: szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z połówki cytryny

Masło rozpuść aż będzie płynne. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i wszystko zmieszaj, ewentualnie zmiksuj. Do masy wlej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Znowu wszystko zmiksuj. Ubij pianę i dodaj do ciasta. Wszystko ponownie wymieszaj. Wyłóż ciasto na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40–45 minut. Gotowe ciasto musi wystygnąć. Wtedy przygotuj polewę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier puder.

Czekoladowa babka wielkanocna

  • 125 g masła
  • niecała szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu, np. typu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao
  • na polewę: tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej, łyżka cukru, łyżka masła

Przesiej przez sitko mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia i odłóż. Zmiksuj masło z cukrem, aż ciasto stanie się jednolite. Wbijaj po kolei jajka, ciągle ucierając ciasto. Dodawaj na przemian mąkę i jogurt, mieszając cały czas. Przełóż ciasto do formy. Piecz mniej więcej 50 minut w piekarniku wskazującym 180 stopni. Teraz polewa. Połam czekoladę w kostki albo zetrzyj na tarce. Zalej zagotowanym, gorącym jeszcze mlekiem, dodaj cukier i masło i wszystko wymieszaj. Udekoruj ciasto polewą, gdy ono będzie już chłodne, ewentualnie letnie.

Babka majonezowa

  • niecała szklanka mąki tortowej
  • niecała szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki majonezu

Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę z białek, dodając soli. Powoli dosypuj cukier, przez cały czas miksując. Potem dodaj żółtka i dalej miksuj. Do drugiej miski przesiej mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość razem z mąką i z proszkiem. Dodaj do ciasta, pamiętając o miksowaniu. Na koniec do ciasta dodaj majonez i wszystko znowu wymieszaj. Ciasto przelej do formy. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekarnika piecz przez około pół godziny. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy