Wartości odżywcze chłodników (WIDEO)

Chłodniki to zupy na zimno, które sprawdzają się nie tylko w upalne dni. Są pyszne, zdrowe i łatwo je przygotować. Zobacz, dlaczego warto jeść chłodniki.
  • Chłodnik nie tylko na upał

    Dużym plusem zup na zimno jest to, że mają one mnóstwo wartości odżywczych - więcej niż zupa gotowana. Należy pamiętać, że wartości odżywcze chłodnika w dużej mierze zależą od użytych składników. Swój charakterystyczny smak chłodnik zawdzięcza bazie, na której go przygotowujemy. Może być nią wywar (np. mięsno-warzywny), mleko lub mleczne napoje fermentowane czy też kwas buraczany lub woda z ogórków kiszonych.

    Agencja TVN/x-news

Gdy z powodu upałów, nasz apetyt słabnie, chętnie sięgamy po lekkostrawne jedzenie. Do lekkich dań zaliczamy chłodniki, które od setek lat goszczą na naszych stołach. Zupy te są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność i regenerują organizm.

Polecamy wideoProste przepisy na smaczne chłodniki

Jedzenie chłodników ma również korzystny wpływ na naszą urodę. Dzięki składnikom w nich zawartym poprawia się stan włosów, zębów i paznokci. Chłodniki są niskokaloryczne, pozwalają więc utrzymać zgrabną sylwetkę. Znakomicie chłodzą, pomagając przetrwać największe upały. 


Źródło: Agencja TVN/x-news

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy