Świeże owoce i warzywa – co zrobić, żeby jak najdłużej takimi pozostały

Jeśli myślisz, że po przyniesieniu do domu wszystkie owoce i warzywa powinny zostać od razu umyte i włożone do lodówki, to się mylisz. Radzimy, jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw.
  • Owoce i warzywa

    Pierwsza sprawa, kupić świeże owoce i warzywa. Druga natomiast jest taka, aby właściwie je przechowywać w kuchni.

    Lubohouska (Pixabay.com)

Owoce i warzywa to przeważnie istne bomby witaminowe - zwłaszcza świeże, nieprzetworzone. O tę ich świeżość możemy zadbać sami, stosując kilka sztuczek. 

Chłód wskazany, ale nie zimno 

Część warzyw i owoców lubi zimno, jakie zapewnia lodówka. Do tej grupy należą kapusta, kalafior, brukselka, por, korzeń pietruszki czy seler oraz maliny, truskawki i poziomki.

Jabłka, gruszki czy owoce egzotyczne, jak banany, awokado, mango albo ananasy, nie powinny być natomiast przechowywane w lodówce. –  Fakt, temperatura nieco niższa od pokojowej pomoże im, ale właśnie w lodówce tracą swój smak i aromat – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

Ta sama zasada dotyczy warzyw. –  Pomidory, ogórki, papryka, cebula, ziemniaki nie lubią zimna z lodówki – dodaje nasz rozmówca. –  One preferują chłodne, lecz nie zimne miejsca.

Polecamy też: Płyny do mycia warzyw i owoców 

Niektóre owoce bądź warzywa od razu reagują na nieodpowiednie dla nich warunki. –  Przykładowo banan: po wyjęciu go z lodówki jego skórka jest brązowa, a nie żółta – wyjaśnia ogrodnik. –  Inne, np. jabłka czy truskawki, wyglądu nie zmieniają, chociaż pobyt w lodówce im nie służy.

Nowoczesne lodówki przystosowane są już do przechowywania owoców i warzyw. Nie jest tak, że w całej lodówce panuje jednakowa temperatura. Niektóre z lodówek, przykładowo, posiadają dolne szuflady (jest w nich np. 10 stopni Celsjusza i jest to o kilka stopni cieplej niż na wyżej położonych półkach) i do tych szuflad wkłada się warzywa i owoce. W wybranych modelach lodówek są szuflady z przegródkami na warzywa i owoce. 

Owoce czy warzywa, które kupujemy owinięte folią, m.in. arbuzy, brokuły czy ogórki, po przyjściu do domu powinniśmy oswobodzić z tej folii. To spowoduje, że grzyby i pleśń nie zaatakują owoców i warzyw. Co do brokułu – przed włożeniem go do lodówki, warto go owinąć folią aluminiową.

Owoce i warzywa w doborowym towarzystwie

Należy zwrócić uwagę na sąsiedztwo. –  Ziemniaki i cebula, na przykład, preferują chłód, ale nawzajem nie znoszą swojego towarzystwa – tłumaczy nasz ekspert. –  Sąsiedztwo cebuli powoduje, że ziemniaki szybciej kiełkują, a przez to szybciej mogą się psuć.

Inne duety również nie są wskazane. - Banany powinny być odseparowane od pozostałych owoców – zauważa Mikietyński. - To dlatego, że te żółte owoce produkują spore ilości etylenu, który przyspiesza proces dojrzewania. Z kolei inne owoce, jak truskawki lub cytryny, wytwarzają go mniej i za wysokie stężenie etylenu źle na nie wpływa. To może prowadzić do gnicia albo odwrotnie, wysychania. Z tego względu banany powinno trzymać się z dala od pozostałych owoców.

Towarzystwo bananów bywa jednak pomocne. To wtedy, gdy m.in. awokado lub mango są niedojrzałe, a chcemy je zjeść. W takiej sytuacji banany w ich pobliżu spowodują, że te owoce szybciej staną się gotowe do spożycia.

Niekiedy sąsiedztwo mieszane, czyli owoców i warzyw, jest zalecane. Przykład: jabłka i ziemniaki dobrze na siebie reagują. Jabłka bowiem opóźniają kiełkowanie tych drugich.

Świeży koperek czy natka pietruszki zachowają dłużej swoje właściwości, o ile tuż po ścięciu, a przed dodaniem ich do zupy czy innego przygotowywanego jedzenia, włożymy je do szklanki lub miseczki z zimną wodą. Nie wolno jednak zamaczać ich w całości, lecz tylko końcówki.

Uważaj na końcówki owoców i warzyw

A propos końcówek: te łączące banany w kiść dobrze jest owinąć folią spożywczą. Prosty trick a przedłuży im żywot. W przypadku pomidorów nie powinno się odrywać szypułek, o ile te warzywa w ogóle je miały, gdy je kupowaliśmy. Ogonków czereśni i wiśni czy szypułek truskawek też nie należy od razu się pozbywać.

Jeżeli korzeń pietruszki czy marchew mają nać, należy ją usunąć. Dzięki temu oba warzywa pozostaną dłużej świeże. Rzodkiewki przechowujemy w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, a zanim je do niego włożymy, myjemy je i obcinamy im liście. Czosnku nie wolno rozdzielać na ząbki. Należy to zrobić tuż przed ich wykorzystaniem.

Kto sądzi, że zaraz po zakupie owoców i warzyw powinno wszystkie je się myć, ten się myli. - Choćby winogrona: należy je umyć dopiero tuż przed spożyciem. To dlatego, że woda likwiduje ich jakby barierę ochronną – kontynuuje ogrodnik.

Ręcznik papierowy do zadań specjalnych

Ręcznik papierowy może wpłynąć na trwałość. Tak dzieje się w sytuacji sałaty, kalafiora czy rukoli. - Po przyniesieniu tych warzyw do domu, nie powinno się ich myć, lecz luźno owinąć papierowym ręcznikiem, przedtem usuwając pożółknięte liście. To rozwiązanie spowoduje, że nadmiar wilgoci zostanie wchłonięty przez ręcznik, zatem grzyby i pleśń nie będą miały szansy na rozwój. Te warzywa powinno się umyć dopiero przed użyciem.

Więcej na temat: Jak przechowywać warzywa i owoce 

Czasem natomiast pomocny jest duet: ocet plus papierowy ręcznik. Świeże truskawki, po przyniesieniu do domu, trzeba na chwilę włożyć do chłodnej wody z dodatkiem octu. Roztwór rozprawi się z zarodnikami pleśni oraz grzybów. Potem należy delikatnie wypłukać truskawki w chłodnej, czystej już wodzie. Umyte owoce trzeba wyłożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie resztę wody, potem włożyć je do lodówki. Jeżeli owoce (np. np. jabłka czy gruszki) pokroiliśmy, ale nie zjedliśmy, powinno się je trzymać w lodówce. Zimno uchroni je przed rozwojem bakterii. Tyle, że i tak powinno się zjeść te owoce w krótkim czasie. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy