Sposoby na przechowywanie żywności. Nie marnuj jedzenia

Polacy wyrzucają co roku 9 milionów ton jedzenia. Co zrobić, żeby tyle żywności się nie marnowało? Przechowywać jedzenie w odpowiednich warunkach. Odpowiednich, czyli jakich?
  • Przechowywanie żywności

    W lodówce istotne jest rozmieszczenie artykułów na półkach. To dlatego, że temperatura we wnętrzu lodówki różni się w zależności od miejsca. Najzimniejsza jest dolna półka, znajdująca się nad pojemnikami na warzywa.

    Candy

Statystyki są przerażające. Na świecie co 6 sekund umiera z głodu dziecko. W Polsce co czwarty małolat jest niedożywiony, a co ósmy żyje w ubóstwie. Tymczasem, często nieświadomie, marnujemy jedzenie. Można jednak zadbać o odpowiednie zarządzanie domową spiżarnią, żeby żywności nie wyrzucać.

Sporządzenie listy zakupów to podstawa

Na początku listy zakupów powinny być wzięte pod uwagę posiłki na najbliższe dni. Wtedy będziemy wiedzieli, jakich produktów naprawdę nam brakuje. Artykuły w promocyjnej cenie nie zawsze są nam przydatne. A kupować je tylko dlatego, że są tanie, nie ma sensu. Tym bardziej, że potem mogą się po prostu zepsuć. Z rozsądkiem dobierajmy także ilość jedzenia do potrzeb domowników.

Nigdy nie wyjdzie z mody: Lodówka w kolorze klasycznej czerni 

– Szczególną uwagę zwracajmy na klasę produktów oraz datę przydatności do spożycia – radzi Aleksader Szałajko z ZT Bielmar. – Coraz więcej artykułów spożywczych, dzięki nowoczesnym procesom produkcji i stałej kontroli jakości, zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni bez zastosowania konserwantów. Wówczas szansa na całkowite zużycie produktu jest bardzo duża. Także wtedy, gdy znajduje się on w dużym, ekonomicznym opakowaniu.

Żywność zachowa walory odżywcze i smakowe, jeśli będzie odpowiednio przechowywana. Niska temperatura spowalnia psucie się produktów. Bez lodówki się nie obejdzie. Tyle, że nie można jej przeładowywać zbyt dużą ilością jedzenia. Odstępy między produktami zapewniają właściwy obieg powietrza. Wtedy jedzenie dłużej będzie świeże.

Uważaj, na której półce kładziesz produkty

Liczy się również rozmieszczenie artykułów na półkach. – To dlatego, że temperatura we wnętrzu lodówki różni się w zależności od miejsca – wyjaśnia Daniel Czok z Candy Hoover Polska. – Szuflady na samym dole są przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Półka znajdująca się bezpośrednio nad nimi jest najzimniejszym miejscem w lodówce. Tam należy umieścić świeże mięso czy ryby. Na środkowej i górnej kładziemy produkty mleczne oraz wędliny. W pojemnikach i półkach znajdujących się na wewnętrznej stronie drzwi przechowujemy produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia.

Dopiero co przyniesione ze sklepu produkty kładźmy za tymi, które wcześniej kupiliśmy. Chodzi o to, żeby te, które nabyliśmy wcześniej, spożyć szybciej. Należy regularnie przeglądać asortyment lodówki. Nie wyrzucajmy resztek produktów. Można użyć je do przyrządzenia nowych posiłków. Wiele artykułów, m.in. mięso, owoce, ryby, a nawet chleb, można zamrażać.

Jeśli twoja lodówka nie pokazuje temperatury chłodzenia, możesz zakupić w tym celu specjalny termometr. Przechowywanie wówczas stanie się łatwiejsze. 

A może zdecydujesz się na: Lodówkę, która sama wymyśla menu na obiad 

Marnowanie żywności wywołuje negatywne efekty, w tym ekologiczne. Przeciętnemu konsumentowi najszybciej dadzą się we znaki jego skutki ekonomiczne. Te efekty łatwo przewidzieć, obliczając, o ile domowy budżet jest co miesiąc uszczuplony, gdy wydamy pieniądze na jedzenie, które i tak wyląduje w koszu.

Warto wiedzieć: Jak przechowywać owoce w domu, by cieszyć się ich smakiem 

Autor: Katarzyna Piojda
Współpraca: Planet PR; Dane pochodzą ze stron: pah.org.pl, pck.pl, bankizywnosci.pl
6komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (6)

najpierw chciałabym mieć tyle kasy abym miała nadmiar jedzenia.
ania, 16.10.2012, 23:10
dlaczego dolna polka jest najzimniejsza? czy to nie zalezy od miejsca urzadzenia chlodzacego? Do tej pory uwazalam ze pod "zamrazarka " ktora umeiszczona jest u gory lodowki ...
dalja, 17.10.2012, 13:45
Tak racja polka kolo zamrazalnika jest najzimniejsza:)
Magda Piotrowska, 17.10.2012, 13:50
dlatego dolna, że teraz najczęściej w domach są chłodziarko-zamrażarki, które zamrażarki mają na dole!
mon, 17.10.2012, 17:12
co z tego, że nie kupimy kilku produktów, których później nie wyrzucimy? Wyrzucie je sklep albo hurtownik bo nie zostaną kupione. Mamy nadprodukcję żywności, która na poziomie hurtownika powinna trafiać do tego co czwartego czy co ósmego dziecka... Tylko kto za to zapłaci? Dlatego się wyrzuca - jest to tańsze...
sceptyk, 01.11.2012, 06:51
PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe. WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu. A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.
Paulina CYRAN, W-wa, 26.03.2014, 21:25