Smak Ameryki w polskiej kuchni. Zrób sam prawdziwego, zdrowego burgera

Tradycyjny, z grubym kotletem wołowym, w wersji light z mięsem kurczaka, a może wegetariański z soczewicy lub tofu? Burgerów nie powinniśmy już kojarzyć z szybką i niezdrową przekąską - ich odmian jest zapewne tyle, ilu jest smakoszy uwielbiających to danie.
  • Smak Ameryki w polskiej kuchni. Zrób sam prawdziwego, zdrowego burgera

    Fotolia

Moda na burgery w stylu amerykańskim rozpoczęła się w Polsce około trzech lat temu. Na rynku pojawiły się restauracje, które zamiast typowych, sieciowych hamburgerów, robionych naprędce z wątpliwej jakości składników, serwowały kanapki rodem z filmów: grube, soczyste, w pełnoziarnistej bułce. Taki prawdziwy burger to najczęściej niemały wydatek, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie go samemu.

Zobacz również: Jak zrobić domowy majonez (WIDEO) 

Amerykańska (nie)zwykła bułka prosto z Niemiec

Hamburger, tak mocno kojarzony z amerykańską kulturą, w pierwotnej formie pojawiał się w niemieckich miastach portowych. Kotlety z siekanej wołowiny, nazwane stekami hamburskimi, wraz z niemieckimi imigrantami trafiły do Ameryki, gdzie szybko stały się bardzo popularne. Za oficjalnego „ojca" hamburgerów uznaje się Fletchera Davisa, który w 1904 roku w swoim barze w Teksasie zaproponował klientom kotleta mielonego serwowanego na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Największą popularność hamburgerom przysporzyła oczywiście sieć restauracji McDonald's, której historia sięga 1940 roku.

Burger burgerowi nierówny

Smakosze jednak wiedzą, jak wygląda i smakuje prawdziwy burger. W Polsce coraz częściej spotykamy restauracje podające burgery gourmet - tworzone z wysokiej jakości mięsa, serwowane na dobrym pieczywie, w towarzystwie ciekawych dodatków. O czym warto pamiętać, przygotowując je samemu?

Krok po kroku – jak zrobić zdrowego burgera

1. Podstawą smacznego burgera jest odpowiednie mięso. Najlepiej jest zmielić kawałek dobrej wołowiny na grubych oczkach. Jeśli jesteśmy przekonani o dobrej jakości produktu, możemy również kupić gotową paczkę zmielonego mięsa. Dodajemy pieprz i sól, żeby kotlet zyskał na smaku.

2. Mięso najlepiej opiec na ruszcie lub zgrillować na specjalnej patelni. Unikajmy smażenia w dużej ilości oleju. Prawdziwego burgera pieczemy bez tłuszczu - mięsu wystarcza ten naturalnie w nim zawarty, który wytopi się pod wpływem temperatury.

3. Warto pamiętać o sosie, podkreślającym smak potrawy. Do hamburgerów nadają się sosy zarówno pikantne, jak i te łagodniejsze, na bazie majonezu. - Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie sosu samodzielnie, najwygodniej skorzystać z gotowego produktu - mówi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.

4. Doskonałe do hamburgerów są pełnoziarniste bułki. Jeśli mają średnice uformowanego przez nas mięsa, to bez problemu możemy użyć ich zamiast pieczywa stworzonego specjalnie pod amerykański przysmak. Najczęściej są również tańsze i zdrowsze. 

To też cię zainteresuje: Karmienie dzieci parówkami to zbrodnia!

Autor: Ewa Wieczorska
Współpraca: Tarsmak
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Najlepsze burger jakiego jadłem w Warszawie był w Piance http://piankaztanka.pl/ Był to burger Kozi - mistrzostwo świata. Koniecznie musicie go spróbować jak będziecie blisko centrum :)
całodobowa restauracja w Warszawie , 19.06.2018, 11:45